(19.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Jde o všechny kategorie - doufám, že jsem žádnou nevynechal - lidí, kteří jsou placeni z veřejných peněz. Jde - podtrhuji - o vrcholové funkce, vrcholové managementy, také vrcholové platy. V žádném případě - podtrhuji - nejde o řadové pracovníky ať už měst a obcí, ať už krajů nebo třeba i oněch veřejnoprávních médií.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zeptám se - pan poslanec Kalousek: to byla faktická? Dobře, řádná. Viděl jsem ještě pana poslance Braného. (Hlasy z pléna.) Přátelé, vám jde o čas? Ne.

Prosím, pan poslanec Braný má slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Doufám, že kolega Jandák k svému návrhu zpracuje komisi, bude jejím členem, a já jsem jeho vcelku dobrý přítel, takže mě ušetří.

Teď se pokusím říci návrh. Můj pozměňovací návrh máte na lavici. Je to k části, která se týká zdanění náhrad. Vláda ve své pilné činnosti udělala balíček, ale zákon o platech, který předkládá, tam ho nechala. Kdybychom přijali, jak to předložila vláda, tento návrh, tak se nic nemění. Proto jsme se dohodli a kolegyně Šedivá předkládá návrh, kde chce napravit a zpřesnit, aby to bylo rigoróznější, jak se bude postupovat se zdaňováním našich náhrad, čemuž se nebráníme, a to je pozměňovací návrh k tisku 917. Já dávám podmiňovací návrh, když toto projde, aby se zrušila celá část náhrad, jak se s nimi pracuje, aby se zrušila v zákoně, který je teď předmětem jednání.

Takže můj pozměňovací návrh je k zákonu o náhradách ústavních činitelů, s tím, že by se to zrušilo úplně v tomto zákoně, jenom by to bylo v tom původním, který řeší daně jako takové. Takto to berte. Pozměňovací návrh podávám, aby se to rušilo celé, protože jinak bychom si nezrušili vůbec nic. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Kalouska jako dalšího, kdo se hlásil do podrobné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Především bych chtěl poděkovat panu poslanci Jandákovi za jeho podnětný návrh. Vzhledem k tomu, že v neděli kromě návštěvy Svatého otce je také svátek jom kipur, tak v rámci ekumenie navrhuji začít jím navržený proces od písmene j. (Reakce v sále.)

Jinak dovolte, abych řekl, že šest poslanců TOP 09 - bez ohledu na to, že pan poslanec Seďa přitom cítí mimořádnou hořkost, ale je to prostě tak (reakce v sále) - šest poslanců TOP 09 jasně řeklo, že k tzv. Jandákovu balíčku nebude uplatňovat žádné - pardon, Janotově balíčku... (Veselost v sále. Předsedající: Klid prosím!)

Přemýšlím, pánové, komu z vás se omluvit. Prosím, přijměte moji omluvu oba.

K Janotově balíčku nebudeme překládat ani nepodpoříme žádné pozměňující návrhy. Ale vzhledem k tomu, že tento návrh byl předložen mimo, dovolíme si ten luxus k pozměňujícímu návrhu se vyjádřit.

Myslím, že každý z nás má z pohybu po republice a ve svém volebním obvodu zkušenost s tím, že v řadě podniků v zájmu snahy o zachování existence své vlastní firmy šli zaměstnanci o patnáct, dvacet procent svého platu dolů, s tím, že management automaticky ze symbolického hlediska šel vždycky trochu víc - o dvacet až třicet procent. Firmu to nezachránilo, ale management cítil potřebu vyjádřit v tu chvíli solidaritu se zaměstnanci, které o tuto oběť žádal. Nemyslím si, že v době krize to může být jinak v případě veřejných rozpočtů a v případě státní správy. Proto v tomto případě nedodržíme svoje stanovisko, které jsme deklarovali u Janotova balíčku, a podpoříme pozměňující návrh, který navrhuje snížit platy ústavních činitelů až o 20 %. Možná to může být označeno jako populismus - a my to pokládáme za nutný populismus. My to pokládáme za nutný symbol toho, že šetřit musíme začít u sebe. Koneckonců v následujících dnech vás požádáme o podporu, která se nebude týkat osobních platů, ale institucionálních příspěvků, a očekáváme stejnou vstřícnost.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Do podrobné rozpravy se hlásí, ale asi to byla faktická poznámka pana poslance Davida Ratha. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Já bych chtěl, dámy a pánové poděkovat panu kolegovi Kalouskovi za ten vstřícný přístup a možná by se nemusel zastavit jenom u této podpory, ale mohl by přispět ještě víc, protože má určité nadstandardní vztahy. Mohl by třeba požádat svého přítele pana Šťávu, aby nežádal po českém státu v arbitráži 9 miliard a odpustil to za Diag Human. Možná by nám to pomohlo víc než jen čisté hlasování pro náš návrh, byť i toho si vážíme. Děkujeme. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kalousek bude ještě reagovat také fakticky na poznámku pana poslance Ratha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nemám tu moc, opravdu nemám. Kdybych měl, tak to udělám. Tato připomínka je zhruba stejně inteligentní, jako kdybych já žádal předáky sociální demokracie, ať požádají svého přítele tavárišča Putina, ať nám dává ropu zadarmo. Prostě jsou některé věci, které pro nás naši přátelé neudělají.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo dál se hlásí do podrobné rozpravy s návrhem. Nikdo se nehlásí do podrobné rozpravy? Pak tedy podrobnou rozpravu mohu ukončit.

Přiznám se vám, že jsem udělal chybu, když jsem nechal hlasovat o návrhu poslance Kalouska, aby se hlasovalo po devatenácté hodině, protože ve stavu legislativní nouze není žádné omezení na naše hlasování, ani devatenáctá, ani jiná hodina. Pokud by se nám to líbilo, můžeme hlasovat dnes i o půlnoci. Přesto bych si dovolil navrhnout stejný postup, jako byl při minulém návrhu. Totiž i tady bych navrhl přerušit projednávání poté, co máme pozměňovací návrhy přednesené, aby se zpracovaly písemně a předložily také do zítřka písemně. My bychom teď odhlasovali přerušení stejně jako u prvního bodu i u druhého bodu do zítřka, kdy bychom pokračovali po deváté hodině. Jestli je souhlas s tímto postupem, budeme hlasovat o návrhu na přerušení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit projednávání do zítřka, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 10, přihlášeno je 146, pro hlasovalo 116, proti 5. Návrh na přerušení byl přijat.

 

Přeji vám příjemný večer a připomínám: jednání začne zítra v devět hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 19.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP