(10.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

A teď tady mám dvě přihlášky. Pan poslanec Tluchoř... Takže pan poslanec Kováčik má přednost. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedo, podle mých záznamů bylo hlasováno o všem, ale chtěl bych přičinit dvě poznámky, a ta druhá z nich vyústí v jednu prosbu.

Ta první poznámka je k tomu poslednímu bodu. Jsem zmocněn prohlásit na reakce, které byly z pravé strany Sněmovny, že KSČM v korupci okolo gripenů zcela určitě nejede (veselost na pravé straně Sněmovny) a odmítáme účelové zařazování bodů jako právě tento, které se používá právě v okamžiku, kdy je potřeba něco podstatného v této Sněmovně odpracovat (veselost na pravé straně Sněmovny), kdy je potřeba a je poslední příležitost, aby byly přijaty důležité zákony, které lidu této země (smích a veselost na pravé straně Sněmovny) ulehčí v krizi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych poprosil o klid, aby mohl pan poslanec Kováčik diskutovat. Děkuji.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já jsem dobře pochopil, proč je snaha zdržovat jednání Poslanecké sněmovny. Například proto, že na spadnutí je schválení zákona, který vrátí příspěvky mateřské do předbalíčkového stavu. Tedy který pomůže lidem. Zlí jazykové tvrdí, že to je návrh, který je pro veřejné finance smrtící. Ale vzít těm lidem ty peníze bylo smrtící pro mnoho rodin. A jestli chcete, aby veřejné finance byly vyvážené i v tomto směru, tak jsme vám přinesli na stříbrném podnose návrh na zrušení stropů odvodů zdravotního a sociálního pojištění, tedy těch stropů, podle kterých se drtivá většina občanů České republiky měla skládat prostřednictvím např. zdravotnických poplatků a dalších na ušetření několika málo, řekněme dvou procent, těch nejbohatších. A rozpočtově tedy pro veřejné finance pozitivní je, že se ty stropy zruší. Proto když teď, v tuto chvíli, jsou šance na zrušení těchto nesmyslností, se přichází s kouřovou clonou věcí, které jsou navrhovány tímto způsobem.

Ta druhá poznámka. Kolegyně a kolegové, rád bych sdělil, že jsme spolu s pracovníky, resp. s paní ředitelkou, přišli na to, kde vznikl ten problém, o kterém jsem tady, jestli si, pane předsedo, pamatujete, s tiskem 798... (Ano, pamatuji si, pane poslanče.) Ten problém vznikl tím, že vzhledem k velmi mnoha návrhům, které tady byly, došlo k záměně tisku 798 a tisku 539. Tisk 539, bod 81, nemá ještě proběhnuté druhé čtení a nemůže být proto zařazen do čtení třetího. Nicméně tady došlo k té záměně s tiskem 798.

Já mohu jenom navrhnout, abychom z této situace vyšli s tzv. zdravou kůží, protože jsem hlasoval pro zařazení tisku 539, bodu 81, tak mohu navrhnout revokaci tohoto hlasování, a tím tisk 539, bod 81, z toho hlasování o přednostním zařazení do třetích čtení vyřadíme. Čili teď navrhuji onu revokaci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Tluchoř má slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Dámy a pánové, já rovněž se vyjádřím k tomu poslednímu hlasování, také velmi krátce jako můj předřečník.

Já myslím, že tady se jasně ukázalo, že tady proběhlo faktické hlasování o onom protikorupčním balíčku. Tady se ukázalo, kdo se bojí informací o korupci v kauze gripen, kdo se bojí podobných informací. Já myslím, že každý si může na videozáznamu ukázat, každý se může podívat, že šest poslanců komunistické strany pro tento návrh hlasovalo, byly jasně zvednuté ruce, poté po zásahu pana předsedy Sobotky tito kolegové bohužel změnili názor a o korupci v kauze gripeny se tady zřejmě nic nedovíme.

Já vás chci v tuto chvíli požádat před závěrečným hlasováním o programu této schůze, protože musíme zvážit, jaké věci nakonec přijaty byly, já mám obavu, že ani jeden vládní návrh se nedostal na program schůze, dokonce ani dluhopisové programy, naproti tomu řada populistických návrhů, téměř bych řekl všechny ze strany sociální demokracie a komunistů, se na tuto schůzi dostaly.

Já vás žádám o přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS v délce jedné hodiny a svolávám poslanecký klub do Státních aktů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Filip, pan místopředseda. (Ze strany ODS se ozývají požadavky na vyhlášení přestávky.) Hned? (Návrh na okamžité hlasování o přerušení jednání ze strany ODS.) Vždyť já chci hlasovat. Když se hlásí s přednostním právem pan poslanec a místopředseda Filip, musím mu dát slovo.

Takže, pane poslanče a místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já se vyjádřím jen k jedné věci. Za prvé, pan kolega Petr Tluchoř nemá pravdu, že by nebyl zařazen žádný vládní návrh zákona. Například návrh zákona o zbraních a střelivu je zařazen na návrh vlády, takže pokud chcete, tak to říkejte popravdě.

A za druhé. Víte, paní a pánové, chtěl bych sdělit této ctěné Sněmovně, že já jsem se zdržel hlasování v prvním i druhém hlasování. Kdyby ODS skutečně chtěla řešit kauzu gripen, měla na to nesčíslně možností. A nezlobte se, já si vážím své právnické profese, a vysvětlete mi, co mi může ministr vnitra říci o postupu státního zástupce nebo vyšetřovatele v kauze gripenů. Kdybyste si raději péčí vlastního předsedy výboru zavolali paní nejvyšší státní zástupkyni, zeptali se, jak to tam chodí, a bylo by to na utajeném jednání buď výboru pro obranu, když se to týká armády, anebo výboru pro bezpečnost, když chcete vědět o věcech, které se týkají této kauzy. A prosím vás, netahejte sem věci a neobracejte je proti jednacímu řádu Poslanecké sněmovny.

Teď jsem si přečetl jeden článek v Právu, kde hodnotí pisatel schopnosti pana ministra Nečase, který není schopen, přestože dělal tak dlouhou dobu ministra práce a sociálních věcí, mluvit alespoň věcně o těch záležitostech, které dva a půl roku řídil, se znalostí skutečné problematiky. To, že se mýlí ve svých vystoupeních tady, to mohu brát jako populismus, ale co sděluje i dále lidem, to už mi vážně vadí. Pak se nedivte, že vás hodnotí mnohem hůře než politiky před listopadem 1989. A já v tomto s vámi být v jednom pytli nechci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan poslanec Tluchoř požádal o přestávku před závěrečným hlasováním. Je tomu tak? To znamená, že dojedeme veškerá hlasování a před závěrečným hlasováním bude vyhlášena hodinová pauza.

Nyní má slovo pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegové a kolegyně, já se domnívám, že ODS má přirozeně právo na to, aby si vzala přestávku před závěrečným hlasováním. Nicméně bych ji rád ještě požádal, aby poslanecký klub ODS ještě zvážil, zda to musí být hodina.***




Přihlásit/registrovat se do ISP