Začátek schůze Poslanecké sněmovny
13. listopadu 2009 v 10.05 hodin
Přítomno: 137 poslanců

 

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 65. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Tuto schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 47 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 6. listopadu 2009 prostřednictvím poslaneckých klubů.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan poslanec Pospíšil - náhradní karta číslo 6, pan poslanec Paroubek - náhradní karta číslo 13, paní poslankyně Konečná má náhradní kartu číslo 10 a pan poslanec Hamáček má náhradní kartu číslo 18. Pan poslanec Špika má náhradní kartu číslo 19.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Ludvíka Hovorku a poslance Karla Šplíchala. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji. Proto zahájím hlasování.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přihlášených 122 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 65. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Ludvíka Hovorku a poslance Karla Šplíchala.

 

Náhradní kartu číslo 21 má pan poslanec Karel Černý.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Ambrozek, Babor, Boháč, Bursík, Dědič, Dlouhý, Dolejš Richard, Dub, Dundáčková, Hrbatá, Jakubková, Jičínský, Kratochvíle, Krupka, Látka, Marková, Mertinová, Papež, Rath, Seďa, Severa, Snítilý, Soušek, Sunkovský, Šincl, Šojdrová, Vanoušek, Vomáčko, Wolf, Zgarba.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Kocáb, Kohout, paní ministryně Kopicová, pan ministr Miko, pan ministr Riedlbauch a pan ministr Šebesta. Pan ministr Miko od 14 hodin.

Pan poslanec Vojíř má náhradní kartu číslo 22.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 65. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhovat žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 65. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Z přihlášených 136 poslankyň a poslanců pro návrh 122, proti nikdo. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen. Budeme se tedy řídit naším schváleným pořadem.

 

Prvním bodem je

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 475/2008 Sb.,
o státním rozpočtu České republiky na rok 2009
/sněmovní tisk 937/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Eduard Janota. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 475/2008, o státním rozpočtu České republiky na rok 2009.

Zvýšení rozpočtu výdajů je potřebné ve dvou rozpočtových kapitolách, a to v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí a v kapitole Státní dluh.

Rozpočet výdajů kapitoly Státní dluh je třeba zvýšit o 6 973 527 tisíc korun, a to úroky ze státního dluhu ve výši 6 873 527 tisíc korun a poplatky spojené s jeho obsluhou o sto milionů korun.

Rozpočet specifického ukazatele úroky státního dluhu na rok 2009 byl navržen ve výši 49 286 505 tisíc korun a schválen byl ve výši 47 936 505 tisíc, a to již v okamžiku schválení byl velmi napjatý. Mimo jiné i v důsledku toho, že v souvislosti s projednáváním rozpočtu tady v Poslanecké sněmovně byla, jak vyplývá z mého konstatování, tato položka zkrácena a použita na jiné účely. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP