(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi, abych zahájil další bod našeho pořadu. Vítám premiéra české vlády, protože dalším bodem jsou

158.
Ústní interpelace

určené právě předsedovi vlády České republiky. Tyto interpelace budou probíhat od 14.30 hodin do 16 hodin. Proběhlo řádně losování, takže máme zde také seznam poslanců, kteří si vylosovali pořadí v interpelacích na premiéra české vlády.

Já bych rovnou dal slovo prvnímu. Je to paní poslankyně Kalábková, která bude interpelovat premiéra Fischera ve věci privatizace Polikliniky Jarov. Prosím.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, má interpelace se týká privatizace Polikliniky Jarov, kterou schválila vláda usnesením ze dne 27. dubna letošního roku. Poliklinika Jarov je jednou ze tří poliklinik městské části Praha 3. U Polikliniky Vinohrady a Polikliniky Olšanská bylo rozhodnuto o bezúplatném převodu na hlavní město Prahu. Z nevysvětlených důvodů pouze u Polikliniky Jarov vláda v demisi rozhodla o privatizaci do rukou soukromého investora, který nabídne nejvyšší cenu. Málokdo však věří, že polikliniky formou veřejné soutěže, kde jediným - opakuji jediným - kritériem je nabízená kupní cena, zajistí zachování všech potřebných zdravotních služeb a přístupnost pro pacienty. Poliklinika na Jarově zabezpečuje léčebně preventivní péči pro obyvatele celé východní části městské části Prahy 3. Jiné ordinace v této lokalitě nejsou.

Zkušenosti s privatizovanými poliklinikami bývají často špatné, protože jejich majitelé jsou orientováni především na dosažení zisku a pokoušejí se obcházet smlouvy, které je zavazují v privatizovaném majetku zachovat určitý počet lékařských ordinací určitého typu. Lékaři působící v těchto zařízeních se důvodně obávají, že soukromý vlastník zvýší nájemné na neúnosnou mez, jak se to již stalo v případě jiných privatizovaných zařízení, a oni pak budou nuceni poskytovat zejména služby, které budou dostatečně rentabilní. Občané z okolí Žižkova, Chmelnice a Jarova s prodejem jejich polikliniky nesouhlasí. Petice s více než třemi tisíci podpisy již byla zaslána Ministerstvu financí České republiky a další lidé se připojují. Nový vlastník má být podle smlouvy zavázán zachovat ordinace po dobu dalších dvaceti pěti let. Může však tato podmínka zajistit, že v těchto ordinacích bude zachována léčebně preventivní péče v potřebném rozsahu? Zcela jistě nikoliv. Lze očekávat, že soukromý vlastník bude orientován (upozornění na čas) na poskytování zejména komerčních služeb na úkor služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

Já věřím, pane premiére, že máte dost moci ve svých rukou na to, abyste ještě přehodnotil toto rozhodnutí tak, aby spokojeni byli občané předmětných lokalit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, prosím o dodržování onoho časového limitu pro interpelace.

Teď bude prostor pro vystoupení premiéra vlády České republiky Jana Fischera. Prosím, pět minut máte k dispozici.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, děkuji pěkně za slovo. Já vím, že v tom případu existuje a byla podána řada petic. Vím o té možná ani ne tak nespokojenosti, ale obavách občanů, co může přijít. Nebudu tady teď opakovat, jak to vypadá právně, že je tam těch pětadvacet let jakási ochranná lhůta ze zákona, která ukládá zachovat rozsah té péče. Mám tady podrobné údaje o tom, jaká oddělení tam zůstanou a že se na nich nic krátit nebude.

Podotýkám, že rozhodnutí o privatizaci přijala vláda předchozí. To ale neberte jako nějaký alibismus, to je prostě spíš via facti a nedá se k tomu říci než tolik, že pevně věřím, že se obavy občanů, signatářů těch petic, nenaplní. Nicméně požádám Ministerstvo financí, případně Ministerstvo zdravotnictví a případně se i spojím s městskou částí Praha 3 - já se shodou okolností s paní Kozumplíkovou, starostkou, potkám příští týden na správní radě Vysoké škole ekonomické - jak to vidí. Já bych byl pro to, abychom tam dopřáli nějaký čas monitoringu, jak se ta věc rozjíždí, a požádám příslušné orgány i místní instituce, aby zkrátka a dobře bděly nad tím, jestli skutečně nedochází k tomu, z čeho ti občané mají obavy. V případě, že tomu tak bude, tak aby tam jednaly a konaly bezodkladně.

On někdy problém je asi v tom, že - já nechci apriorizovat, že když něco je v soukromých rukách, tak že to automaticky musí být špatné nebo nedokonalé nebo se to začne konvertovat v něco úplně jiného a je to jenom prostě nějaká studna, z které se tahají posléze zlaté mince. Ale trošku jsem se s tím zabýval, jak vypadá ten mechanismus, když začnou být věci v nepořádku. To se obávám, že potom je to docela vleklé. Proto požádám ty instituce, aby tam v případě, že se obavy začnou naplňovat, konaly energicky a v souladu s kompetencemi, které mají, a v rozumném čase.

To je asi vše. Mohl bych k tomu vykládat spoustu detailů, ale nepovažuji to za nutné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím paní poslankyni Kalábkovou, aby ještě využila svůj čas na doplňující poznámku.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji za slíbenou péči, kterou pan premiér hodlá tomuto případu věnovat. Mně je naprosto jasné, že těžko můžeme předvídat, co se bude dít v době, kdy bude toto zařízení zprivatizováno. Nicméně naprosto souhlasím s tím, a to jsou ty obavy, neznám totiž bohužel tu smlouvu, jak zní, nebo návrhy smluv, které jsou dneska ve hře, ale přesně pokud tam dojde k porušení nějakých závazků, které jsou dneska deklarovány, těžko bude v pozdějším čase vymáhat na soukromém majiteli nápravu ten, kdo bude mít zájem o zachování potřebných služeb občanům. Takže zatím děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže můžeme ukončit tuto interpelaci.

Poprosil bych pana poslance Ivana Ohlídala, který chce interpelovat premiéra Fischera ve věci podivných aktivit vedení Lesů České republiky, aby přednesl v rámci těch dvou minut svou interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane premiére, chci vás upozornit na některé aktivity vedení Lesů České republiky, které se minimálně zdají být podivnými. Chci vás především upozornit na určité majetkové prodeje, majetkové transakce, které jsou velmi podezřelé. O některých takovýchto prodejích už se zmiňovaly naše sdělovací prostředky, například Hospodářské noviny.

Dále vás chci upozornit na to, že dochází k podivným výprodejům majetku státního podniku České lesy. Když si všimnete třeba webových stránek tohoto podniku, tak zjistíte, že jako zbytný majetek jsou tam uváděny k prodeji lukrativní budovy a jiné majetky. Ty lukrativní budovy jsou například obsazeny v podobě nájemců, a to pracovníky právě této instituce.

Dále vás chci upozornit na různé podivné směny lesů, které se provádějí tady v tomto státním podniku. Velmi často jsou totiž směňovány ucelené plochy, lesní plochy, za dílčí plochy rozprostřené po celé republice. Také chci upozornit na jakousi podivnou personální politiku, která probíhá v tomto podniku. Například generální ředitel jmenoval šéfy lesních správ v Šumperku a Jihlavě lidi, kteří byli spojeni, nebo dokonce byli přímo v soukromé společnosti CE Wood, která se údajně podílela na podivných transakcích majetkového charakteru, které se týkají rovněž tohoto podniku Lesy České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP