(15.50 hodin)

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s jednáním výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, které proběhlo dne 22. října právě speciálně k tomuto bodu.

Chci říci, že výbor se zabýval třemi hlavními okruhy, které jsem jako předsedající vymezil hned na začátku tohoto jednání. První okruh se týkal problematiky standardní délky studia, to znamená zkráceně tzv. rychlostudentů. Druhý okruh se týkal § 47b vysokoškolského zákona, tj. zveřejňování závěrečných prací. Třetí okruh se týkal nostrifikace, to je oblast, kdy se jednalo o Zakarpatskou státní univerzitu. To byla ta třetí oblast, kterou jsme se zabývali. Já jsem přesně vymezil na začátku tyto tři oblasti z jednoho prostého důvodu, neboť řešení toho, kdo má být děkanem, a vstupování do vnitřních záležitostí fakulty je podle mého názoru na hranici se zákonem číslo 111/1998, tedy zákon o vysokých školách, kde se přesně definuje, kdo volí děkana, kdo se zabývá záležitostmi obce - to je akademický senát, který vzejde z voleb, a volí jej akademická obec. Jakékoliv debaty politiků na toto téma podle mého názoru nejsou na místě a porušují v podstatě tradice a zvyklosti, které jsou zaužívané už od středověku, protože univerzity už ve středověku byly společenstvím lidí, studentů, profesorů, volily si samy své vedení. Takto jsme vymezili tyto okruhy.

Chci říci, že usnesení výboru podle mého názoru přesně reflektuje situaci, která na výboru byla. Za prvé jsme vzali na vědomí zprávu, kterou teď paní ministryně Kopicová přednesla Poslanecké sněmovně. Měli jsme tu výhodu, že jsme tam navíc měli předsedkyni akreditační komise, takže ta některé věci k tomu ještě doplnila. To jsme vzali na vědomí.

Pak jsme podporovali opatření, které Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a akreditační komise prováděly ve vztahu k Západočeské univerzitě a dalším vysokým školám. Paní ministryně nám ve svém vystoupení řekla, co bude dále dělat.

Za třetí výbor pověřil mě jako předsedu výboru, abych jednou za měsíc svolal jednání výboru k projednání situace na Právnické fakultě Západočeské univerzity. Rád bych řekl, že příští jednání výboru, na které jste samozřejmě všichni zváni, bude 19. listopadu, to znamená ve čtvrtek 19. listopadu v místnosti 106.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, to byl poslední bod našeho usnesení - žádáme, aby posílilo akreditační komisi finančními prostředky na jednoho administrativního a odborného pracovníka. Nikoliv na zvýšení počtu členů, protože ten je z vysokoškolského zákona 21, ale jedná se o jakési administrativní pracovníky, kteří prostě dělají pomocné práce z hlediska akreditační komise.

Rád bych se ještě vyjádřil k jedné věci, která podle mého názoru je velice důležitá. Můj předřečník pan kolega Ohlídal zde zdůvodňoval, proč má být zřízena vyšetřovací komise. Já tento jeho názor nesdílím. Jsem přesvědčen o tom - proto jsem to usnesení četl - že pokud výbor bude zasedat jednou za měsíc, je možné, že veškeré záležitosti, které se této problematiky týkají, je schopen výbor projednat. To za prvé.

Za druhé bych rád řekl, že si myslím, že pokud taková komise vznikne, mají v ní být podle mého názoru spíše členové školského výboru, neboť jsou podle mého názoru daleko zběhlejší v problematice vysokých škol než jiní poslanci. Tím se nikoho nechci dotknout, ale kolegové se tím zabývají docela podrobně. Pokud ovšem budou poslanci ze školského výboru součástí vyšetřovací komise, pak se ptám, proč budou titíž poslanci sedět ve dvou parlamentních tělesech. Ano, znám námitky. Řeknete, že vyšetřovací komise podle jednacího řádu má jiné pravomoci atd., ale já si nemyslím, že vyšetřovací komise v této souvislosti něco může vyšetřit více než k tomu patřičný a odborně zdatný výbor. Tolik můj návrh.

Chci říci, že nebudu podporovat zřízení vyšetřovací komise. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil zpravodaj pan poslanec Ohlídal, poté pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan poslanec Walter Bartoš se vyjádřil proti zřízení komise. Uváděl argumenty, především ty, že školský výbor je dostačující pro vyšetření této záležitosti. Samozřejmě já tento jeho optimismus, že školský výbor může v této záležitosti účinně fungovat, zdaleka nesdílím. Za prvé proto, že tento výbor má velmi širokou oblast působnosti. Řeší tam problémy od mateřských školek přes univerzity, zabývá se otázkami vědy, kultury, tělovýchovy, sportu, mládeže. Navíc si nedovedu představit, že jednou za měsíc v rámci jeho jednání mohou být detailně probrány záležitosti týkající se nejen plzeňské kauzy, ale obecných záležitostí spojených s fungováním vysokoškolského systému a s případným porušováním zákona. Druhým bodem, který bych stavěl proti názoru pana poslance Bartoše, je to, že v této záležitosti jsou ohroženy i bezpečnostní zájmy České republiky. A na to poslanci výboru školského, myslím si, nestačí. To není jejich, jak se říká, parketa. Zde se musí na vyšetřování těchto záležitostí podílet i lidé z výborů, které mají v gesci právě záležitosti bezpečnosti.

Myslím si, že argumenty pana poslance Bartoše jsou velmi úzké a je nutné opravdu zřídit tuto vyšetřovací komisi. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jandák. Připraví se pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedo. Já bych jenom na vysvětlení panu kolegovi prostřednictvím předsedajícího Walterovi Bartošovi. Pane kolego, vy jste opomněl říci - a ne úmyslně - samozřejmě to, co jsme na výboru projednávali. Tady nejde o kauzu toho, co se pouze dělo na této vysoké škole, ale o to, jaký to má dopad do celé společnosti. Proto samozřejmě chápu, že jsme situaci projednávali, a velice pečlivě a řekl bych objektivně, všichni na výboru, ale tam jsme se zaobírali za přítomnosti paní ministryně otázkou školy. Ale mám dojem, co chce tady pan kolega. Chce komisi na to, jaký dopad vůbec má to, co se tam dělo, do celé společnosti. Dneska jsou absolventi, a neříkám, že všichni, u policie, jsou u státního zastupitelstva. Dnes jsem ze sdělovacích prostředků zjistil nějaký problém soudkyně - Krejčíř. Podobné. Opět absolventka plzeňské školy.

Mám pocit, že je to daleko širší a bohužel velice smutnější problém. Proto my tady plédujeme za to, aby vznikla vyšetřovací komise. To na vysvětlení. Děkuji moc.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, připraví se paní poslankyně Šojdrová. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP