(16.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní ministryně ještě na tuto doplňující otázku odpoví.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Co se týče kontroly proočkovanosti, tam u očkovacích látek, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, je kontrola proočkovanosti jasná, protože je tam vazba na plátce péče. Ale v každém případě kontrolu proočkovanosti má na starosti krajská hygienická stanice, která k tomu má zavedený systém sledování. Každý praktický i dětský lékař je povinen tuto evidenci o proočkovanosti vést.

Víme, že v minulosti byl problém s tím, jak registrující lékaři, pokud byla narušena spádová povinnost, dejme tomu zejména u dětských lékařů, oslovují své pacienty, ale vzhledem k tomu, že máme v tuto chvíli zaveden systém, že registrující lékař má současně povinnost v rámci péče o registrovaného pacienta, za něhož považujeme i dítě, vést vakcinační kalendář, jak je ze zákona povinen, takže tu kontrolu provádějí krajské hygienické stanice, alespoň podle informací, které mám v tuto chvíli. Jsem samozřejmě schopna vám tyto informace dát.

Jaké jsou v tuto chvíli zásoby vakcín pro jednotlivá očkování: Dne 18. 9. tohoto roku byla odeslána objednávka na čtvrté čtvrtletí 2009 a vakcíny jsou průběžně dodávány lékařům. Praktickým lékařům pro děti a dorost, a to v termínu deseti pracovních dnů, praktickým lékařům pro dospělé do 45 dnů od objednání.

Jinak v posledních dnech, a to jste jistě zaregistrovali, se objevily problémy s distribucí některých očkovacích látek, ale ten problém vznikl na straně výrobce, kdy výrobce měl buď problémy s výrobou, nebo kdy byla výroba na nějakou chvíli přerušena. Tudíž to nebyla ani tak záležitost distribučního řetězce jako dodávky vakcíny od výrobce. Tudíž vyšší moc.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Jsme u třinácté interpelace, kterou měl vznést pan kolega Vladimír Hink na pana ministra Martina Pecinu ve věci zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Pana kolegu Hinka zde nevidím, proto jeho interpelace propadá.

Budeme se věnovat interpelaci čtrnácté. Tu vznáší pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, a to na ministra financí Eduarda Janotu ve věci bytů OKD. Prosím tedy pana místopředsedu o úvodní dotaz.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dobré odpoledne. Pane ministře, znovu přednáším interpelaci k tomuto tématu, protože mě stále znepokojuje situace, která panuje kolem toho, že na konci června Ministerstvu financí bylo sděleno, že společnost RPG Industries vypovídá onu podmínku privatizační smlouvy, podle které mají nájemníci bytů OKD předkupní právo v případě, že se společnost rozhodne byty prodávat. Od té doby uplynuly tři měsíce, které mohou pokládat za výpovědní lhůtu. Od toho konce výpovědní lhůty vlastně už uplynuly tři týdny. Tři týdny, kdy může mít firma pana Bakaly dojem, že může volně disponovat tímto majetkem v rozporu s privatizační smlouvou.

Jsem přesvědčen, že Ministerstvo financí a vy máte povinnost chránit v této věci zájmy státu nad dodržením smlouvy. Já stále nemám informace o tom, že by došlo nejen k slovnímu odmítnutí výpovědi ze strany společnosti pana Bakaly, ale nebyly podniknuty dle mého názoru nutné právní kroky, jako je podání určovací žaloby, a především také návrh na vydání předběžného opatření soudem, které by zabránilo tomu, aby skupina pana Bakaly mohla s majetkem volně disponovat a tím vlastně zmařit závazek, který na sebe převzala privatizační smlouvou. Opakuji, nejde jenom o disponování fyzickými byty, ale celou společností RPG Byty, s. r. o., která je právním zástupcem OKD.

Takže znovu kladu otázku. Jsem přesvědčen, že je povinností ministerstva chránit nejen zájmy nájemníků, ale i zájmy státu a zabránit event. škodám, které mohou vzniknout ve chvíli, kdy nájemníci budou podávat žaloby na stát. Jsem přesvědčen, že stát v tomto případě má povinnost konat. Ptám se, proč na ty kroky stále čekáme.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto interpelaci. Prosím o odpověď na ni pana ministra financí Eduarda Janotu.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Paní předsedající, pane poslanče, já se omezím na to gros, co jste řekl, protože tato kauza tady byla několikrát. Asi nemá smysl hovořit o tom, co platilo do 1. 5., apod. Rozumíme si?

Já jsem avizoval, že hodlám podat určovací žalobu na to, jestli závazek vyplývající z článku 7.6 d) kupní smlouvy platí, nebo ne. Společnost RPG Industries, s. r. o., chtěla vypovědět, já jsem jí odpověděl, že s tím nesouhlasím. Já jsem jim dal termín, aby mi odpověděli na moje stanovisko. Oni odpověděli včera, kde opět tvrdí, že mají pravdu a jejich stanovisko se nemění. Čili já jsem požádal naši poradenskou firmu CMS, aby vypracovala určovací žalobu. Tato určovací žaloba bude podána k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře v Praze. Já jsem řekl, že ji chci mít na stole 25. 10. To je poslední stav věci. Dne 25. 10. chci mít na stole k podpisu onu určovací žalobu.

Co se týče návrhu předběžného opatření, věřím, že to bude součástí určovací žaloby. Nyní beru to z vaší strany jako podnět, aby v rámci určovací žaloby bylo i toto ustanovení, které omezí nakládání s majetkem RPG Industries. Stačí to takto?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pan místopředseda Zaorálek ještě doplňující dotaz. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Abych dokreslil své obavy: My známe totiž podobný případ, který se stal v případě bytů OKD, to byla ta skupina asi 1200 bytů, které společnost OKD vlastnila na Kladně. Tyto byty se dostaly do majetku společnosti Správa (Služby?) dolů, což byla dceřiná společnost OKD. Pak došlo k tomu, že převodem tyto byty ze Správy(?) dolů, z té dceřiné společnosti, byly převedeny na nějakou pražskou realitní společnost, jejíž jméno vám nyní neřeknu. OKD přestalo vlastnit ty byty a v současné době se byty prodávají za tržní ceny.

Tady hrozí velmi podobný potup, jako byl ten, který už byl jednou použit při skupině zhruba 1200 bytů. To je důvod, proč říkám, že to není jen planá obava, ale že si dovedu představit, že ta výpověď může být nástupem ke stejné cestě, která vedla k tomu, že se najednou byty takto už jednou vyvedly z vlastnictví OKD a pak se normálně tržně rozprodávaly. Takže všechny podmínky, které tam byly, by padly. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Na tuto doplňující bude ještě reagovat pan ministr Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Já jsem to zkrátil asi až moc. Vy víte, že dostanu 31. 10. audit BDO k tomuto problému. Já jsem byl dokonce dnes kontaktován telefonicky panem Jelínkem. Jméno vám je asi známo, bývalý kanadský ministr sportu, financí atd., který zřejmě hájí jakési zájmy RPG. Zeptal se mě, zdali naši korespondenci ve vztahu k výsledku auditu by bylo možno zveřejnit. Já jsem souhlasil. Čili výsledky auditu nechť jsou klidně zveřejněny, nechť se automaticky transparentně rozkryje, jaký je v té věci problém. Předpokládám, že k tomu asi nebude ani z vaší strany, ani ze strany RPG žádný problém, protože jakékoliv zakrývání toho, schovávání věci by asi nebylo dobré. To ještě na doplnění této věci. Vnímám tedy, co jste řekl, vnímám určovací žalobu, kterou jsem slíbil, včetně zamezení nakládání s majetkem. A podotýkám ještě další věc: Budu přístupen zveřejnění všech těchto věcí, které vyjdou z auditu BDO. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tím jsme se vyrovnali se čtrnáctou interpelací. Končím ji tedy.

S patnáctou byl vylosován pan kolega Tomáš Úlehla. Osloví pana ministra Rostislava Vondrušku ve věci čerpání evropských fondů. Prosím tedy pana poslance Úlehlu, aby vznesl svou interpelaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP