(9.40 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále - pan poslanec Vidím navrhl, aby body 18 a 78 byly zařazeny na čtvrtek 5. 11. dopoledne, pokud nebudou písemné interpelace, tak hned na ráno na 9 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 67. Z přihlášených 126 poslankyň a poslanců pro návrh 107, proti 1. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, to byly všechny návrhy, které byly předneseny.

 

Budeme se věnovat našemu dnešnímu prvnímu bodu. Je to

1.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010
/sněmovní tisk 913/ - prvé čtení

Tímto bodem jsme se již zabývali včera, tj. ve středu 21. 10., kdy jsme přerušili obecnou rozpravu. Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo ministr financí Eduard Janota a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka.

Nyní budeme v obecné rozpravě pokračovat a přečtu přihlášené, kteří jsou v pořadí: paní poslankyně Šojdrová, pan poslanec Hovorka, pan poslanec Ohlídal, paní poslankyně Zubová, paní poslankyně Zelenková a pan poslanec Bičík. Jako první vystoupí paní poslankyně Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, rozprava k návrhu státního rozpočtu trvala včera 4,5 hodiny. Já tedy předpokládám, že ta dnešní část rozpravy bude daleko stručnější a povede k propuštění návrhu státního rozpočtu do druhého čtení. Přesto mi dovolte, abych vystoupila s krátkým stanoviskem za klub KDU-ČSL.

Jsme připraveni propustit návrh státního rozpočtu do druhého čtení a hlasovat pro státní rozpočet na rok 2010. Přesto vidíme několik problematických míst ve státním rozpočtu, tak jak je navržen, a budeme prosazovat určité změny, které bych nyní vyjmenovala.

Především jde o položku na výdaje na sociální služby. Ta zde byla včera velmi podrobně diskutována. My budeme prosazovat její navýšení o tři miliardy. Nechceme zlikvidovat již tak ohroženou síť sociálních služeb. Aby se tato situace neopakovala v příštím roce, považujeme za nezbytné legislativní změny. Budeme proto navrhovat doprovodné usnesení ke státnímu rozpočtu, které by mělo doporučit vládě, aby připravila takovou změnu zákona o sociálních službách, která bude finančně stabilizovat tento sektor. Domnívám se, že je to nezbytné, a jsme připraveni pro takovéto změny hlasovat.

Druhá položka, kterou vidíme jako rovněž velmi problematickou: je potřeba dorovnat přímé platby našim zemědělcům, pokud chceme zachovat jejich konkurenceschopnost.

A konečně chceme zachovat také peněžitou pomoc v mateřství pro matky na úrovni letošního roku také v příštím roce 2010.

K těmto možným změnám včera vystoupilo několik kolegů, mezi jinými pan poslanec Gandalovič, který varoval před populistickými návrhy, které budou směřovat do okamžité spotřeby. Tady bych se přece jen krátce zastavila, pokud se týká peněžité podpory v mateřství. Tuto investici považujeme naopak za investici do budoucnosti, za perspektivu, protože pokud bude český národ i nadále vymírat, pak jakékoli další investice jsou přece zbytečné. On hovořil velmi správně o nutnosti podporovat vzdělání, vědu, inovace. Naprosto s ním souhlasím a právě o tom mluvím, že mají-li mít i tyto investice smysl, musíme mít zde novou mladou generaci, pro kterou to smysl mít bude.

Tady bych se jen velmi krátce zastavila u vzdělávání, výzkumu a inovací. (Hluk v sále sílí.) Já chápu některé kolegy, že to možná už unavuje, ale toto je věc, která zde zdůrazněna nebyla.

Na příští rok máme šanci jako Česká republika právě do tohoto odvětví čerpat 16 miliard prostředků z evropských fondů. Já velmi pozitivně hodnotím vyjádření pana premiéra o tom, že právě čerpání evropských fondů je prioritou pro vládu České republiky. Myslím, že málo se zdůrazňuje to, že máme velké štěstí v situaci ekonomické krize, kdy tady máme finanční polštář evropských zdrojů, evropských prostředků na rozvojové programy, které bychom jinak nebyli schopni z vlastních státních zdrojů státního rozpočtu uvolňovat. Čili toto je samozřejmě důležitá priorita pro vládu a je to důležitá možnost, která se nám nabízí při čerpání prostředků z evropských fondů - sáhnout si na rozvojové peníze jak do investic, tak do provozních výdajů i platů na pracovníky ve výzkumu a ve vzdělávání.

Je nám jasné, že když chceme řešit sociální služby, přímé platby zemědělcům a příspěvek v mateřství, musíme také umět říct, kde na tyto další výdaje, se kterými státní rozpočet nepočítá, vidíme zdroje. My vidíme rezervu v ekologických zakázkách, v příjmech z hazardu a v investičních programech některých ministerstev, např. ministerstva obrany.

To, co zde ještě nezaznělo, je otázka šrotovného. Ve státním rozpočtu jsem nenašla dotační položku, která by směřovala do státního fondu životního prostředí na krytí výdajů na šrotovné. Z toho vyvozuji, že vláda se šrotovným nepočítá, a mohu říci, že jsem tomu ráda.

Očekávám, že k podrobnému rozboru státního rozpočtu dojde v garančních výborech, kde bychom jistě měli diskutovat o možnosti navýšit platy pro učitele či jiné další položky, které skutečně jsou problematické. Ale domnívám se, že pro první čtení zaznělo vše, co zde zaznít mělo.

Já děkuji vám za pozornost a panu ministrovi za trpělivost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Hovorka, připraví se pan poslanec Ohlídal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, byla tady hodně zmiňována zodpovědnost v rozpočtové politice. Já chci říct, že zodpovědná rozpočtová politika nespočívá jenom ve snižování výdajů, ale také v hledání a zajištění dostatečných příjmů a odmítnutí např. obrovské pochybné státní zakázky na likvidaci ekologických škod, která je podle odborníků minimálně o 100 % nadhodnocena. A odpovědnost se musí projevit i v zásadní změně zadávání státních a veřejných zakázek, protože současná podoba zadávání je naprosto tristní a znamená značné odsávání veřejných prostředků.

Pan poslanec Nečas tady mluvil o nutnosti snižování daní a snižování výdajů. Moc rád bych viděl analýzu Ministerstva financí, pokud nějaká existuje, o dopadu snižování jednotlivých daní na výpadek příjmů státního rozpočtu. Stejně tak bych rád viděl analýzu dopadů zavedení stropu na zdravotní a sociální pojištění a jejich promítnutí do poklesu příjmů sociálního pojištění a veřejného zdravotního pojištění.***




Přihlásit/registrovat se do ISP