(11.00 hodin)

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji. V mých materiálech je Minneapolis - z roku 1998 - s dvěma "n".

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Minneapolis s dvěma "n". Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Do této rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu tedy končím.

Můžeme přikročit k hlasování o usnesení, které přečtu: " Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn Ústavy Mezinárodní telekomunikační unie a změn Úmluvy Mezinárodní telekomunikační unie, tak jak byly projednány na konferenci vládních zmocněnců v Kjótu a Antalyi."

V záhlaví tohoto tisku - ne, je to v pořádku. Takže Minneapolis nebude v záhlaví tohoto tisku, ale alespoň jsme si to vyjasnili.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 125 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 100 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem programu, a to bodem číslo

26.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Regionální dohoda o plánování šíření zemského
digitálního rádiového a televizního vysílání v Regionu 1 (v té části regionu 1,
která se nachází západně od 170° východní délky a severně od 40° jižní šířky,
kromě teritoria Mongolska) a v Íránské islámské republice v kmitočtových
pásmech 174-230 MHz a 470-862 MHz, a Protokol týkající se revize některých
částí Regionální dohody pro Evropskou rozhlasovou oblast (Stockholm, 1961)
/sněmovní tisk 594/ - druhé čtení

Prosím o slovo ministra průmyslu a obchodu pana Vladimíra Tošovského.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, součástí předkládaných dokumentů jsou kmitočtové plány pro digitální a analogové televizní vysílání a příslušné regulační a technické postupy. Jejich přehled je v elektronické podobě k případné vaší potřebě v zahraničním výboru, a to v rozsahu 180 tisíc stran, které jsou ryze technického charakteru. Všechny požadavky České republiky na rádiové kmitočty pro digitální vysílání byly do nového kmitočtového plánu zařazeny. Výsledky konference v Ženevě umožnily připravit a schválit nařízení vlády o technickém plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání. Během jejího projednávání ve výborech Senátu byl vznesen požadavek na doplnění materiálu o značně rozsáhlé technické přílohy a tyto přílohy byly zaslány, jak jsem zmínil, zahraničnímu výboru.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za pozornost a dovoluji si vás požádat o vyslovení souhlasu s ratifikací předloženého materiálu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru byl pan poslanec František Novosad. Není přítomen. Předseda zahraničního výboru Jan Hamáček je ochoten jej zastoupit, pokud nemá Sněmovna námitku, nebudu o tom nechávat hlasovat. (Námitky nejsou.) Pan předseda zdůvodní usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 594/1.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, děkuji za vstřícnost. Já bych pouze potvrdil slova pana ministra, že opravdu zahraniční výbor obdržel doplnění materiálu o značně rozsáhlou technickou přílohu a tento materiál v uvedeném množství či v rozsahu 180 tisíc stran je k dispozici zahraničnímu výboru.

Zahraniční výbor tento tisk projednal na své 31. schůzi 13. listopadu 2008 a přijal následující usnesení:

Po odůvodnění náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Koliby, zpravodajské zprávě poslance Františka Novosada a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Regionální dohody o plánování a šíření zemského digitálního rádiového a televizního vysílání v regionu 1 (v té části regionu 1, která se nachází západně od 170 stupně východní délky a severně od 40 stupně jižní šířky kromě teritoria Mongolska) a v Íránské islámské republice v kmitočtových pásmech 174 až 230 MHz a 470 až 862 MHz a Protokolu týkajícího se revize některých částí Regionální dohody pro Evropskou rozhlasovou oblast (Stockholm 1961).

Další usnesení jsou standardní a zmocňují předsedu výboru a zpravodaje k přípustným krokům.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Táži se, zda se někdo hlásí. Nevidím žádnou zdvihnutou ruku, proto končím rozpravu. Budeme hlasovat o navrženém usnesení, které před chvilkou přečetl předseda zahraničního výboru. Přivolávám ještě naše kolegy.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 126. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak jej přijal zahraniční výbor a tak jak jsme s ním byli před malým okamžikem seznámeni. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 126, přítomno 103, pro 56, proti 1. Návrh byl přijat. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím končí projednávání tohoto bodu, sněmovního tisku 594, bodu číslo 26.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Protože již uplynuly lhůty, kdy to lze projednat, mohu zahájit projednávání bodu číslo

27.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Gruzií o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací
/sněmovní tisk 740/ - druhé čtení

Mám zde napsáno, že za vládu uvede tento materiál předseda vlády Jan Fischer. Domnívám se však, že bude zastoupen, takže prosím ministra Tošovského o úvodní slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, jenom v krátkosti. Ačkoliv Gruzie není členem NATO, jedná se o zemi, která má s touto organizací sjednanou smlouvu o ochraně utajovaných skutečností a která s ní spolupracuje v různých oblastech vyžadujících výměnu a vzájemnou ochranu utajovaných informací. Schopnost Gruzie poskytnout utajovaným informacím náležitou ochranu je pravidelně ověřována při inspekcích bezpečnostního úřadu NATO. S ohledem na výše uvedené lze konstatovat, že Gruzie disponuje srovnatelnými systémy ochrany utajovaných informací jako členské státy EU a NATO, a tedy bude schopna zajistit ochranu utajovaným informacím, které poskytla Česká republika.

Smlouva upravuje standardní instituty v oblasti ochrany utajovaných informací, jako jsou rovnocennost stupně utajení, podmínky přístupu k utajovaným informacím a nakládání s nimi, spolupráce mezi bezpečnostními úřady obou zemí a jiné.

Smlouva byla podepsána v Praze 22. 1. 2009. Senát vyslovil souhlas s ratifikací smlouvy svým usnesením č. 167 dne 7. 5. 2009.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Helenu Mallotovou, aby odůvodnila záznam z jednání výboru, který nám byl rozdán jako sněmovní tisk 740/Z. Prosím, paní kolegyně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP