(13.00 hodin)
(pokračuje Škromach)

Tomu bych rozuměl, že jsou ovlivňováni třeba některými politiky nebo vládními činiteli tady nebo kýmkoliv jiným. Tomu bych rozuměl. Ale to, že občan na někoho podá trestní oznámení, já už jsem zažil na vlastní kůži několikrát. Myslím si, že téměř každý z politiků. Je otázkou, jestli ty orgány shledají, jestli ta podstata je, nebo není.

Přece ten problém není v tom, kdo podá trestní oznámení. Ten problém je, jestli ta podstata je, či není k tomu trestnímu stíhání. A to my neposuzujeme, to posuzují příslušné orgány. My jenom říkáme, a to je potřeba si uvědomit, i pro veřejnost, jestli člen naší ctěné Poslanecké sněmovny bude mít určitá privilegia v této věci, nebo ne, protože každý jiný občan, který by byl v podobné situaci, se nedočká žádné imunity ani ochrany a nebude to řešit Poslanecká sněmovna za přítomnosti právníka, ale bude to řešit normální orgán činný v trestním řízení.

Jenom bych se možná ještě zeptal pana poslance Wolfa, protože se mě na to ptali někteří občané při mých cestách apod., jestli by mohl vysvětlit pojem, co to je drakonická demence. Údajně to někde použil a možná že by to zajímalo občany, kteří to určitě sledují. Tak, kdyby jim to vysvětlil... (Šum z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. Zatím, než dám slovo dalším přihlášeným v rozpravě - byla mi doručena další omluva z dnešního jednání, a to paní poslankyně Vlasty Parkanové.

S faktickou poznámkou pan poslanec Petr Wolf. Dále se připraví pan poslanec Pavel Němec, který je řádně přihlášen do rozpravy. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Skrze vás, pane předsedající, bych chtěl sdělit panu poslanci Škromachovi - což on nečiní a oslovuje mě přímo - že... Ne, ne, ne, nechte si to ze stenozáznamu. (Směrem k poslanci Škromachovi.) Tak že všechna tvrzení, o kterých říkáte, když se bavíme o ČSSD, jsou pouze fakta, která jsou ověřitelná. Skrze pana předsedajícího, ověřte si to, pane poslanče.

Vy jste ten, který říkal, pane poslanče, že lidé jako já by se měli střílet. Kam jsme se to dostali? Kteří by se měli postavit ke zdi a střílet. Pamatujete? Vyšlo to v tisku. Je to velmi zajímavé. Myslím si, že to také nepatří do Poslanecké sněmovny a nepatří to k poslanci Poslanecké sněmovny České republiky.

A za poslední. Pokud nevíte, co to je drakonická demence, já vám nechci říci a neříkám to, abyste se podíval do zrcadla, najděte si to ve slovníku cizích slov. Asi je problém v tom, že jsme málo poseděli a popili spolu tak, jak vy to říkáte a jak je vám vlastní. Děkuji. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času pro faktickou poznámku. Ptám se pana poslance Škromacha, jestli mínil svou přihlášku jako faktickou. Takže také faktická poznámka. Pan poslanec Pavel Němec ještě posečká. Slova se ujme k faktické poznámce pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Myslím, že pan poslanec ukazuje jasně, jakým způsobem vnímá celou věc. A pokud jde o to moje prohlášení o tom, že zrádci se střílejí... To tak bývá za války a tak jsem to řekl. Nevytrhávejte mé výroky z konzistence... (smích a ruch z lavic ODS) a ze souvislostí.

Já vidím, že tady ODS -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vám na chvilku odeberu slovo a požádám Sněmovnu o klid.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: A ještě bych zdůraznil znovu -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já jsem řekl, že požádám Sněmovnu o klid. Až tady bude dostatek prostoru pro vyslechnutí vašich argumentů, slovo vám okamžitě udělím.

Můžete pokračovat.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, pane řídící. Já ale myslím, že tady byl větší klid, než bývá jindy. Já jenom chci upozornit na to, že tady vůbec asi zřejmě nejde o to, jestli někdo je vinen, nebo nevinen. Je potřeba z toho udělat určitou kauzu. Ukazuje se, že zřejmě minulá vláda Mirka Topolánka, která si tady zřejmě, jak se říká, nakupovala poslance na podporu svého vládnutí, jenom dojíždí to, co započala. A je dobré z toho udělat teď opět jakoby politickou kauzu.

Já bych přál panu poslanci Wolfovi, ať to bere opravdu vážně, že já s ním nemám žádný špatný úmysl a nemám ani historicky s ním špatné zkušenosti, ale zkrátka a dobře bych si nepřál, aby si o něm lidé mysleli, že udělal něco, co neudělal, a proto budu hlasovat pro jeho vydání a pro to, aby mohl pokračovat v celém tom procesu stejně jako každý jiný občan v této zemi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, děkuji i za dodržení času. Slova se ujme pan poslanec Pavel Němec. Poté řádně přihlášená paní doktorka Klára Samková-Veselá, které jsme umožnili vstup do sálu a vystoupení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane... (Šum z pléna, námitky k proceduře.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já bych prosil, kdybyste případné konzultace k jednacímu řádu vedli mimo tento sál. Pokud máte zájem na tom, vyměnit mě v řízení schůze, samozřejmě, je to na vůli Poslanecké sněmovny. Zatím předseda Poslanecké sněmovny určil, abych schůzi řídil já.

Pane poslanče Němče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, já budu stručný, ale cítím potřebu se tady vyjádřit, i jako zpravodaj výboru, který projednával tuto žádost.

Předně jenom faktickou poznámku, pouze pro steno. Já mám v předcházejícím hlasování na stenu ano, ale vůle byla ne. Já si opravdu nemyslím, že účast právní zástupkyně na jednání pléna Poslanecké sněmovny je nezbytná. Podle mého názoru jako advokáta je to nadbytečné.

Teď ale k věci. Já jsem poslancem od 1. 3. 2009 a nastoupil jsem sem jako náhradník a těžko mě někdo může podezírat z toho, že tady mám nějaké vazby osobní nebo jiné. A když jsem jako člen mandátového a imunitního výboru převzal úlohu zpravodaje v té věci, začal jsem tím, že jsem si prošel ten spis. Spis, jak říkal pan kolega Polanský, je opravdu velký. Je to hromada papírů, asi takhle nějak vysoká. Má to 22 šanonů a je tam asi 6000 stran. A já předtím, než jsem se do toho spisu začal dívat, jsem si položil otázku, co vlastně v tom spisu mám hledat. (Šum z lavic ODS.) Jako advokát bych věděl, co tam mám hledat, ale odpověď na tu otázku jako poslance, který má zkoumat, zdali má být navrženo Sněmovně vydat nebo nevydat poslance ke stíhání na žádost orgánů činných v trestním řízení, byla taková, že se mám dívat na to, jestli v tom materiálu není něco, co by mohlo odůvodnit, že se zde jedná o politický podtext. To znamená jestli prostě ty orgány nejednají náhodou na základě například nějaké politické objednávky. A mohu tady říci, že poté, co jsem několik hodin studoval spisový materiál, jsem tam nic takového nenašel.

Musím se tady ohradit proti tomu nařčení, že jednání mandátového a imunitního výboru snad nebylo objektivní. Já si myslím, že všichni ti členové, co tam byli, vystoupili, kdo chtěl, řekl svůj názor. Myslím si, že to bylo velmi korektní jednání. Rozhodlo se hlasováním. A já jsem hlasoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nikdo mě k tomu nenutil.

Já tady chci jenom říci, že jsem neshledal v tom materiálu a v té žádosti nic, co by svědčilo o politickém kontextu nebo pozadí nebo něčem podobném. Proto vůbec nemám problém s tím dnes hlasovat pro vyslovení souhlasu s vydáním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě před ohlášenou paní doktorkou Samkovou s faktickou poznámkou Petr Wolf. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Pane předsedající, důrazně bych se chtěl ohradit proti tvrzení pana poslance Škromacha, který mě spojuje s nějakým nakupováním poslanců minulou vládou. Prosím, aby to bylo zaznamenáno řádně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní se slova ujme paní doktorka Klára Samková-Veselá. Připraví se pan poslanec Petr Bratský. Paní doktorko, máte slovo.

 

Paní Klára Veselá-Samková Vážený pane předsedající, děkuji vám za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám, že jste udělali tak mimořádný krok a dovolili mi promluvit. Jsem si vědoma toho, že se jedná snad o první záležitost a první věc, kdy právní zástupkyni jednoho z vás je umožněno tady mluvit.

Vy se všichni ptáte, proč je kauza mého klienta politická. A já vám to řeknu. Protože každá kauza s výjimkou snad nějakých dopravních nehod, o které kdy bylo jednáno proti poslanci nebo proti senátoru, byla politická. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP