(16.40 hodin)
(pokračuje Dusík)

Tento přístup se Ministerstvu životního prostředí osvědčil při přípravě Národního parku Křivoklátsko, o kterém rovněž uvažujeme, kde po řadu měsíců navštěvovali zástupci Ministerstva životního prostředí veřejná jednání zastupitelstev obcí a různé besedy, kde se podařilo informovat místní obyvatelstvo s dostatečným předstihem před případným zahájením procesu vyhlašování národního parku. Tento dlouhodobý informativní proces je jasným důkazem toho, že postoj regionu je pro nás v případě vyhlašování nových národních parků důležitý.

Předběžný návrh Národního parku Jeseníky je připravován tak, aby kromě přírodovědných zájmů v co nejvyšší možné míře zohlednil i zájmy obcí. Zájmem Ministerstva životního prostředí je, aby se obce účastnily celé přípravy vyhlášení národního parku. Chtěl bych znovu zdůraznit, že v současné době nezačíná a ani v dohledné době nezačne vyhlašovací proces Národního parku Jeseníky. Ministerstvo životního prostředí nebude prosazovat vyhlášení Národního parku Jeseníky přes zásadní odpor regionu, ale je připraveno komunikovat se zástupci místních samospráv s cílem představit přínosy vyhlášení národního parku pro zdejší oblast a diskutovat o různých argumentech.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Velebný využije svého práva.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Ano, děkuji. Chci touto cestou poděkovat panu ministrovi. Vidím, že asi najdeme společnou cestu, jak dále, protože nechce něco začínat, když bude zásadní odpor, protože to by nesouviselo v této době i s rozvojovými programy kraje, takže raději postupnou cestou, a uvidíme, jak dál do budoucnosti. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Ludvík Hovorka, který bude interpelovat paní ministryni Danu Juráskovou.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, od roku 2006 do letošního roku Ministerstvo zdravotnictví snížilo počet pracovníků krajských hygienických stanic o 206 a do roku 2010 ministerstvo připravuje snížení o dalších 189 lidí. V roce 2006 stát vynaložil na zdravotní ústavy částku 887 mil. Kč, v letošním roce zdravotní ústavy měly být financovány prostřednictvím rozpočtů KHS, ale nevím, v jakém rozsahu, protože v rozpočtu se příslušná částka nedala vyčíst a zřejmě byla nulová. V rozpočtu 2009 vyčlenilo ministerstvo na Státní zdravotní ústav 290 mil. Kč, v rozpočtu na rok 2010 je již pouze 214 mil. Kč. Od 1. 7. 2009 Ministerstvo zdravotnictví v rozporu se zákonem o ochraně veřejného zdraví odebralo krajským hygienickým stanicím skladování a distribuci očkovacích látek, aby ji předalo konsorciu soukromých firem. Údajným důvodem pro tento krok bylo zastaralé vybavení pro skladování a distribuci očkovacích látek, které údajně nevyhovovalo podmínkám dodržení chladového řetězce, a dále důvod, že hygienické stanice neměly registraci pro nakládání s léčivy jako zdravotnické zařízení, a dále že nebyla řádná evidence očkovacích látek a kontrola proočkovanosti. Takovéto informace jsem obdržel.

Od 1. 3. 2010 mají být zrušena pracoviště podpory zdraví při Státním zdravotním ústavu v Olomouci, ve Zlíně, v Hradci Králové, v Pardubicích, v Českých Budějovicích, v Ústí n. Labem a v Karlových Varech. Pracovníci z těchto pracovišť mají dostat do konce roku výpovědi. Na zbývajících pracovištích v Ostravě, Brně, Jihlavě, Plzni a Liberci má zůstat dohromady maximálně 17 pracovníků plus 5 v Praze a ve středních Čechách a možná 20 v Praze na oddělení podpory zdraví a hygieny dětí a mládeže. (Předsedající upozorňuje na čas.) Můžete mi, paní ministryně, vysvětlit, proč se svými náměstky likvidujete zdravotní ústavy, drasticky omezujete Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Vystoupí paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji za slovo. Odpovídám na interpelaci pořadové číslo 7 ve věci omezování zdravotních ústavů, hygienické služby a primární prevence.

V souladu s ustanovením § 86 zákona č. 258 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů byly ke dni 1. ledna 2003 zřízeny prohlášením o zřízení zdravotních ústavů zdravotní ústavy se sídlem v Praze, Kolíně, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Ústí n. Labem, Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě, Brně, Olomouci, Ostravě a Zlíně, to znamená celkem 14 zdravotních ústavů. Zdravotní ústavy jsou příspěvkovými organizacemi a funkci jejich zřizovatele plní Ministerstvo zdravotnictví. V současné době je vedením zdravotních ústavů pověřeno šest ředitelů, od roku 2008 nemají příspěvek na činnost, jsou plně závislé na finančních prostředcích, které samy získají svojí odbornou činností.

Primární prevence a podpora veřejného zdraví v České republice je metodicky vedena a řízena oddělením podpory veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví a realizována prostřednictvím Státního zdravotního ústavu. Státní zdravotní ústav zajišťuje tuto činnost odbornými pracovníky sídlícími v centru, v Praze, a na 22 dislokovaných pracovištích v celé České republice. Podporou zdraví se zabývá v rámci Státního zdravotního ústavu k 3. 12. 2009 celkem 64 odborných pracovníků, kteří realizují zdravotní výchovu obyvatelstva, poskytují poradenství v oblasti prevence nemocí a podpory zdravého životního stylu, zajišťují pregraduální a postgraduální vzdělávání v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví, realizují celorepublikové kampaně a projekty podpory zdraví. V rámci této činnosti spolupracují s dalšími resorty, zejména s Ministerstvem školství a Ministerstvem práce, s krajskými úřady, municipalitami, školskými zařízeními apod.

Aktivity realizované v oblasti podpory veřejného zdraví jsou financovány zčásti v rámci vlastního rozpočtu Státního zdravotního ústavu, zčásti z dotačních programů Ministerstva zdravotnictví, které jsou určeny jak vládním, tak i nevládním organizacím. Jedná se zejména o národní program Zdraví, projekty podpory zdraví a národní program Prevence HIV. V rámci těchto dvou programů Ministerstvo zdravotnictví na podporu intervenčních aktivit v oblasti podpory veřejného zdraví rozdělilo v roce 2009 zhruba 13 mil. Kč.

Ještě dodávám, že při jednání zdravotního výboru, které se konalo minulý měsíc, bylo požadováno zdravotním výborem předložit analýzu krajských hygienických stanic a zdravotních ústavů. Předpokládám tedy, že komplexní informace bude předložena v rámci této analýzy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, paní ministryně. Pan poslanec Hovorka má příležitost replikovat vaše vystoupení.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Já děkuji za informace, ale to jsou většinou informace, které jsem obdržel již dříve. Chtěl bych se zeptat, proč dochází k nekoncepční minimalizaci a likvidaci primární prevence v českém zdravotnictví, kolik odborníků až dosud od roku 2006 bylo propuštěno ze zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu, protože to není možné z materiálů vyčíst, a jak je možné, že o těchto záměrech a krocích není informován výbor pro zdravotnictví.

Z čeho ministerstvo usuzovalo na neexistenci řádné evidence očkovacích látek a špatnou kontrolu proočkovanosti populace? Já chápu, že ministerstvo se zaměřilo v tomto volebním období na investice do betonu a odborníci na primární prevenci jsou pro ministerstvo zřejmě nežádoucí, ale myslím, že se nám to může nevyplatit, až udeří skutečná pandemie, ne taková chřipková, a my nebudeme mít odborníky, kteří budou moci kvalifikovaně zasáhnout.

Já si jenom dovolím říci, že jsem sledoval některé tabulky. Česká republika má dvojnásobný -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, obávám se, že - to je zase vaše poslední věta.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: - výskyt nádorů ve srovnání s vyspělými zeměmi. Jak si to vysvětlujete a jestli by se lidé na zdravotních ústavech tím neměli zabývat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Já odmítám nařčení Ministerstva zdravotnictví, že rezignovalo na kvalitu poskytované primární prevence. Rozhodně primární prevence není úkolem pouze zdravotních ústavů. Ten záběr aktivit v rámci primární prevence je daleko širší.

Otázky, které jste položil, pane poslanče, předpokládám - prostřednictvím předsedajícího, omlouvám se - budou součástí analýzy, kterou dostanete k dispozici.

Co se týče výskytu nádorů, tak rozhodně vám odborníci potvrdí, že Česká republika je na těchto vysokých příčkách nejen díky tomu, jak funguje prevence, ale také jak funguje životní styl, který se na výskytu nádorů podílí v 70 procentech, to znamená aktivity, které vy nazýváte aktivitami do betonu, to znamená třeba tvorba sítě onkologických pracovišť a snaha o to, zvýšit péči o onkologicky nemocné, zejména o identifikaci, a tím pádem i realizaci screeningových programů pro identifikaci nádoru v časných stadiích, se nepochybně na kvalitě léčby rakoviny podílí také.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně. Nyní vystoupí David Kafka, poslanec, který bude interpelovat omluveného ministra kultury, pana Riedlbaucha.***




Přihlásit/registrovat se do ISP