(11.50 hodin)
(pokračuje Laudát)

Takže znovu opakuji, že ty peníze ještě i tak jsou velice nedostatečné na to, co by tato země potřebovala. Souhlasím s tím, že naše školství, vzdělanost, investice do vzdělanosti jsou silně podhodnocené. Na druhé straně můžu vytáhnout protiargumenty, že absence moderní dopravní infrastruktury znamená stovky mrtvých řidičů na našich silnicích, obrovské ekologické škody, jestliže je doprava rozptýlena na nevyhovujících komunikacích po celé krajině, protože chybějí sběrné komunikace, a samozřejmě -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane kolego, že i vaši řeč přeruším opět se žádostí na všechny naše kolegy ve sněmovně, aby respektovali to, že vy jste byl vyzván k tomu, abyste mluvil, a nikdo jiný k tomu vyzván nebyl. Proto všechny ostatní žádám, aby věnovali pozornost tomu, co říkáte vy, anebo odešli z jednacího sálu.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, paní místopředsedkyně, již budu končit.

Takže samozřejmě můžu postavit proti tomu protiargumenty. Já se domnívám, že u sociálních výdajů není prostor na navyšování, a chci požádat pana ministra práce a sociálních věcí, aby ještě důrazněji a o to více vážil každou korunu, aby skutečně nedošlo ke zneužívání sociálních dávek, ať těch či oněch, a skutečně se ty peníze dostaly jen k těm potřebným. Ostatní, kteří mohou, ať jdou pracovat anebo se starají o sebe. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Františkovi Laudátovi. Nyní je zde přihláška pana kolegy Václava Votavy, kterého žádám o slovo. Po něm bude hovořit pan kolega Miroslav Opálka.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, nechtěl bych hovořit obecně o rozpočtu, jsem skoro poslední z té řady diskutujících a mnohé bylo řečeno a možná že bych jenom opakoval některé výhrady a možná i některé věci, které se nám třeba na tom rozpočtu zamlouvají. Chtěl bych hovořit konkrétně o jedné položce, kterou jsem v rozpočtu nenašel. Možná že trochu předcházím druhému čtení, nicméně pokládám za téměř důležité se o tom zmínit.

Je nesporné, že vláda pana premiéra Fischera převzala od minulé vlády Mirka Topolánka také závazky vyjádřené v usneseních vlády a pan premiér při interpelaci, když jsem ho interpeloval, tak řekl docela trefně: dům se kupuje s dluhy. Také si to myslím. Vláda Mirka Topolánka rozhodla svým usnesením o poskytnutí 1 mld. a 250 mil. pro obce Brdska, neb uznala po návštěvě právě Mirka Topolánka, že obce v Brdech jsou zanedbané a potřebují tedy nějakou finanční podporu především do infrastruktury. Jsou to obce, které byly v tom vymezeném okruhu plánovaného radaru. Teď tedy se radar stavět nebude a já jsem tomu rád, že se stavět nebude. Jsou to obce, možná dvacítka, ne-li více obcí, ze Středočeského kraje a z Plzeňského kraje. A bylo také řečeno, že tyto obce dostanou podporu od státu bez ohledu na to, zdali radar postaven bude, nebo nebude. Prostředky např. z kapitoly VPS měly být použity právě na infrastrukturu nebo na jiné prioritní projekty u těch obcí. Z VPS mělo jít např. 250 mil. korun, a to 100 mil. korun na pořízení projektové dokumentace, 150 mil. korun potom na kofinancování některých projektů. Skutečnost je taková, že obce obdržely všehovšudy pouhých 13 mil. korun, a to především na projektovou dokumentaci.

Já jsem marně hledal v rozpočtu v kapitole VPS, možná jsem se přehlédl, možná jsem to nedokázal rozklíčovat, alespoň malou částku, aspoň nějakou částku pro tyto obce, částku, která, myslím si, byla slíbena, i když ne třeba v té plné výši, ale alespoň nějakou. Já vím, že to je možná marginální rozpočtová záležitost, ale pro ty obce, brdské obce, je to věc velice, velice důležitá a myslím si, že i pro důvěryhodnost Fischerovy vlády je to také věc důležitá, protože prostě sliby a závazky se plnit mají. Takže, dámy a pánové, ve druhém čtení budu jistě předkládat pozměňovací návrh, aby byl proveden přesun v rámci kapitoly VPS, přesun nějaké částky právě do projektů, na financování projektů pro tyto brdské obce.

Často tady padalo, že nemají být návrhy populistické, že to mají být návrhy investic do budoucnosti, a toto je jeden z návrhů investice do budoucnosti. Věřím, že toto podpoříte, věřím, že k tomu bude i kladné stanovisko vlády, protože jak říkám, sliby se mají plnit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Václavu Votavovi a nyní tedy prosím, aby se slova ujal pan kolega Miroslav Opálka a po něm bude hovořit pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, chce se mi říct vládo supervelké koalice. Čekal jsem do jisté míry reakci na některé projevy, které zde již byly učiněny, ale pan ministr přislíbil, že na závěr vystoupí.

Takže co chci říci. Mám asi jednodušší pozici než např. kolega Liška, který zde hřímal z tribuny. Já jsem nevěděl, jestli je na koaličním jednání, nebo v Poslanecké sněmovně, protože zelení téměř tři roky sedí ve vládě a vlastně odsouhlasili všechny ty betonové kauzy a řídili Ministerstvo školství. Mám to možná jednodušší, ale přesto mi dovolte pár slov.

Sociální oblast, tak jak se jeví z jednání vlády a z informací, které přinášejí média, je svým způsobem ve vládě popelkou, jelikož návrhy, které předkládá ministr práce a sociálních věcí, nevím v kolika případech, nejsem přítomen, ale v řadě případů, které jsou zveřejněny, nemají podporu. Je vidět, že tedy složení vlády je takové, jaké je, a potom může dojít i k tomu, že např. na sociální služby je rozpočtováno méně, než je potřeba na rok 2008, a jsme úplně ve stejné situaci jako v roce 2008, kdy jsme schvalovali rozpočet na rok 2009.

Kladu si tedy otázku, jak bez přijetí novely zákona o sociálních službách je možné rozpočtovat položku na 50 procentech potřeby, která se prokázala v tomto roce 2009. Jestli si vzpomínáte, tak jsem před rokem při druhém čtení státního rozpočtu navrhoval pozměňovací návrh, rozpočtové opatření, navýšení 2 mld. pro tuto kapitolu, pro tuto položku v rámci kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí. Tehdy jsem úspěšný nebyl, ale vláda, resp. ministr práce a sociálních věcí stejně musel několikrát zajít do rozpočtového výboru a pomocí rozpočtových opatření ty 2 mld. na tuto položku dostat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP