(10.00 hodin)
(pokračuje Benda)

Vážená paní místopředsedkyně, vážený člene vlády, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych navrhl zamítnutí tohoto návrhu zákona, a to z důvodu, že se domnívám, že je opravdu v rozporu s ústavními zvyklostmi - nechci říkat s ústavním pořádkem - v této zemi. Navíc fakticky žádný reálný význam do budoucna nemá. Vytvářel by celou řadu dalších problémů, protože samozřejmě uznávání cizích států, jak zmiňuje i vláda, se ve většině případů koná nějakým orgánem, který má reprezentativní pravomoc, ať už je to hlava státu, vláda nebo ministr zahraničních věcí, tato situace, kdyby to byla, rozhodování komor a ještě tak, jak to mají navrhovatelé napsané, že jsou to oni, kdo rozhodují. Kdyby to bylo tak, že si vláda musí nejprve vyžádat souhlas obou komor, tak jak je to třeba v přesunu pravomocí na Evropskou unii, tak tam bych tomu snad ještě dokázal rozumět. Tady by to opravdu vyvolávalo velikánské problémy, v tom, v kterém okamžiku k takovému aktu dochází, kdo ho sděluje partnerům a podobně.

Domnívám se prostě, že snaha řešit jeden konkrétní problém nesouhlasu Poslanecké sněmovny s konáním vlády formou zákonů, které přesouvají zásadním způsobem pravomoc uvnitř České republiky, je nešťastná, a proto navrhuji zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Paní poslankyně Konečná další přihlášená do obecné rozpravy.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi jenom krátkou poznámku.

Já nejsem právník, a tudíž nehodlám hodnotit právní věc celé stránky. Ale vláda České republiky uznáním Kosova otevřela Pandořinu skříňku, Pandořinu skříňku, která se nám dneska zpětně jako bumerang vrací nejenom z Evropy. My tímto zákonem opravdu chceme zabránit tomu, aby si vláda České republiky, ať už bude jakákoliv, ale každopádně nevolená občany této země, protože tím jsme jenom my jako parlament, mohla v těchto věcech uznávání nových států dělat, co chce. Proto prosím všechny z vás, kteří nechcete dát kompetence a možnosti vládě, aby udělala to, co udělala před tím rokem, abyste podpořili tento návrh zákona do druhého čtení, protože si myslím, že každému z nás patří daleko víc pravomoc a možnost se vyjádřit k tomu, koho Česká republika uzná jako nový stát, než těm, kteří to udělali. Opravdu, otevřeli jsme Pandořinu skříňku, začali jsme jedním případem, ale těch případů bude přibývat. Nenechme za nás rozhodovat ty, kteří rozhodli tak, jak rozhodli, a podle našeho názoru rozhodli ne v souladu s národními zájmy České republiky, ba dokonce proti nim. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Další přihláška do obecné rozpravy není. Končím obecnou rozpravu.

Před hlasováním si přeje vystoupit zástupce předkladatelů pan místopředseda Filip a poté vás na žádost z pléna odhlásím. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane místopředsedo vlády, paní a pánové, víte, ono je snadné říct, že to významně posouvá ústavní zvyklosti České republiky. Já bych o ten významný posun ani nežádal, kdybych věděl, že se nemůže opakovat situace, kdy vláda, která má důvěru Poslanecké sněmovny, se rozhodne v rozporu s tímto usnesením Poslanecké sněmovny.

Podle mého soudu jde o návrh, který je legislativně čistý, odpovídá ústavnímu pořádku České republiky, není v rozporu s evropským právem a odpovídá i tomu, jakým způsobem se schvalují mezinárodní smlouvy, které Česká republika uzavírá.

To znamená ten mechanismus, o kterém vyslovil pochybnost pan kolega Marek Benda, a já se té pochybnosti nedivím, protože samozřejmě to je otázka vnitřních poměrů v parlamentu, já bych také volil jednodušší proces, kdybych nevěděl, jakým způsobem ratifikujeme mezinárodní smlouvy, a jsou to smlouvy prezidentské, to znamená také exekutivním způsobem řešené. V tomto ohledu si tedy myslím, že návrh zákona je minimálně, věřte mi, že to je to minimum, co chci od Poslanecké sněmovny v tuto chvíli, na diskusi ve výborech Poslanecké sněmovny, a jsem přesvědčen, že nejen zahraniční výbor, a nemám vůbec žádný návrh pozitivní, to bych vystoupil v rozpravě, aby se tím zabývalo více výborů, ale podle mého soudu diskuse nad tímto textem zákona je minimálně z pohledu rovnováhy mezi ústavními institucemi v České republice důležitá, a prosím vás tedy, abyste jej propustili do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Nyní vás na žádost z pléna všechny odhlásím a prosím o novou registraci. Poté rozhodneme o návrhu na zamítnutí. Počet přihlášených se ustálil.

 

Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 155. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 104 poslankyň a poslanců pro návrh 52, proti 30. Návrh nebyl přijat.

 

Proběhne kontrola hlasování. Prosím vás o chvilku strpení. Pan poslanec Rádl. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Rádl: Omlouvám se, ale dle sdělení předsedy klubu není výsledek hlasování v souladu s mojí vůlí, protože jsem chtěl hlasovat pro zamítnutí a mám tam křížek.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O této námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 156, které tímto zahajuji. Táži se, kdo souhlasí s takto vznesenou námitkou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 110 poslankyň a poslanců pro návrh 86, proti 2. S námitkou jsme vyslovili souhlas.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 157 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 105 poslankyň a poslanců pro návrh 55, proti 30. Návrh na zamítnutí byl schválen.

 

Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní kolegyně, páni kolegové, jenom připomínám, že je mi líto, že jsme to zamítli a chystám se v příštím volebním období znovu takový návrh zákona předložit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní má slovo pan poslanec Petr Tluchoř tentokráte v roli předsedy volební komise. Vážený pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já si dovoluji před vás v tuto chvíli předstoupit s informací o některých neúplných orgánech, které jsou jednak ve Sněmovně a jednak jsou to orgány, které jsou voleny Poslaneckou sněmovnou podle zvláštních předpisů, a jednak bych vás rád informoval o tom stavu, protože je zde poměrně hodně neobsazených míst a bylo by vhodné, abychom na příští schůzi se této problematice věnovali a informace by měla zaznít. Na závěr poté bych vyhlásil lhůty pro podávání návrh na tato volná místa.

Nejprve tedy bych si vás dovolil seznámit s přehledem orgánů volených Poslaneckou sněmovnou podle zvláštních předpisů, jejichž složení je neúplné, a vypíchnout z toho ty, kde návrhy činí poslanecké kluby, a u těch vyhlásit lhůty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP