(11.50 hodin)
(pokračuje Exner)

Já však vystupuji trošku z jiného důvodu. Ekonomické vyhodnocení je v důvodové zprávě provedeno jen pro náklady z českého systému. Počítá se s částkou asi 10 mil. korun ročně podle současného počtu občanů v Austrálii a s nároky našich občanů z tohoto našeho systému, ať žijí kdekoliv. Nezmiňuje se však o počtech našich občanů, kteří by mohli mít důchody z Austrálie, ani odhadovanou částku, kterou by to mohlo reprezentovat. Na té druhé straně jsou tedy občané, kteří jsou občany Austrálie a mají nároky na nás.

Já bych prosil, jestli by bylo možné, aby buď pan ministr, nebo při jednání v zahraničním výboru se vyhodnotila také ta částka toho, co vlastně našim občanům tato věc přinese vzhledem k tomu, jak bylo řečeno, že počet českých občanů v Austrálii je poměrně vysoký.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Je prosím někdo další, kdo se hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. Je před námi návrh na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 363. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 363 přítomno 135, pro 89, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Padl také návrh na zkrácení lhůty k projednání ve výboru o 30 dnů.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 364, které zahajuji, a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 364 přítomno 135, pro 82, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu, lhůta k jeho projednání byla zkrácena o 30 dnů. Vypořádali jsme se tak s bodem č. 74, sněmovním tiskem 951 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu. Je to bod

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána v Pekingu dne 28. srpna 2009
/sněmovní tisk 953/ - prvé čtení

Pan ministr financí Eduard Janota má úvodní slovo. Prosím.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jedná se o novou smlouvu, která zcela nahradí původně platnou smlouvu, která byla z roku 1987. Tato smlouva dnes již neodpovídá hospodářské a politické situaci v obou zemích a potřebám ve vzájemných daňových vztazích. Proto byla sjednána nová. Je na základě tradičního mustru, nebo chcete-li, vzoru modelu OECD a OSN. Jedná se o standardní komplexní vyváženou bilaterální smlouvu, která upravuje nejen zdaňování, ale i vyloučení nepochybně nežádoucího mezinárodního dvojího zdanění všech druhů příjmů. Smlouva podpoří vzájemné obchodní vztahy mezi oběma zeměmi i hospodářské vztahy, vztahy vůbec.

Předkládaná smlouva zajišťuje mimo jiné rozdělení práva na vybrání daní mezi oba státy, upravuje zásadu rovného nakládání se subjekty obou smluvních států, umožňuje neformální řešení sporů případně vzniklých při jejím výkladu a provádění a rovněž umožňuje výměnu informací ohledně daní všeho druhu a pojmenování mezi příslušnými úřady smluvních států. Smlouva zlepšuje právní jistotu daňových subjektů smluvních států, zvláště co se týče existence a výše daňové povinnosti, a jednoznačně řeší vyloučení dvojího zdanění. Sjednaná smlouva zajisté nenahrazuje vnitrostátní daňové předpisy a nemůže tak založit novou daňovou povinnost, ale pouze povinnost vyplývající z vnitrostátních předpisů. Řeší případy, kdy právo vybrat daň mají ve svém vnitrostátním právu zakotvené oba signatářské státy, a v těchto situacích je samozřejmě smlouva nadřazená vnitrostátnímu předpisu.

Uzavření a provádění této mezinárodní smlouvy nebude mít přímý dopad na rozpočet, s tím, že celkový přínos z ní plynoucí bude závislý na vývoji hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi.

Dámy a pánové, dovolil bych si vás požádat o propuštění tohoto návrhu smlouvy do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Miloslava Souška.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych vás seznámit s vládním návrhem, který se předkládá Parlamentu České republiky. Jedná se o Smlouvu mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky o zamezení dvojímu zdanění a o zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu.

Jistě je pochopitelné, že možné dvojí zdanění je nežádoucí, neboť snižuje příjmy, které fyzickým a právnickým osobám jednoho státu plynou ze státu druhého. Protože příčinou vzniku mezinárodního dvojího zdanění je kolize daňových zákonů dvou států, může být takovéto zdanění učiněno výlučně jen takovým opatřením těchto států, které je vzájemně koordinováno mezinárodní daňovou smlouvou.

V současné době, jak pan ministr přednesl, existuje smlouva mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou, nicméně je to smlouva stará, je z roku 1987, a pokud někdo věnoval tomuto tématu čas a nastudoval ji, tak ví, že ta smlouva má velké kolize například v tom, že se tam mluví o subjektech, které již dneska neexistují, jako například podniky zahraničního obchodu a tak dále. České subjekty, ať na našem území nebo na čínském území, jsou potom vystaveny určitému nebezpečí, že musí platit daně dvakrát, a omezuje se tím jejich možnosti a jejich podnikání.

Z tohoto důvodu bych vás chtěl požádat o podporu této smlouvy a jenom závěrem bych chtěl říci, že smlouva má charakter standardní smlouvy prezidentské. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Pan kolega Dub se do ní hlásí jako první.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Já si dovoluji navrhnout zkrácení o 30 dní na projednání ve výborech, tentokrát v zájmu dobrých vztahů s Čínou. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím o další přihlášku do rozpravy. Není-li žádná, končím obecnou rozpravu. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh na přikázání? Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 365. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním této smlouvy výboru zahraničnímu. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 365 skončilo. Přítomno 136, pro 105, proti nikdo.

 

Přikázání jsme schválili. Bliká mi tady k faktické poznámce přihláška pana kolegy Břetislava Petra. Je tomu tak, nebo je to omyl? Omyl.

 

Budeme hlasovat o druhém návrhu a tím je zkrácení lhůty k projednání ve výboru o 30 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 366. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 366 přítomno 136, pro 100, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh smlouvy jsme přikázali k projednání výboru zahraničnímu. Lhůta pro jeho projednání byla zkrácena o 30 dnů. Skončilo tak projednávání bodu č. 75, sněmovního tisku 953 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Dalším bodem, jehož projednávání zahajuji, je bod

76.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Úmluva o centralizovaném celním řízení týkající se
přerozdělení ponechaných vnitrostátních nákladů na výběr při uvolňování
tradičních vlastních zdrojů do rozpočtu Evropské unie
/sněmovní tisk 957/ - prvé čtení

Úvodní slovo opět patří ministrovi financí Eduardu Janotovi. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP