(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

To je z mé strany, co se týče programu, vše. Mezitím ke mně dorazila další náhradní karta: pan poslanec Gandalovič - náhradní karta číslo 31.

Nyní prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Mám zde zatím již čtyři písemné přihlášky. Jako první pan poslanec Petr Bratský, dále pan poslanec Grospič, paní poslankyně Šojdrová a pan poslanec Opálka. Takže uděluji slovo panu poslanci Bratskému. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (V sále je rušno.)

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, doufám, že mě slyšíte. Já bych vás požádal o vyřazení bodu číslo 22, sněmovní tisk 865. Jako důvod uvádím, že pan předkladatel poslanec Liška nebyl na zasedání výboru z důvodů, které prostě byly zřejmě jeho organizační. My jsme to operativně přeřadili na nejbližší zasedání výboru na 13. 1. a z těchto důvodů žádám o vyřazení tohoto tisku až do doby projednání ve výboru.

Dále bych si dovolil poprosit o pevné zařazení bodů 168 a 169 ve čtvrtek hned po písemných interpelacích. Je to zpráva o činnosti kontrolní rady Grantové agentury České republiky a stanovení výše odměn členům kontrolní rady Grantové agentury. Děkuji za pochopení. Opakuji: 168 a 169, tisk 938.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Po písemných interpelacích jako první bod. Děkuji, pane poslanče.

Nyní vystoupí pan poslanec Grospič, připraví se paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl vyřazení čtyř tisků z programu dnešní schůze, a sice tisku 835, vládního návrhu občanského zákoníku, který je zařazený pod bodem 57, dále vládního návrhu novely občanského zákoníku, který má číslo tisku 805 pod číslem 50 pořadu dnešní schůze, a v této souvislosti potom dvou zákonů, které souvisí s občanským právem, s občanskoprávními kodexy, a to tisku 837 o mezinárodním právu soukromém a návrhu zákona pod číslem tisku 836 o návrhu zákona o obchodních společnostech a družstvech. Činím tak z důvodu toho, že -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším. Já skutečně neslyším ani slovo, takže počkáme než se Sněmovna uklidní, a pak budeme jednat dále. Zatím vám neudělím slovo.

(Po kratičké odmlce:) Pane poslanče, zkuste pokračovat, ale má snaha uklidnit plénum je asi zbytečná. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vyřazení výše uvedených tisků odůvodňuji tím, že problematika občanského práva, občanskoprávních vztahů, problematika celého nového kodexu občanského práva je problematikou vysoce složitou, která si vyžaduje čas na projednávání na půdě této Poslanecké sněmovny. Je to problematika vysoce politická, problematika, která ovlivní podobu našeho právního řádu do budoucna. Vycházím z toho, že tato vláda neměla ambice činit zásadní rozhodnutí. Přijetí a projednávání nového občanskoprávního kodexu patří do těchto základních pojetí. Přitom nejsou zcela vyjasněny základní vztahy, které navrhuje nový kodex upravit. A v této souvislosti je souběžně do Poslanecké sněmovny předložena i rozsáhlá novelizace občanského práva právě pod tiskem 805, kdy vláda by si měla vyjasnit, zda bude trvat na novelizaci současného občanskoprávního zákoníku, anebo zda se bude ubírat cestou nové rekodifikace práva.

Protože předložený kodex občanského práva zavádí celou řadu institucí i anachronismů do našeho českého práva, domnívám se, že jeho projednávání a případné pojetí by si žádalo změnu celé řady dalších právních předpisů a ve zbývajícím volebním období na tuto problematiku již nezbývá v Poslanecké sněmovně čas, ani rozsahem ji není možné projednat. Proto navrhuji vyřadit z projednávání dnešní schůze Poslanecké sněmovny body 26, 25, 57 a 50, jak jsem zde uvedl na začátku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pardon, pane poslanče, ještě poprosím: to byl bod 57, ano? (Ano, 50 a 57.) Ano, děkuji.

Nyní vystoupí paní poslankyně Šojdrová, připraví se pan poslanec Opálka.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhla změnu pořadu schůze, a to tak, aby bod číslo 38 byl pevně zařazen dnes jako čtvrtý bod, to jest jako bod po projednaných návrzích, které jsou vráceny Senátem. Týká se to bodu číslo 38, tisku 939, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění.

Mé zdůvodnění tohoto návrhu bude v podstatě stručné. Jedná se o návrh, kterým vracíme výši příspěvku v mateřství na úroveň roku 2009. To, že projednání tohoto návrhu spěchá, je dáno tím, že od 1. ledna by měly začít platit jiné legislativní podmínky. Má-li se tedy zákon měnit, měl by se měnit co nejdříve, tak aby ke změně došlo právě k 1. lednu, pokud to bude možné k projednání.

Čili upozorňuji na tento návrh, kterým chceme zařadit tento bod k projednání dnes jako čtvrtý bod pořadu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP