(Jednání pokračovalo v 9.25 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v našem programu.

Nejdřív si vám dovolím sdělit, že seznam omlouvajících se poslanců je rozšířen o pana poslance Babora.

Taktéž seznam těch, kteří disponují náhradní kartou, o pana poslance Fialu, má náhradní kartu číslo 13.

Ještě než rozhodneme o jediném návrhu na změnu našeho programu, se tímto omlouvám poslaneckému klubu sociální demokracie, který si přál právě před tímto hlasováním pauzu. Budu totiž vznášet ještě jeden návrh, a to žádost pana ministra Kocába, kterou si tímto osvojuji, abychom bod 16, sněmovní tisk 905, prvé čtení, zařadili dnes po pevně zařazených bodech. Tato žádost zde již jednou zazněla. Je to novela trestního řádu, v uvozovkách náhubkový zákon, dnes po již pevně zařazených bodech.

Máme ještě chvilku, abyste eventuálně vznesli další návrhy na změny našeho pořadu jednání. Ale nikdo si nepřeje využít této možnosti, takže budeme hlasovat o těch dvou návrzích, tak jak zazněly v pořadí.

 

Nejprve tedy o návrhu paní poslankyně Šedivé, která jménem mandátového a imunitního výboru žádá o pevné zařazení bodu 80 na dnešek na 12.20.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 211 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 134 poslankyň a poslanců pro návrh 75, proti 10. Tento návrh byl schválen. Ve 12.20 tedy přerušíme právě projednávaný bod, nevím, který to teď bude, ale rozhodli jsme o zařazení bodu 80 právě na tuto hodinu.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na pevné zařazení sněmovního tisku 905, bodu 16, prvého čtení, jako prvního bodu po pevně zařazených bodech právě dnes.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 212. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 134 poslankyň a poslanců pro návrh 22, proti 7. Tento návrh schválen nebyl.

 

Můžeme tedy přikročit k prvnímu pevně zařazenému bodu, tedy k prvnímu dnešnímu třetímu čtení. Je jím

59.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 59/2006 Sb., o prevenci
závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami
nebo chemickými přípravky a o změně zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně
veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, a zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení
některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů,
ve znění pozdějších předpisů, (zákon o prevenci závažných havárií),
ve znění zákona č. 362/2007 Sb.
/sněmovní tisk 766/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů již zaujal ministr životního prostředí pan Ladislav Miko, taktéž zpravodajka výboru pro životní prostředí paní poslankyně Kateřina Konečná. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 766/2.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan ministr životního prostředí. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, děkuji za slovo. Budu velmi stručný.

V rámci třetího čtení vám předkládám z pověření vlády ke schválení vládní návrh novely zákona o prevenci závažných havárií. Návrh je, jak už jsem řekl v prvním a druhém čtení, technické povahy a podrobně a detailně jsem vám ho již představil. Jenom upřesním, že jeho obsahem je zejména upřesnění obsahu a způsobu zpracování hlášení o závažné havárii, postupu jeho schvalování a následné kontroly a informování veřejnosti o příčinách a následcích vzniklých závažných havárií, dále změna ve způsobu schvalování a následné kontrole navržených opatření a konečně úprava zajištění dodržování vzájemných odstupů mezi objekty kvůli bezpečnosti, na něž se zákon vztahuje, a oblastmi navštěvovaných veřejností, která by mohla být potenciálně havárií zasažena. Totéž se týká hlavních dopravních tras, rekreačních oblastí a chráněných území.

V rámci druhého čtení byl návrh projednán ve výboru pro životní prostředí, který k němu přijal pozměňovací návrhy, které máte v tisku 766/2. K tomu jenom chci říct, že se všemi pozměňovacími návrhy jako Ministerstvo životního prostředí souhlasíme. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Přeje si paní zpravodajka vystoupit v rozpravě, nebo potom až k samotnému hlasování? (Ne.) Dobře. Rozpravu končím.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby nám oznámila postup. Myslím, že bude jednoduchý. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, opravdu bude jednoduchý, protože k danému návrhu zákona byly předloženy pouze pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro životní prostředí, které dle mého názoru, pokud to nebudete rozporovat, můžeme hlasovat v celku v jednom hlasování. Žádné další návrhy předloženy nebyly.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, paní zpravodajko. Táži se vás, paní poslankyně, páni poslanci, zdali má někdo námitky proti takto navrženému postupu a přeje si některý z bodů hlasovat zvlášť. Není tomu tak.

 

Můžeme tedy rovnou přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích, tak jak jsou obsaženy v usnesení výboru pro životní prostředí a všichni je máte před sebou ve sněmovním tisku 766/2. Ještě se zeptám na stanoviska. Paní zpravodajko? (Souhlas.) Pane ministře, vaše stanovisko k těmto návrhům? Souhlasné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP