(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Nyní vystoupí pan poslanec Petr Gandalovič, připraví se pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, jen velmi stručně prostřednictvím pana předsedajícího panu kolegovi Sobotkovi.

Já si myslím, že jako bývalý ministr financí byste aspoň měl studovat vývoj státního rozpočtu a Sněmovnu pokud možno co nejobjektivněji informovat o tom, v jakých položkách došlo k největším propadům. Všichni víme, že to bylo především v příjmech firem, to znamená tam, kde světová a evropská ekonomická krize způsobila propad výroby, tudíž tyto firmy se dostaly do ztráty a neplatí daně. To znamená teď tady vytvářet nějakou argumentaci na téma, zda rovná daň, která má naopak vůči naší ekonomice velmi prorůstový charakter, tak je příčinou této ekonomické krize, to je myslím skutečně velmi zavádějící a nesvědčí to příliš o orientaci pana poslance Sobotky v těch číslech, která státní rozpočet ukazuje. Bohužel tady není pan ministr financí, aby mohl dosvědčit, že tato čísla skutečně se takto vyvíjejí.

Já jsem se přihlásil ke svému vystoupení především jako poslanec za Ústecký kraj a je mi líto, že stejně tak nevystupují i poslanci sociální demokracie, kteří jsou zvoleni za Ústecký kraj. V tom návrhu zákona, kromě toho, že samozřejmě je to předvolební agitace sociálních demokratů, je zajímavé právě to, že se navrhuje, aby se tato mimořádná částka vzala takzvaně z dividendy ČEZ, jak jsou naše ulice oblepené oranžovými billboardy. Ono to je velmi populární. ČEZ nepochybně nemá úplně největší oblibu u naší veřejnosti a nepochybně se sama tato firma musí zamyslet nad tím, jakým způsobem se sama prezentuje, a některé konkrétní věci by měla občanům lépe vysvětlovat, jako je např. způsob odměňování apod., ovšem to je věc, kterou už zavedla sociálně demokratická vláda, takže si myslím, že teď je obtížné na tom něco měnit, protože to jsou smluvní vztahy. Ale to není důležité.

Důležité je to, že je to klasický návrh, jakým převést finanční prostředky, které mají být určeny na investice, do spotřeby. Opět návrh, který v podstatě znamená spotřebovat něco, co má v tomto případě velmi důležitý význam, a sice investice do zlepšování životního prostředí. Opět zdůrazňuji, že nejsem propagátorem ČEZ, nejsem s touto firmou jakkoli spojen, nicméně žiji v Ústeckém kraji a rád bych vám připomněl jména jako Tušimice, Prunéřov, Ledvice, Počerady. Toto jsou jména obcí, ve kterých jsou uhelné elektrárny, které před dvaceti lety byly zdrojem největší ekologické katastrofy ve střední Evropě. Od té doby elektrárenská firma investovala obrovské finanční prostředky a zaznamenali jsme významný posun ve směru poklesu emisí, především emisí síry. Je ovšem pravda, že od té doby už uplynulo řádově patnáct, někdy i více let, a je jasné, že tyto technologie dnes opět zastarávají a že fakticky celkový objem vypouštěných emisí v současných nejlépe dostupných technologiích by byl ještě menší, než je ten, který je dosažen těmi opravami nebo úpravami původních elektrárenských technologií.

Proč o tom hovořím? Protože skutečně v severních Čechách došlo k významnému zlepšení životního prostředí, nicméně čísla ukazují, že v podstatě pořád ještě tento kraj zaostává kvalitou ovzduší za jinými kraji právě z důvodu velké koncentrace výroby elektrické energie z uhlí, to znamená spalováním uhlí.

Dividenda ČEZ - co to je, dividenda ČEZ? Dividenda ČEZ je pochopitelně rozdělení zisku ČEZ, o tom se hovoří velmi pěkně. Rozdělíme zisk ČEZ a zapojíme ho do rozpočtu a zvýšíme důchody. Na první pohled velmi populární věc. Prosím, přijeďte do Ústeckého kraje a řekněte občanům Ústeckého kraje, aby pochopili, že finanční prostředky, které ČEZ získává jako zisk z výroby elektrické energie v Ústeckém kraji, nebudou investovány do zlepšení technologie v těchto uhelných elektrárnách, to znamená v Tušimicích, Počeradech a v Ledvicích, ale že budou na návrh vás, sociálních demokratů, fakticky spotřebovány v rámci vašich předvolebních slibů. Prosím, přijeďte do Ústeckého kraje, někteří tam dokonce sami kandidujete, a občanům Ústeckého kraje tuto jednoduchou logiku vysvětlete. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Gandalovičovi a nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jiří Paroubek, potom je přihlášen pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já myslím, že pokud jde o věcné zdůvodnění toho návrhu zákona, myslím, že bych k tomu osobně nic nedodával. Snad bych jen zdůraznil to, že s ohledem na to, jak se většinou vyvíjejí životní výdaje domácností důchodců ve srovnání se zbytkem populace nebo s většinou populace, tak je takovýto návrh plně na místě, zejména tehdy, pokud vláda nepřistoupila k valorizaci důchodů.

Já bych se chtěl zastavit u některých argumentů našich politických oponentů, především prostřednictvím předsedajícího u argumentů pana poslance Nečase, který hovoří o nedozírných škodách. Já jsem tedy nepochopil, v čem ty nedozírné škody spatřuje. Stejně tak když hovoří o Maďarsku, Lotyšsku, že se vydáváme touto cestou. No já nevím, sociální demokracie tři roky nebyla ve vládě, za ty tři roky se zvýšil dost podstatně veřejný dluh. Jen tak mimochodem, pokud jde o minulý rok, kde k tomu nebyly žádné důvody, protože i představitelé ODS samotní zpochybňovali dopady světové krize na českou ekonomiku až do závěru roku, hovořili o ostrůvcích, které se v tom moři krize budou chovat jinak. Tak ten ostrůvek se nám pak začal potápět, to je pravda, ale toho si nevšimli ještě pár měsíců. V letošním roce to vypadá na schodek 200 až 220 mld. korun, to je důkladný schodek. Samozřejmě já vím, že tady jsou jisté dopady ekonomické krize, ale objektivní ekonomové říkají, že je to tak půl na půl, že něco jsou dopady krize a něco způsobila např. předchozí vláda tím, jak restrukturalizovala daně. To je objektivně dopad nějakých 80 mld. korun, ať si to zpochybňuje každý jak chce. Je zajímavé, že o Maďarsku a Lotyšsku teď hovoří ti, kteří před třemi lety je dávali za vzor, a to i mezi pravicovými novináři, jako ty ekonomiky, které správným způsobem šlapou, a to lépe nežli česká ekonomika.***




Přihlásit/registrovat se do ISP