(16.50 hodin)

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení pánové poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb. Cílem předkládaného návrhu, který byl vypracován společně s Ministerstvem životního prostředí, je především: zajištění transpozice směrnice 2006/118/ES ze dne 12. prosince, o ochraně podzemních vod před znečištěním a zhoršování stavu, a směrnice 2007/60/ES ze dne 23. října 2007, o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik; zajištění transpozice a reakce na výzvu Evropské komise o porušení smlouvy ze dne 16. října 2008 k podání vyjádření k formálnímu upozornění na neúplnou nebo nesprávně provedenou transpozici směrnice 2000/60/ES ze dne 23. října 2000 ustavující rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky; potřeba odstranit či upravit některé nepřesnosti vodního zákona zjištěné při aplikaci zákona v praxi; reagovat na vývoj a technický pokrok v oblasti vod od doby přípravy stávajícího vodního zákona před 10 lety a zlepšit ochranu povrchových a podzemních vod před jejich znečištěním; a konečně významným cílem bylo snížení administrativní zátěže adresátů tohoto právního předpisu při povolovacích procesech a dalších úkonech vodoprávních úřadů.

Součástí návrhu je také novela přestupkového zákona, kdy byla v souladu s novou koncepcí správního trestání přepracována část vodního zákona věnující se správním deliktům a v souvislosti s tím přesunuta úprava přestupků z přestupkového do vodního zákona. V souvislosti s globální hospodářskou krizí bylo ustoupeno od uvažovaného posílení finančních zdrojů pro vodní hospodářství ke zkvalitnění péče o vodní zdroje a na opatření k protipovodňové prevenci ve veřejném zájmu.

Závěrem si dovoluji zdůraznit, že předkládaný návrh změny vodního zákona je spíše technického charakteru a má značný význam z hlediska dokončení úplné transpozice výše citovaných směrnic. Přestože je, jak jsem uvedl, technickou normou, dovoluji si za Ministerstvo zemědělství přislíbit, že před druhým čtením Ministerstvo zemědělství uskuteční seminář ve spolupráci s gesčním výborem, kde budeme reflektovat na připomínky a dotazy k novele tohoto zákona. Doporučuji vám proto předložený návrh novely vodního zákona postoupit k projednávání ve druhém čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Jakubovi Šebestovi a rozumím tomu tak, že vláda se shodla na tom, že to bude právě on, kdo návrh uvede i za pana ministra životního prostředí, což jednací řád samozřejmě umožňuje.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Daniel Petruška.

 

Poslanec Daniel Petruška: Dámy a pánové, vládní návrh zákona, tak jak ho tady popsal pan ministr zemědělství, upravuje několik oblastí života ve vodním hospodářství. Obávám se, že některé věci, kromě transpozice, kterou nechci komentovat, zjednodušení administrativní zátěže a další věci nejsou tímto návrhem naplněny, a proto budu určitě navrhovat v rozpravě projednání ve výborech a prodloužení doby na projednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji pro první čtení panu poslanci Danielu Petruškovi a otevírám rozpravu, do které se přihlásil on sám jako první a zatím jediný. (Poslanec Petruška v lavici zpravodajů konzultuje svůj návrh.) Jako druhý se hlásí pan poslanec Papež, tak já mu dám slovo. Pan poslanec Petruška přece jenom vystoupí. Má to spád, to víte! Nedivte se! (Pobavení.)

 

Poslanec Daniel Petruška: Navrhuji prodloužení lhůty na projednání ve výborech o 20 dnů a přikázání k projednání výboru pro životní prostředí, zemědělskému a hospodářskému. (Poslanec Papež se vzdává své přihlášky k vystoupení.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zdali chce vystoupit. Nechce vystoupit. Pan zpravodaj také nechce vystoupit.

Jenom doplním, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru, pan poslanec Petruška ještě výboru hospodářskému. Má ještě někdo další návrh? Ano, prosím, pan poslanec Vanoušek.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Vážený pane místopředsedo, po domluvě s některými kolegy z výboru pro životní prostředí navrhuji, aby byla novela přikázána k projednání též do výboru pro životní prostředí, i když si myslím, že zpravodaj Petruška už tak učinil, ale vy jste to nezmínil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Takže máme tři návrhy: zemědělský, hospodářský a výbor pro životní prostředí. Má ještě někdo další návrh? Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

 

V hlasování pořadové číslo 49 ten, kdo je pro to, aby návrh byl přikázán zemědělskému výboru, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 136 poslanců, pro 111, nikdo proti. Návrh byl přikázán zemědělskému výboru.

 

(Hlasování pořadové číslo 50.) Kdo souhlasí s přikázáním hospodářskému výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 136 poslanců, pro 102, 2 byli proti. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 51 o tom, kdo souhlasí s přikázáním výboru pro životní prostředí. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. I tento návrh byl přijat, protože ze 136 přihlášených bylo pro 103, proti 6.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na prodloužení lhůty o 20 dnů. O tom můžeme rozhodnout bez souhlasu navrhovatele sami.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 52. Kdo souhlasí s prodloužením lhůty o 20 dnů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 136 přihlášených pro 107, 1 proti, takže lhůta byla prodloužena o 20 dnů.

 

Mohu poděkovat panu ministrovi i panu zpravodaji a ukončit první čtení této vládní předlohy.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 261/2007 Sb.,
o stabilizaci veřejných rozpočtů, ve znění zákona č. 2/2009 Sb.
/sněmovní tisk 785/ - prvé čtení

Z pověření vlády uvede návrh ministr financí Eduard Janota. Pane ministře, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP