(16.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Stejně tak druhé téma, druhá otázka, je fungování akreditační komise. Skutečně akreditační komise uplatňuje všechny kompetence, které má? Je systém akreditací nastaven odpovídajícím způsobem? Přece na tuto otázku také nemůže odpovědět Ministerstvo školství, neboť akreditační komise funguje v jeho rámci a těžko bude Ministerstvo školství kritizovat samo sebe.

Vyšetřovací komise je jednoznačným uplatněním práva Poslanecké sněmovny na kontrolu vlády. Nejde tedy jen o poměry na Právnické fakultě v Plzni, ačkoliv ty se staly jakýmsi spouštěcím mechanismem, ale jde zejména o to, do jaké míry plní Ministerstvo školství a akreditační komise kontrolní roli, do jaké roli plní garanta toho, že vzdělávací systém v ČR vytváří hodnoty, že tituly nejsou na prodej, že zde existují a platí určitá pravidla a že se ke všem přistupuje rovným způsobem, že se ke všem občanům naší země v rámci vzdělávacího systému přistupuje rovným způsobem. To jsou otázky, které by nás měly zajímat, a nikdo jiný než vyšetřovací komise na ně nemůže dát odpověď. Prostě proto, že vyšetřovací komise bude mj. zkoumat také činnost Ministerstva školství, bude zkoumat také činnost akreditační komise. Já sám za sebe tuto část zadání pokládám ještě za důležitější než informace, které možná získáme dodatečně o tom, co vlastně prováděl pan Kindl, pan Pospíšil a další na Právnické fakultě Západočeské univerzity. Možná to bude zajímavé, možná to bude pikantní, ale skutečně klíčové je, co selhalo v rámci celého kontrolního systému. Také bude určitě důležité, aby komise dala doporučení, jak dále pokračovat. A to si myslím, že by paní ministryně neměla odmítat. Jestliže zde budou poslanci, kteří se tímto problémem budou do hloubky zabývat, a do konce dubna, jak je navrženo, dají příslušná doporučení, co by bylo dobré zlepšit, změnit, upravit tak, aby se naše veřejnost s podobnými skandály nemusela setkávat.

Už o tom hovořila paní poslankyně Bohdalová, o konkrétním příkladu studentky, která získala titul na Právnické fakultě Západočeské univerzity a dnes nemůže najít práci, protože ho získala právě na této škole. Já myslím, že to, co se stalo v Plzni, je ohromující právě tím dopadem, který má na veřejné mínění, vlivem na devalvaci vůbec hodnoty vysokoškolského vzdělání, na devalvaci hodnoty vzdělání jako takového. Nemyslím si, že tady je nějaký klíčový kult, který tady možná ještě přežil z Rakousko-Uherska, kult různých titulů, které můžeme sbírat, vršit, ale myslíme si, že tady existoval konsensus, v naší zemi, že vzdělání je šancí k úspěchu, že vzdělání je určitým prostorem pro to, aby se každý mohl dobrat určitého životního štěstí a svého životního uplatnění, včetně odpovídajícího uplatnění na pracovním trhu.

To, co se stalo v Plzni, vysílá absolutně devalvující signál o tom, jakou roli a hodnotu má vůbec vzdělání v našem vysokoškolském systému. Je to o to horší, že k tomu došlo na fakultě veřejné vysoké školy, která je financována ze státního rozpočtu, to znamená z peněz daňových poplatníků. A my všichni víme, že jsme v minulých letech každý rok do vysokého školství dávali více peněz. Každý rok se zvyšoval příliv finančních prostředků do vysokého školství a nepochybně i tato právnická fakulta mohla v minulých letech disponovat každý rok s o něco vyšším rozpočtem. Bohužel standardy nebyly garantovány a to, co se tam stalo, devalvuje význam vysokoškolského vzdělání v celé zemi. A myslím si, že zejména budí oprávněnou nevoli všech občanů, kteří se snažili, aby titul získali, kteří poctivě skládali zkoušky, kteří se nervovali, kteří se na ně připravovali, docházeli do školy, docházeli na semináře a pamatují si dodnes své pedagogy. Pamatují si, u koho dělali první zkoušku, protože první zkouška na vysoké škole se nezapomíná. Pamatují si, na jaké semináře chodili. Prostě takové věci se nezapomenou ani po deseti patnácti letech. To se vám v Plzni zřejmě stát nemuselo.

Já musím říct, že to, co je hrozné, je číst vyjádření primátorky statutárního města Chomutov paní Řápkové, která kandiduje do Poslanecké sněmovny za Občanskou demokratickou stranu na druhém místě její severočeské kandidátky, a je hrozné číst si její slova o tom, že ona si nevzpomíná na to, kdo byl její vyučující, že si nevzpomíná po několika měsících na to, u koho dělala zkoušky, že si nevzpomíná na oponenty své diplomové práce. To je přece věc, kterou si pamatovat musí, pokud skutečně na této škole studovala. Pokud nestudovala, tak samozřejmě tyto vědomosti nemá a pravděpodobně nikoho na této škole nezná. Nicméně paní Řápková je na druhém místě kandidátky ODS, je ještě stále primátorkou města Chomutov a já myslím, že všichni občané toto s velkým možná překvapením, zčásti s pobavením, ale mohu vás ujistit, že většinou s velkou nevolí sledují, jak je něco takového v naší zemi možné. A možná i odpověď, jak je něco takového v naší zemi možné, bude předmětem debat a práce poslanecké vyšetřovací komise.

Já bych chtěl na vás na všechny apelovat, abyste vznik této komise podpořili, a chtěl bych také vyzvat kolegy z Občanské demokratické strany, kteří v této debatě zatím příliš nevystupovali, aby vznik komise podpořili také. Pokud komisi nepodpoříte, vystavíte se podezření, že chcete něco zakrývat. Souhlasím s tím, že je nemilé, že největší procento lidí, kteří jsou podezřelí a podezřívaní z toho, že získali rychle a neoprávněně tituly, jsou lidé blízcí Občanské demokratické straně. Ale právě tím, že budete pro zřízení takovéto komise hlasovat, dáte přece, kolegové a kolegyně, najevo, že vám záleží na očistě našeho vysokého školství.

Nezlobte se na nás, že nevěříme tomu, že pan poslanec Pospíšil vyčistí, očistí Právnickou fakultu Západočeské univerzity. Já jsem dneska viděl titulky v novinách, jestli jste je četli také: Fakultu vyčistí Pospíšil, Pospíšil bude čistit fakultu. Já nevím, jak takové čištění vypadá, ale v každém případě člověk, který je s tím prostředím spojen, je s ním srostlý, roky se v něm pohyboval, všechny lidi zná, včetně pana Kindla a dalších, tak není člověk, který by mohl přijít zvenčí a udělat radikální řez - jednat podle pravidla padni komu padni. Není přece možné, aby čelný kandidát ODS v Plzeňském kraji objektivně posuzoval to, zda jeho straničtí kolegové, kteří rovněž kandidují v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, splnili řádně své povinnosti, či nikoliv. To prostě není možné. Pan Pospíšil není zárukou objektivity, pan Pospíšil není zárukou očisty Právnické fakulty v Plzni, právě proto, že je neustále aktivním politikem Občanské demokratické strany a chystá se do příštích parlamentních voleb jako volební jednička ODS v Plzeňském kraji. Proto se nám nedivte, kolegové a kolegyně, že tomuto loutkovému divadlu odmítáme uvěřit, že požadujeme vznik vyšetřovací komise.

A ještě jednou se chci obrátit na poslance a poslankyně ODS: podpořte vznik této komise, ukažte, že vám záleží na tom, aby se našemu vysokému školství alespoň zčásti vrátila jeho dobrá pověst! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Nyní se o slovo přihlásila paní ministryně Kopicová, poté vystoupí pan poslanec Šlajs.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji, pane předsedo. Asi bych nám všem ušetřila čas, kdybych bývala byla rovnou podrobná. Možná by to šlo všechno jednodušeji. Otázka byla, jak se to vlastně na fakultě mohlo stát. To se mohlo stát snadno, protože děkan má obrovské pravomoci v porovnání s rektorem. Všechny personální otázky, nastavení pravidel přijímacího řízení, to všechno jsou otázky, které má v ruce děkan a senát. A jestliže se tyto dvě instituce sejdou v jednom zájmu, tak prostě není nic, co by je zastavilo. Rektor může pouze doporučovat, dávat určitá upozornění, nic víc v této věci. A to se stalo také tady.

Ale ráda bych uvedla ještě na pravou míru: Pan poslanec Sobotka říkal, že systém selhal, že novináři upozornili na kauzu. Ale vždyť to není pravda! Prosím, podívejte se do zprávy, kterou jsem vám dala. Akreditační komise řešila různé aspekty tohoto problému od roku 2007 a tu velkou kauzu rozehrála předtím, než se objevila plagiátorská aféra. A já si myslím, že to je ale velmi důležitý moment, a upozorňuji vás na něj. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP