(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Přesto platí, že na programu schůze Poslanecké sněmovny je řada návrhů, které si zaslouží projednání, a náš poslanecký klub v každém případě bude usilovat o to, aby se na všechny tyto návrhy v příštích týdnech dostalo. Myslíme si, že bychom neměli končit schůzi předčasně a že bychom ani dnes naše jednání neměli končit předčasně, a rád bych proto navrhl, abychom dnes, pokud to bude nutné, případně jednali i po 19. hodině. Berte to prosím, paní místopředsedkyně, jako procedurální návrh. Děkuji. (Potlesk z levé strany Sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane předsedo. Dovolím si z pozice řídící schůze upozornit, že k rukám řídícího schůze se shromažďují přihlášky k návrhu na změnu schváleného pořadu, že pan poslanec Nečas byl opravdu poslední řádně přihlášený do této diskuse, neochudil tedy, resp. neobral na přirozených právech žádného z členů Poslanecké sněmovny.

Nyní se přihlásili dva předsedové poslaneckých klubů, pan poslanec Tluchoř a pan poslanec Kováčik. Pane poslanče Tluchoři, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já myslím, že tady pan předseda Sobotka opět předvedl tradiční nástroj - vytvořit utkvělou představu, nebo nepravdivou větu, mám-li to říci velmi kulantně, a pak o ní patnáct minut polemizovat.

Pan poslanec Nečas svůj návrh podal za tři minuty devět, svůj návrh na změnu pořadu, za tři minuty devět v písemné podobě k rukám předsedající. Žádný další poslanec přihlášen nebyl.

Pane předsedo (k posl. Sobotkovi), nemluvil jste pravdu. Opět, jak už se tu stává tradičně.

Ale jinak, měl jste jistě pravdu, že pokud by byli přihlášeni další poslanci před půl desátou, tak já jsem přesvědčen, že i jim by měl být dán prostor na podání jejich procedurálních návrhů, protože pokud ten blok byl zahájen v devět hodin a v devět třicet končil, tak všichni, kteří v té době přihlášeni byli, svůj prostor dostat měli. Nicméně nikdo takový nebyl - opakuji to. Pan místopředseda Nečas se přihlásil do diskuse nikoliv za tři minuty půl desáté, ale za tři minuty devět, mluvte prosím příště pravdu, a nikdo další do této rozpravy přihlášen nebyl.

V další poznámce, prosím předsedající, omlouvám se - o dluhopisech. ODS je samozřejmě připravena na tento mimořádně důležitý bod a jsem rád, že sociální demokracie pochopila alespoň u tohoto jednoho případu asi ze 150, že je to bod, který si zaslouží projednání. Pokud by se to nedařilo, jsme samozřejmě připraveni navrhnout svolání mimořádné schůze na tento jediný bod. Děkuji. (Potlesk z pravé strany Sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Předseda poslaneckého klubu KSČM poslanec Kováčik. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, pan poslanec Nečas prý by si měl nechat narůst vousy. Proč? Prý i mezi jeho se mu pro délku jeho projevů začíná přezdívat Fidel. (Potlesk z levé strany Sněmovny.)

Já to vidím trošku jinak. Někteří z nás ještě pamatujeme ultrapravicovou stranu, která v těchto lavicích zasedala támhle v tom koutě (ukazuje do pravého rohu Sněmovny), vedl ji jakýsi pan doktor Sládek. No, nechtěl bych pana Nečase a jeho obstrukční chování přirovnávat např. k panu Vrchovi a některým dalším, protože jeden rozdíl tam přece jenom je. Cíl je možná stejný, ale rozdíl je v provedení. Pan kolega Nečas mluví alespoň souvisle.

Ale řekl bych jednu věc. Dobře, legitimní obstrukce, sami ji někdy používáme, na rozdíl od ODS se k ní vždycky přiznáme a řekneme, o co nám jde. Já tedy říkám teď v tuto chvíli, že poslanecký klub KSČM je nejen připraven jednat a hlasovat dnes po 19. hodině, nejen připraven jednat a hlasovat třetí, čtvrtý, pátý nebo šestý týden jednání Poslanecké sněmovny. Ale jestliže máme dostát svému slibu, který jsme dali lidem, voličům, tak také jsme připraveni iniciovat svolání mimořádných schůzí této Sněmovny, aby ty zákony, které jsou podle našeho soudu potřebné a nutné, byly skutečně projednány tak, aby mohly začít platit. Ne aby to bylo pouze jenom jakoby předvolební výkřik. Řada z těchto tisků, které se teď dostávají na pořad, mají velmi nízké číslo. Jsou to zejména poslanecké návrhy, zejména poslanecké návrhy z řad levice, resp. z řad KSČM, abych to upřesnil, které se právě vašimi, prostřednictvím předsedající, vašimi, vážení přátelé z ODS, obstrukčními kroky buď nedostávají na program vůbec, nebo z něho byly vyřazovány. Jestliže má poslanec právo zákonodárné iniciativy, tak to právo nespočívá pouze v tom, že může sepsat a podat zákon, ale to právo spočívá také v tom, že ten zákon, ten návrh má být řádně projednán, a třeba zamítnut, ale řádně projednán.

Jsme tady od toho, abychom jednali, nejsme tady od toho, abychom se jenom vzájemně zdržovali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Předseda poslaneckého klubu pan poslanec Tluchoř, poté předseda poslaneckého klubu pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, já děkuji. Jen dvě krátké poznámky k názoru pana předsedy klubu KSČM.

Já pevně věřím, že stejnou logiku uplatní komunistický poslanecký klub v této Sněmovně i při hlasování o zařazení nejstaršího sněmovního tisku, nebo druhého nejstaršího sněmovního tisku v této Sněmovně, o zákonu na odškodnění, nebo přesněji uplatnění jakési morální náhrady účastníkům protikomunistického odboje. To hlasování bude hned následovat a věřím, že komunističtí poslanci se k tomu postaví v té logice, kterou tady pan předseda Kováčik deklaroval.

Druhá věc. My jistě ve chvíli, kdy přistoupíme k obstrukci, dáme o tom vědět. Pan místopředseda Nečas zde pouze navrhoval jasná racionalizační opatření v této sněmovně, a protože tyto kroky navrhoval včera a neprošly o několik málo hlasů, já jsem přesvědčen, že se tak stalo proto, že je včera nedostatečně pro některé z vás zdůvodnil, dnes muselo přijít zdůvodnění. Není na tom nic nelogického.

Děkuji pěkně. (Potlesk z pravé strany Sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já se domnívám, že interpretace našeho pravidla o možnosti změnit program schůze vždy v první půlhodině jednání Poslanecké sněmovny ten který den, kterou zde předvedl předseda poslaneckého klubu ODS, je velmi nebezpečná, a stálo by za to, aby se vedení Poslanecké sněmovny touto interpretací zabývalo, kdyby se jí zabýval například legislativní odbor Poslanecké sněmovny, protože pokud by tato interpretace platila, pak by stačilo, aby každý den do 9 hodin podala např. skupina 50, 60, 70 členů této Poslanecké sněmovny přihlášky ke změnám programu, a museli by dostat právo vystoupit. To znamená každý den by bylo možno tímto jednoduchým způsobem na 60, 70 formulářích pro přihlášku zlikvidovat každý den schůze Poslanecké sněmovny.

Já si myslím, že to je interpretace, která je nepřípustná, protože by to znamenalo, že na základě tohoto pravidla nebude Poslanecká sněmovna dlouhodobě schopná se usnášet, jestliže zde bude takováto organizovaná skupina poslanců, která bude mít tento jasný účel. Já myslím, že je dobré, a právě proto to tady opakuji, abychom si všichni uvědomili, jak je tato interpretace a tento přístup k jednání Poslanecké sněmovny nebezpečný pro to, aby do budoucna nemohlo dojít k absolutnímu zablokování jednání a schůzí Poslanecké sněmovny. To by vedlo k tomu, že se budeme pohybovat pouze od jedné mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ke druhé mimořádné schůzi, a v zásadě by to zcela zlikvidovalo aplikaci institutu řádné schůze Poslanecké sněmovny. Přesně ten postup, který zde předvedl pan poslanec Nečas, přesně ten postup, který zde popsal předseda klubu ODS. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP