(16.30 hodin)
(pokračuje Plachý)

Další věc, kterou bych rád vzpomněl: Letiště Praha je svým významem opravdu strategické v jednom druhu z našich průmyslů. Jedná se o turistický průmysl. Je to jakési úzké hrdlo turistického průmyslu, kterým proteče jenom určitý počet cestujících, kteří většinou přistávají právě na Letišti Praha Ruzyně. Myslím si, že je v našem společném zájmu, abychom toto úzké hrdlo příchodem strategického investora co nejvíce rozšířili. Bohužel, převládl tady názor, že není třeba investovat, není třeba hledat strategického investora. To je ale názor, který podle mého názoru škodí ekonomice tohoto státu. Vždyť turistický průmysl má na sebe napojenu celou řadu dalších profesí, odvětví a je do značné míry velmi významným přínosem pro naši ekonomiku. Proto mě navíc ještě udivuje, že tento negativní postoj vůči ekonomice České republiky se tady objevuje v době krize. Vždyť právě v době krize bychom měli co nejvíc dbát na to, abychom získali investory, abychom nastartovali rozvoj naší ekonomiky.

Dámy a pánové, jestli chceme nová pracovní místa, jestli chceme investice, tak tento zákon rozhodně nepodpořme.

Dámy a pánové, už to tady zaznělo, zákon sice bude dnes pravděpodobně schválen, tak jak vypadá rozložení sil zde ve Sněmovně, ale jeho život bude opravdu velmi krátký. Nerozumím tomu, proč sociální demokracie si sama sobě hází klacky pod nohy, resp. své budoucí vládě. Zřejmě předpokládá, že vládnout nebude. To je velmi potěšitelné, nicméně mi dovolte, abych konstatoval, že v podstatě každá vláda, která vzejde z voleb a bude mít odpovídající sílu zde ve Sněmovně, si bude umět s tímto zákonem poradit, tak, jak jsme si uměli poradit po volbách my se zákonem o registračních pokladnách. Tento zákon bude zrušen po volbách jako první. A troufám si tvrdit, že je jedno, jaká vláda tady bude vládnout. Jeho jediným úkolem je plácání do vody před volbami, aby se dělala co největší kola.

Dámy a pánové, zákon nic neřeší. Zastavuje přísun zahraničních investic a bude mít opravdu jepičí život. Vezměme proto rozum do hrsti a podpořme veto prezidenta. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Plachému. Dalším přihlášeným do naší rozpravy je pan kolega Hovorka a poté pan poslanec Martin Říman. Nyní tedy patří slovo panu poslanci Hovorkovi.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, základní infrastruktura má zůstat v majetku státu a jenom špatný hospodář se této infrastruktury zbavuje. Můžeme být svědky, a jsme svědky každodenně, k čemu vedla privatizace síťových odvětví ve vodárenství, v energetice, v plynárenství. Ty důsledky neseme vlastně dodnes.

Já se zeptám vás, vážení předřečníci, kdo z vás by se zbavoval majetku, který nese slušné příjmy. Myslím že nikdo. A myslím si, že dobrý hospodář se nezbavuje slepice, která snáší zlatá vejce.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Hovorka. Nyní prosím pana poslance Martina Římana, poté je přihlášen pan kolega Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji za slovo, paní předsedající. Po těch předešlých slovech už snad nemá cenu ani vystupovat a raději požádat o vystěhovalecký pas.

Já bych nejdříve chtěl okomentovat to, s čím tady vystoupil pan poslanec Jičínský, když citoval článek 11 Ústavy o tom, že stát může definovat svůj majetek, který by měl nebo musí zůstat nezcizitelný. Já rozumím tomu, že pan poslanec Jičínský coby autor nebo spoluautor ústav pro různé pány se v Ústavě orientuje poměrně snadno a elegantně, nicméně nevěřím tomu, že by ústavodárce, když včleňoval tyto paragrafy do Ústavy, měl na mysli, že se budou tvořit jednorázové účelové na krátkou dobu existující zákony. Tedy to, jak vykládá pan Jičínský takto Ústavu, tak to je jednoznačně její ohýbání přes koleno a na to, abyste to pochopili, nemusíte být ústavní právník.

Já jsem si kladl otázku, co sociální demokracii a její satelity v tomto hlasování tak vehementně pudí k tomu, aby stále na tomto zákonu trvala. Dovolím si opravit - v tomto okamžiku nepřítomného - a asi mě nemůže napadnout nic jiného, paní předsedající, že zde není ani předseda vlády, ani žádný z jejích místopředsedů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Takže navrhujete tedy, pane kolego, přerušit jednání do doby, než přijdou?

 

Poslanec Martin Říman: Já jsem zrovna chtěl k panu předsedovi vlády hovořit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak dobrá. Já nemám teď možnost honem se zeptat, jaká je situace, ale přesto doufám, že pan premiér je tady někde velmi nablízku, tak dovolte, abych přerušila jednání na pět minut, s tím, že doufám, že do té doby bude vše v náležitém pořádku. Přestávka do 16.41 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno v 16.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP