(12.20 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, 20 let existence demokracie a budování demokratických institucí zase není tak dlouhá doba, aby stále ještě neměla veřejnost někdy nejasno v tom, jak systémově mají být rozděleny kompetence mezi moc výkonnou, moc zákonodárnou a moc soudní. Koneckonců jak v tom má mít úplně jasně, když v tom často nemáme úplně jasno ani my.

Některým z nás připadá a mají pocit, že moc soudní někdy má příliš velkou chuť ingerovat do moci zákonodárné a svými rozhodnutími si přisuzovat více moci, než jí ve skutečnosti systémově přísluší. Zvláště na ty, kteří tento pocit mají a dávají ho někdy i najevo, chci teď apelovat a říct: ale my to probůh děláme také, a řekl bych, mnohem viditelněji! Dovolím si jmenovat některé typické příklady: zákon o obchvatu Plzně, zákon o zákazu sdružování zdravotních pojišťoven, zákon o zákazu privatizace ruzyňského letiště. Já teď vůbec nechci diskutovat věcný obsah těchto předloh, ale chci říct, že to jsou typické nesystémové zásahy... (Z levé části sálu: K věci!) To je k věci prosím pěkně! To jsou typické nesystémové zásahy legislativy do exekutivy, typický příklad, kdy si moc zákonodárná chce na úkor moci výkonné přisuzovat větší kompetence, než jí přísluší. Tato předloha patří do této kategorie.

Já se nedomnívám, že Sněmovna pracuje tak bezchybně, aby si mohla přibírat další a další kompetence. Já se naopak domnívám, že bychom se měli jasně držet svého kopyta, dělat to, co přísluší Poslanecké sněmovně, a neingerovat do kompetencí moci výkonné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Nyní pan poslanec Milan Urban a vidím další přihlášky do rozpravy.

 

Poslanec Milan Urban: Schválený zákon o hospodaření s energií, tak jak platí dnes, on je i není kompetenční. On přesně říká, jakým způsobem má být projednávána státní energetická koncepce. Říká to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu má, musí připravit energetickou koncepci a předložit ji vládě, kde vláda takovou energetickou koncepci buď schvaluje, anebo neschvaluje. Novela tohoto zákona, tak jak jsme ji předložili, spočívá v tom, že vláda takto schválenou energetickou koncepci předloží do Poslanecké sněmovny a ta ji buď schválí, nebo neschválí. Novela neříká, že energetická koncepce by se měla tvořit tady v Poslanecké sněmovně. A protože tu máme vládu, která podle vás nemá mandát, je to vláda úřednická, je to vláda, která nemá ambici zřejmě dořešit, dotáhnout státní energetickou koncepci, je to vláda, kde z některých stran tady v parlamentu zaznívají i názory, že by to ani neměla projednávat, tak já navrhuji, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo koncepci, a to se stalo. Teď probíhá nějaká odborná diskuse, diskuse s veřejností, pak předpokládám se dostane tato státní energetická koncepce na jednání vlády a vláda ji buď schválí, anebo neschválí. Pokud ji schválí, tak já navrhuji, aby vláda bez mandátu, vláda úřednická, předložila tuto koncepci sem do Poslanecké sněmovny, kde se o ní bude hlasovat: ano, nebo ne. Nebude se na ní nic v Poslanecké sněmovně měnit. Jestli toto považujete za posun kompetencí, jestli toto považujete za důvod, že nejsme schopni se tady na něčem dohodnout, potom samozřejmě rozhodneme legitimně hlasováním.

Kdybychom tu měli politickou vládu, tak já bych připustil, že tento návrh nemá takovou váhu, jakou si myslím, že má v této chvíli. Jestliže tady máme vládu bez mandátu, nepřijmeme tento zákon, zároveň říkáme s plnou zodpovědností, že o energetické budoucnosti České republiky se rozhodne někdy nejdříve na konci roku 2010. A to je to, co já nechci, protože čas opravdu už nemáme!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Jaroslav Plachý, řádně přihlášený do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, musím reagovat na svého předřečníka. On tady vytáhl myšlenku, že pokud nepřijmeme tento zákon a nebudeme tady ve Sněmovně projednávat státní energetickou koncepci, tak nastane konec světa. Ale to přece není pravda! To vůbec není pravda. My tady máme schválenou energetickou koncepci a já bych si dovolil upozornit na to, že to je energetická koncepce schválená dokonce vládami sociální demokracie, protože vláda Mirka Topolánka na energetické koncepci prakticky nic nezměnila. Tedy když nepřijmeme tento zákon, nic se nestane. Naopak, jestliže tento zákon přijmeme, zkomplikujeme nesmírně život nejenom této vládě - této snad ani ne, protože pokud do energetické koncepce nechce vstoupit - ale především zkomplikujeme život vládám budoucím, a to ať už zleva, nebo zprava. Obecně jakékoliv vládě hodíme nesmírně velký klacek pod nohy, aby byla schopna účinně, efektivně pracovat na energetické koncepci ČR!

Já jsem rozuměl tomuto zákonu v době, kdy byl podán, tedy v době vlády Mirka Topolánka, že má jakýsi smysl. Tehdy se tady nalézala vláda, která byla opravdu v zelené kazajce, jak tady bylo řečeno, Strany zelených, vláda, která se zavázala, že nebude budovat Temelín, vláda podporovaná Občanskou demokratickou stranou, která snad z 99,9 % výstavbu Temelína podporovala. Smyslem zákona bylo hodit klín mezi ODS a Stranu zelených. Byl to klín velice silný, velice účinný a já se přiznám, že kdybych měl hlasovat o státní energetické koncepci bez jaderné energetiky, tak pro to ruku nikdy nezvednu. Nicméně klín nám bohužel nějak zestárl. Vláda Mirka Topolánka tady není, Strana zelených se vydala na smetiště dějin a myslím si, že nyní se vracet do doby, kdy tady něco takového bylo, do doby, kdy bylo potřeba házet klíny, je skutečně špatně.

Dámy a pánové, myslím si, že navrhovatelé by si měli uvědomit, proč kdysi dávno v minulosti tento zákon podávali, a měli by ho stáhnout zpět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl pan poslanec Jaroslav Plachý. Nyní pan poslanec Jan Špika. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Špika: Děkuji. Když odhlédnu od kompetenčních záležitostí, kde je to myslím jasné, je to exekutivní záležitost, tak musím reagovat na slova pana kolegy Urbana, že Sněmovna vlastně učiní jenom ano-ne. Za prvé, tato Sněmovna přece nikdy k žádné materii neumí říct jenom ano, nebo ne. Vždycky se rozvíjí rozsáhlá diskuse, ze které plyne pak cosi dalšího. A i to ano a ne na konci jednání Sněmovny přece implikuje nějakou změnu, proto říká ne! To není jenom o tom, že řekneme ano-ne, ale rozhodneme o tom v tomto ansámblu, že když ne, tak tato koncepce musí znít jinak! Není to tak jednoduché. Já bych se přimlouval - dodržme kompetence!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Já se nechám na chviličku vystřídat, protože jsem se přihlásil do rozpravy. Děkuji paní kolegyni Talmanové.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP