(Jednání pokračovalo ve 14.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme pokračovat, vážené paní kolegyně, páni kolegové, členové vlády, v přerušeném jednání. Přestávka na poradu klubu sociální demokracie skončila. Pan zpravodaj už je u stolku a požádám vás, abyste zaujali svá místa, abychom mohli návrhy, které vzešly z projednávání tohoto tisku, z rozpravy, prohlasovat.

Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. V rozpravě zazněl návrh na zamítnutí, tudíž vás požádám, abyste nechal hlasovat o tomto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Tak nejdříve budeme hlasovat o zamítnutí. Já vás nejdříve všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Jakmile se počet poslanců ve Sněmovně stabilizuje, rozhodneme v hlasování pořadové číslo sto šest.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 106 a ptám se, kdo je pro zamítnutí návrhu zákona. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 106. Z přítomných 121 poslance pro 45, proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhy na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Stejný návrh padl od pana zpravodaje. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím.

Budeme hlasovat o tomto návrhu v hlasování číslo 107, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 107. Z přítomných 123 poslanců pro 119, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru a lhůta k projednání je podle zákona o jednacím řádu. Děkuji panu navrhovateli, děkuji panu zpravodaji. Končím bod číslo 27.

 

Budeme pokračovat druhým pevně zařazeným bodem. Tím je

72.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky a Jeronýma Tejce na vydání zákona
o lobbingu a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o lobbingu)
/sněmovní tisk 832/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 832/1. Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedl pan poslanec Bohuslav Sobotka, a ještě než začne, požádám, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo pan poslanec Zdeněk Boháč, který je zpravodajem pro prvé čtení.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, lobbing neboli působení na představitele veřejné moci s cílem ovlivnit jejich rozhodování je v demokratické společnosti častou praxí. Sám o sobě je legitimní participací občanů na rozhodování orgánů veřejné moci, ale samozřejmě lobbing za určité situace a určitých okolností s sebou může také nést rizika korupce a klientelismu. Lobbing dosud není naším právním řádem regulován, což přirozeně tato negativní rizika zvyšuje. V řadě zemí, které mají vyspělou právní demokratickou kulturu, jako jsou třeba Spojené státy nebo Kanada, lobbing určitým způsobem regulován je, a to i na úrovni zákona. Tady bych chtěl odkázat i na studii Parlamentního institutu, která byla zpracována a informuje nás o úpravě činnosti lobbistů ve vybraných státech.

Cílem této naší navrhované právní úpravy je zakotvit právní regulaci lobbingu, zakotvit práva a povinnosti lobbistů, veřejných funkcionářů a zabezpečit tak transparentnost lobbingových aktivit. Navrhujeme, aby lobbing byl volnou živností podle živnostenského zákona. Návrh zákona, který předkládáme, je s určitým úpravami převzat z vládního návrhu zákona o lobbingu, který připravila v roce 2005 vláda Slovenské republiky. Slovenská vláda tehdy tento návrh připravila na základě právní úpravy platné ve Spojených státech a po konzultacích se znalci poměrů v dalších zemích.

Návrh zákona definuje lobbing a stanovuje lobbistům povinnost registrovat se ve zvláštních seznamech vedených Ministerstvem vnitra. Registrovaní lobbisté budou mít zaručen vstup do objektů Parlamentu v zásadě za stejných podmínek jako zástupci hromadných sdělovacích prostředků. Veřejní funkcionáři budou podle zákona povinni evidovat své kontakty s lobbisty. Za porušování povinností podle zákona lobbistou hrozí pokuty od příslušného živnostenského úřadu, odnětí živnostenského oprávnění. Za porušování povinností veřejných funkcionářů hrozí pokuty podle stávajícího zákona o střetu zájmů.

Navrhovaný zákon je v souladu s ústavním pořádkem i mezinárodními smlouvami. Nepředstavuje nějaké navýšení administrativních nákladů a nemá negativní dopad na rozpočty krajů a obcí. Návrh podle mého názoru dopadá pozitivně na podnikatelské prostředí v České republice tím, že zavádí regulaci lobbingu.

Dámy a pánové, já jsem přesvědčen o tom, že je důležité, abychom v této oblasti podnikli první krok, podnikli vážně míněnou iniciativu směřující k úpravě lobbingu v České republice na úrovni veřejné moci, na úrovni Poslanecké sněmovny, Senátu, vlády, klíčových státních institucí.

Chtěl bych prohlásit za předkladatele, kteří se podíleli na zpracování tohoto návrhu zákona, že jsme připraveni k diskusi nad tímto textem. Jsme otevřeni všem dobře míněným názorům, které by tuto úpravu ještě zpřehlednili, ztransparentnili ji, umožnili ji definovat tak, aby poskytovala dostatečné informace o legálním lobbingu v České republice.

Tento návrh zákona byl připravován v dubnu a v květnu letošního roku. Byl předložen v květnu letošního roku a na dnešní program schůze Poslanecké sněmovny se dostává v důsledku přetížení programu Poslanecké sněmovny. Chtěl bych říci, že nebyl připravován na základě žádné aktuální mediální kauzy. Byl připravován se znalostí situace v České republice a byl připravován se snahou přijít s konkrétním návrhem regulace lobbingu.

My jsme tady zažívali v minulých letech poměrně rozsáhlé obecné diskuse o tom, že je potřeba lobbing regulovat, že by bylo dobré stanovit jeho pravidla, stanovit meze, za které by již lobbistické aktivity jíti neměly. Ale bohužel nikdo - ani nevládní organizace, ani vláda - nikdy nepředložil žádný konkrétní návrh zákona, nad kterým by Poslanecká sněmovna mohla vést konkrétní debatu. Proto přicházíme s tímto konkrétním návrhem, tak abychom věci posunuli kupředu.

Já zatím děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Bohuslavu Sobotkovi. Požádám nyní o zpravodajskou zprávu pana poslance Zdeňka Boháče, který je zpravodajem. Prosím, pane kolego, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP