(15.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Jak řekla paní předsedající, byla uplatněna námitka proti rychlému projednání. Pak bych asi v obecné rozpravě jenom předeslal, že navrhnu zkrácení lhůty na projednání na 30 dnů, protože předpokládám, že jakýkoli kratší návrh by byl opět vetován ze strany ODS a případně TOP 09, a proto je asi zbytečné takové návrhy předkládat.

Víme, že opět u této položky v rozpočtu bylo uváděno, že dojde k úspoře. Už tady zazněla spousta různých interpretací, jak to vlastně vzniklo, jak to vlastně nikdo nechtěl, a už se neříká, že vlastně zachování tohoto snížení mateřského příspěvku bylo v zásadě podmínkou nakonec pro schválení toho, že se nesnížil rodičovský příspěvek, že se nesnížil příspěvek na péči a že se nesnížilo porodné. Jenom bych připomněl, že to byla právě sociální demokracie, která poměrně silně před tzv. Janotovým balíčkem dávala jasně najevo, že s těmito úpravami nesouhlasí. Byli jsme v té době obviněni, že vlastně rozbíjíme jakousi imaginární dohodu, která nikdy neexistovala. Nakonec se ukázalo, že když se nám podařilo alespoň prosadit v rámci změn, které tady byly, že se nesnížil rodičovský příspěvek, který mimo jiné zaručuje alespoň rodinám s nižšími příjmy to, že na ně nedopadne snížení mateřského příspěvku, protože v případě, že mateřský příspěvek je nižší než rodičovský příspěvek, tak na základě žádosti se dorovnává do výše rodičovského příspěvku.

Je také potřeba zdůraznit, že mateřský příspěvek byl zvýšen vlastně od 1. ledna minulého roku na základě nového zákona o nemocenském pojištění, který v minulosti ještě prosadila vlastně tenkráte sociálně demokratická vláda, tedy koaliční vláda, v rámci Poslanecké sněmovny, a navýšení mateřské, které bylo, tak se samozřejmě týkalo hlavně žen se středními a vyššími příjmy, protože to je jedno z propopulačních opatření, aby i ženy s těmito příjmy se nebály toho, že tím, že odejdou na mateřskou, tak dojde k nějakému výraznému propadu životní úrovně této rodiny. Do této mateřské je asi největší dopad, protože dopady potom jdou řádově do tisíců měsíčně, a to jsou dopady, které jsou poměrně fatální.

Za situace, kdy ve státním rozpočtu, opět je to údaj, který uvedla vláda v rámci svého návrhu, to bylo 1,56 mld. Kč, takže tady když sečteme obě ty položky, je to s tou předchozí řádově asi 2 mld., a myslím, že už při projednávání státního rozpočtu pan ministr Janota hovořil o tom, že má rezervu 3 mld., tenkráte hovořil na sociální služby, takže stále ten rozpočet je v jakémsi řekněme stavu, kdy je možné rezervy hledat, a v těchto řádech určitě to není něco, co by vláda nebyla schopna při její řekněme odbornosti, znalosti a nestrannosti zvládnout. Určitě v rámci státního rozpočtu taková rezerva se ve státním rozpočtu najde. Pokud by třeba vláda nevěděla, tak jí můžeme třeba poradit, ale já myslím, že to nebude potřebovat.

Nechci to dále nějakým způsobem rozvádět. Myslím si, že ten návrh je jasný. Nás tedy mrzí, že se nepovedlo už prosadit návrh kolegyně Šojdrové, který byl nejblíže ke schválení a v zásadě mohl být schválen už v minulém roce, a nemuselo vůbec dojít ke snížení mateřského příspěvku, ovšem takzvaná pravice prezentovaná ODS, a teď si nejsem jist, abych neublížil TOP 09, kteří zablokovali rychlé projednání tohoto zákona, a budeme ho ve druhém a třetím čtení projednávat ještě na této schůzi a věřím tomu, že se najde většina, která jej podpoří.

Ovšem, z hlediska jistoty je dobré tady mít ještě další nosič, pokud by náhodou třeba došlo k nějakému krachu v Senátu nebo u pana prezidenta apod., tak abychom si vytvořili ještě další možnost, takže bych doporučil, aby tento návrh prošel do druhého čtení a abychom případně hledali i způsob, jak řekněme třeba upravit některé věci, protože pokud návrhy, které tady jsou, mají různou účinnost, mají různé podmínky zavedení.

Takže, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych doporučil tento návrh k propuštění do dalšího čtení a abychom tuto debatu uzavřeli ve chvíli, kdy první návrh, kterým bude mateřská vrácena na původní hodnotu, vstoupí v platnost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Vážení poslanci, než dám slovo paní zpravodajce pro prvé čtení, dovolte mi splnit jednu milou povinnost. Dovolte mi přivítat na galerii pro hosty Její Excelenci paní Sian Christinu MacLeod, novou velvyslankyni Velké Británie v České republice, která je dnes na návštěvě v Poslanecké sněmovně. (Potlesk.)

Současně žádám předsedu vlády nebo některého z místopředsedů vlády, aby se dostavili do jednacího sálu. Až tak učiní, udělím slovo paní zpravodajce. (Zpravodajka posl. Páralová je připravena u řečnického pultu.) Paní poslankyně, velmi se omlouvám, udělím vám slovo v okamžiku, kdy se dostaví předseda vlády nebo některý z místopředsedů. (Předsedající chvíli čeká, ale nikdo nepřichází.)

Využijeme nepřítomnosti premiéra nebo některého z vicepremiérů ke krátké fyziologické přestávce v délce trvání pěti minut. Budeme tedy pokračovat v 15.53 hodin.

(Do sálu právě vešel místopředseda vlády Barták.)

Pan místopředseda se dostavil právě v okamžiku vyhlášení krátké pauzy. Platí přerušení do 15.53 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.48 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP