(18.40 hodin)
(pokračuje Klas)

Je tady zneužíván fakt, že v tomto časovém presu nemáte možnost se seznámit s touto materií, a jak tady bylo řečeno, že všechno je v pořádku, že to vlastně nebude brzdit žádný proces EIA časově a že to nemá odkladný účinek, tak proč pan ministr a někteří poslanci chtějí, aby tento zákon byl přijat na poslední chvilku? Kvůli tomu, aby vyřešili Temelín? Já si myslím, že pan ministr a poslanci, kteří vystupují ve prospěch tohoto zákona, nemají žádný zájem na tom, aby se urychlila a nezpochybňovala výstavba Jaderné elektrárny Temelín nebo rozšiřování o dva jaderné bloky, protože už teď je jasné, že minimálně do roku 2020 ten Temelín stát nebude. Proto bych se moc neoháněl Temelínem a raději bych argumentoval nějak jinak.

Bylo tady řečeno, že odkladný účinek není žádný. Myslím si, že víme velice dobře, že jde i o jiné stavby, jde o liniové stavby, jde o dálnice, které tady řešíme, máme finance, nemáme finance. Jde o strategické stavby, které se týkají bezpečnosti této země.

Jestli vás tedy mohu požádat, je to pokus, jak po půl roce zlomit v rámci chvatu, který je na vás vyvinut, a v rámci toho faktu, že je tady strašeno žalobou na Českou republiku, kolik těch žalob máme! Myslím si, že bychom neměli naskakovat na takováto tvrzení a měli bychom stát za tím, aby to prošlo řádným procesem, tak jako předchozí zákon, protože čas na to je. A takto důležitá materie aby byla projednávána podle § 90, to skutečně je zneužití tohoto institutu a právě dnešní ranní předložení do programu schůze, tak aby se nemohlo zorganizovat pár desítek poslanců a podat veto, považuji za značně nekorektní a neférové.

Dámy a pánové, chtěl bych vás požádat, abyste nevyhověli tomuto nátlaku a abyste stáli na svých názorech, tak jako v posledních šesti měsících. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Janu Klasovi. Kdo dále se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Budeme pokračovat podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním v jednání o sněmovním tisku 901 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Ještě zagonguji, odhlásím vás a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a jakmile se ustálí počet přítomných poslanců, rozhodneme o tom, zda budeme pokračovat ve schválení tohoto tisku podle § 90 odst. 2.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 115 pro 59, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Bylo rozhodnuto v jednání pokračovat, následuje tedy podrobná rozprava. Do podrobné rozpravy nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 901."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 119 pro 65, proti 13. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodajovi a končím projednávání bodu č. 52.

 

Budeme pokračovat bodem

53.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu
na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých
zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 765/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů jsem viděl jak pana ministra životního prostředí Ladislava Mika, tak pana poslance Robina Böhnische, který je zpravodajem výboru pro životní prostředí. Konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 765/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení a konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan ministr. Dobře, pan ministr Ladislav Miko se hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Děkuji mockrát. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, projednáváme nyní ve třetím čtení návrh novely zákona, tzv. zákona INSPIRE, o právu na informace. Předkládanou novelou se současný zákon rozšiřuje o relativně samostatnou část, která upravuje podmínky pro tvorbu a poskytování prostorových dat, zejména map, které vytvářejí orgány veřejné správy a které souvisejí s ochranou životního prostředí. Tyto mapy budou orgány veřejné správy zpřístupňovat prostřednictvím webové stránky, na níž bude možné vyhledat a hlavně při výkonu veřejné správy užívat různé mapy se zárukou ze strany státu. Vyhledat a prohlížet mapy bude možné bezplatně, ostatní služby bude možné zpoplatnit prostřednictvím služeb elektronického obchodu. Orgány veřejné správy, ale například i některé organizační složky státu budou mít přístup k veškerým službám zdarma.

Byť novela může působit poněkud složitým dojmem, protože obsahuje celou řadu technických pojmů, přinese zjednodušení v oblasti vytváření a poskytování dat a map orgány veřejné správy. Zejména se stanoví přesná jednotná pravidla, která doposud chyběla.

Nebudu číst další podrobnosti. Chtěl jsem jenom připomenout, o co se v tomto případě jedná, a žádám vás o podporu tohoto návrhu ve třetím čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně jako pan ministr. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, procedura bude velmi krátká a velmi jednoduchá. Jednak zmíním, že návrh na zamítnutí návrhu zákona podán nebyl a máme k dispozici k hlasování pouze pozměňovací návrhy z výboru pro životní prostředí. Jde o dvě legislativně technické opravy přepisů či překlepů, které se objevily v původním návrhu. Doporučil bych hlasovat oba legislativně technické pozměňovací návrhy najednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, procedura je opravdu jednoduchá, budeme tak pokračovat. To znamená jedno hlasování bude o pozměňovacích návrzích výboru. Prosím o vaše stanoviska. (Ministr souhlasí, zpravodaj rovněž souhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 101 a ptám se, kdo je pro pozměňovací návrhy. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 117 pro 82, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Vyčerpali jsme pozměňovací návrhy, budeme hlasovat o návrhu jako celku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 765, ve znění schválených pozměňovacích návrhů." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP