(10.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Očekával bych naopak, že vláda navrhne v této věci navýšení prostředků s podmínkou toho, že tyto služby budou rozšiřovány více mimo centra. Protože samozřejmě dneska vznikají určité disproporce v tom, že třeba v některých městech a větších městech je vyšší nabídka těchto služeb a naopak na venkově tyto služby chybějí. Takže je potřeba stále ještě tuto síť rozšiřovat, zkvalitňovat.

Setkávám se, a předpokládám, že i vy, vážené paní poslankyně a páni poslanci, na svých setkáních poslaneckých, která trávíte v regionech, předpokládám, že s občany, s těmi, kteří za vámi chodí, kteří vám svěřují své osudy a své problémy, a předpokládám, že za vámi chodí i tito lidé, kteří jsou zdravotně postižení, předpokládám, že za nimi zajdete třeba i do domů pro seniory a zeptáte se, jak to vlastně je, jak vidíte situaci za tohoto způsobu financování pro příští rok - a všude, všude je nejistota.

Stejně tak dneska zástupci organizací zdravotně postižených, kteří chodí, kteří obcházejí, možno říci, zbytečně nedůstojně jednotlivé poslance, aby se ujistili, že skutečně tato změna projde a že tyto služby budou zajištěny. Je škoda, že se jasně nevyjádří poslanci a priori dopředu, že tuto změnu podpoří. A mně je jedno, jestli ji předkládá Škromach, Kalousek, a nevím, Sobotka nebo někdo jiný, je to úplně jedno - ano, ještě Karel se přihlásil (míněn je posl. Šplíchal), ale důležité je, aby tato změna byla.

Takže teď v tuto chvíli navrhuji, aby skutečně tento návrh byl, byť, jak jsme tady mohli v kuloárech diskutovat, že zdroje na tento návrh mohou být, jestli jsou, nebo nejsou dostatečně vybalancované, co to způsobí, nebo nezpůsobí, ale čísla ve státním rozpočtu všech položek jsou pouze odhadem. Uvidíme, a všichni odhadují, jak asi ten rozpočet dopadne. Pro letošní rok ty odhady byly velmi řekl bych v očekávání toho, že ta ekonomická krize nebude, no, pro příští rok můžeme také očekávat, uvidíme, realita prostě ukáže, jak to skutečně bude, ale předpokládám, že ty rozdíly v některých položkách i díky panu ministru Janotovi, který je zkušený rozpočtář, nebudou zdaleka tak výrazné, jako byly v letošním roce. Protože takovou díru v rozpočtu jsme ještě nezažili a já doufám, že už nezažijeme a že postupně budeme směřovat k vyrovnanému rozpočtu, protože určitě to je snem každého politika, a to i levicového, protože nikoho nebaví, aby zadlužoval. A samozřejmě je dobré natírat sociální demokraty tím, že je baví zadlužovat. Nás to nebaví. Ale samozřejmě rozpočet má vždycky dvě stránky - to je příjmová a výdajová.

Já bych požádal, pane předsedající, aby kolegové poslanci, kteří mají touhu vyjádřit svůj názor, tady nevyřvávali z pravého spektra, protože jim sahám do svědomí a oni si své černé svědomí uvědomují a vybuchují tím způsobem, že vytvářejí jakési zvláštní zvuky a výkřiky. Kdybyste je trošku utišil...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já bych požádal kolegy poslance, aby se přihlásili žádně do rozpravy a kultivovaným způsobem vyjádřili třeba i námitky k tomu, to říká poslanec Škromach. Ale nyní bych prosil, aby měl možnost svůj příspěvek přednést a nikdo ho nepřerušoval.

Prosím, pane poslanče, věřím, že už budete mít klid. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Já samozřejmě chápu, že vnímají všichni svoji zodpovědnost za podseknuté veřejné rozpočty a příjmy veřejných rozpočtů díky nezodpovědným daňovým opatřením, která minulé tři roky vláda prováděla. Tedy Topolánkova vláda, nikoli Fischerova, ta se zachovala i v Janatových balíčcích zodpovědně a posílila některé příjmové položky, to je potřeba ocenit.

A abych tedy směřoval ke konkrétnímu návrhu. Obdrželi jste jej v rámci písemného návrhu, který máte, já ho nebudu tedy dopodrobna číst, jenom se k němu hlásím tímto způsobem. Jedná se o navýšení položky tedy na sociální služby - a zdůrazňuji služby, tedy žádné dávky, ale konkrétní naturální služby pro potřebné lidi - ve výši 3,8 mld., což znamená v celkovém počtu 6,8 mld., což je porovnatelná částka s loňským rokem. Takže dva roky staré číslo. Příští rok samozřejmě náklady budou vyšší, kraje se s tím budou muset vypořádat.

A já samozřejmě na druhé straně bych také vyzval kraje, které dneska připravují a schvalují rozpočty, aby v žádném případě neuvažovaly o tom, že budou krátit sociální výdaje. Naopak by měly do této oblasti sociálních služeb posílit další finanční prostředky, protože to je samozřejmě jedna z možností ekonomického rozvoje i v rámci regionů, krajů, měst, obcí. Ale hlavně je to podpora neziskového sektoru, který samozřejmě bytostně je závislý na financování z těchto zdrojů.

Určitě mohou být předmětem diskuse navržené zdroje, o kterých se hovoří, tedy ať již to je nemocenská nebo důchodové pojištění. Ale hledali jsme takový kompromis, který by nezatížil jiné kapitoly. Chápu pana předsedu branného výboru ohledně toho, že se mu nelíbí, že třeba z kapitoly jeho zájmové sféry tam byly brány určité prostředky. V konečné fázi jsme to nějakým způsobem zohlednili, ale každopádně se neobejdeme bez toho, abychom alespoň částečně to nevykompenzovali z jiných kapitol. Nás to samozřejmě určitě všechny mrzí, že to musíme takto přesunovat, že to pak vytváří samozřejmě negativní pohledy, jestli se někde postaví kus dálnice nebo silnice, a já doufám, že tímhle nás nikdo nebude vydírat a že tam, kde vládě budou peníze chybět, a jsem rád, že po letech, kdy byly odmítány veškeré PPP projekty na výstavbu silnic a dálnic, tak že konečně vláda k těmto projektům přistupuje za privátní peníze, nikoliv tedy peníze, které můžeme využít na jiné progresivní a růstové výdaje, investujeme do betonu, ať investují privátní investoři - a vidíte, že to říká sociální demokrat, takže aby nám to bylo zcela jasné, nakonec některé projekty byly připravovány už za našich vlád.

Ale znovu opakuji, že by bylo velmi nezodpovědné, kdyby tento návrh prostě neprošel, a já doufám, vážené kolegyně a kolegové, že jste správně dohodnuti a že komunikujete se svými zástupci v rámci jednotlivých krajů, koalic, kde zatím jediní koaliční partneři na krajích, komunisté, tento návrh s nějakými výhradami podporují. Ale bohužel ti, kteří je neustále kritizují jakoby zprava a velice rádi si na jedné straně pěstují antikomunistické výroky a na druhé straně si oprašují komunisty, aby náhodou nezmizeli z politického spektra, protože by ztratili jediné téma, které v politice mají, tak v takových zásadních věcech, jako je zajištění klidného života pro lidi se zdravotním postižením, pro přestárlé lidi apod., což je běžné, obecné smýšlení všech, tak v této situaci bych očekával, že naši koaliční partneři v ODS a minimálně v KDU-ČSL v rámci krajů, a jejich poslanci, tento náš návrh podpoří. Pokud tomu tak nebude, pak samozřejmě by bylo dobře, aby v rámci krajů a vládních koalic byly zváženy priority těchto koaličních partnerů, ale já věřím, že k tomu nebude nutno dojít.

Takže vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych vás ještě znova požádat o podporu tohoto návrhu, který, a to chci zdůraznit - a tady bych ocenil přístup výboru sociálního, protože náš výbor tento návrh téměř jednohlasně schválil. Pouze jeden poslanec, bývalý ministr, pro návrh nehlasoval, ale jinak tento návrh byl schválen poslanci průřezově všech stran. Já děkuji a doufám, že tito poslanci pro tento návrh hlasovali nejenom na výboru, ale že pro něj budou hlasovat i tady v rámci Poslanecké sněmovny. Díky za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP