(Jednání pokračovalo v 10.33 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uplynula lhůta pro zahájení projednávání bodu

67.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 203/2005 Sb.,
o odškodnění některých obětí okupace Československa vojsky
Svazu sovětských socialistických republik, Německé demokratické republiky,
Polské lidové republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky
/sněmovní tisk 543/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan senátor Jiří Liška, kterého mezi námi srdečně vítám, a taktéž zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jiří Hanuš. Pozměňovací návrh vám byl rozdán jako sněmovní tisk 543/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Rozpravu tedy končím a táži se zástupce navrhovatelů pana senátora Lišky a pana zpravodaje, zdali si přejí přednést závěrečná slova. (Ano.) Pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Jiří Liška: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, obsah návrhu zákona jsem si vám dovolil připomenout na úterním jednání, dnes bych pouze chtěl dodat to, že v případě schválení bude naplněna hlavní myšlenka, se kterou byl zákon v roce 2005 přijímán, a to že budou odškodněny oběti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do naší republiky. Děkuji vám za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane senátore. Pan zpravodaj si nepřeje přednést závěrečné slovo, můžeme tedy přikročit k hlasování o pozměňovacím návrhu. Pozměňovací návrh byl přednesen jeden ve druhém čtení, a to pozměňovací návrh pana zpravodaje. Pane zpravodaji, procedura bude jednoduchá, přesto ujměte se své role.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Skutečně, procedura by měla být jednoduchá. První hlasování by bylo o pozměňovacím návrhu, který jsem přednesl ve druhém čtení, kde se posunuje o jeden rok datum, do kdy je možné se přihlásit k tomuto nároku, a pak závěrečné hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Děkuji vám. Můžeme tedy rovnou přikročit k hlasování o pozměňovacím návrhu tak, jak byl přednesen ve druhém čtení.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 77. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 141 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti 2. Návrh byl schválen.

 

Nyní tedy můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 203/2005 Sb., o odškodnění některých obětí okupace Československa vojsky Svazu sovětských socialistických republik, Německé demokratické republiky, Polské lidové republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky, dle sněmovního tisku 543, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 78 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 104, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Vážení paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní se budeme zabývat bodem

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších
náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci
a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých
dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona
č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost
v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 920/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 920/4. Ovšem páni senátoři, kteří by měli obhajovat tento tisk, tedy pan senátor Žák, příp. pan senátor Jonáš, se z dnešního jednání omlouvají. Samozřejmě bychom mohli projednat tento tisk i bez přítomnosti senátorů, ale avizoval žádost o vystoupení předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany a já mu udílím slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já tady nechci přejímat nějaké vaše rozhodnutí, pokud byste takové učinila bez hlasování, ale pokud by se tak nestalo, tak si dovolím právě z důvodu neúčasti pánů senátorů, vzhledem k tomu, že zařazení tohoto bodu dnes bylo poněkud neočekávané, navrhnout přerušení tohoto bodu do úterka, kdy se bude hlasovat o jiných vrácených zákonech, např. prezidentem republiky, a účast jak senátorů, tak myslím velké části tohoto ctihodného sboru se dá očekávat lépe. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP