(9.30 hodin)
(pokračuje Zajíček)

Co bylo podstatným problémem u datových schránek? A hned potom přejdu na ten problém s registry. Datové schránky měly největší problém v tom, že braly údaje z různých existujících agend a tam byl problém největší. Totéž se stává a předpokládáme to také do budoucna při naplňování vlastních registrů. Jestliže si vezmeme za mustr registr obyvatel, zjistíme, že ten, který má být základem pro naplnění nového registru, toho jednoho z těch základních, tak ví každý, kdo prodělal nějaké volby, že na velké většině obcí se vedou speciální volební seznamy, protože data z registru obyvatel se čerpat prostě nedají. Jejich chybovost se pohybuje mezi 12 až 15 procenty, a když už to nestačí ani pro kvalitu normálního volebního procesu, pak jistě všichni pochopíme, že takový registr, data s takovou kvalitou bychom si nepřáli.

To znamená, že všechny ty registry se budou plnit za plného provozu veřejné správy jakými bypassem, ale není možné ty registry naplnit a zjistit teprve poté, že jsou nepoužitelné. Proto ten proces bude probíhat simultánně. Nejenom že se registry budou naplňovat, ale zároveň se budou čistit tak, aby ve finále, v okamžiku, kdy bude spuštěn onen tvrdý provoz, tak musí být v absolutním pořádku. Proto my neodkládáme nic jiného než ten náběh, který jsme po zkušenostech i s datovými schránkami, které jsme také odkládali o půl roku, takže tohle jsou všechno věci, které byly těžko předvídatelné, nemají s legislativním procesem nic společného, mají společného jenom s tím skutečným náběhem, to znamená použitím všech těch registrů. Zdůrazňuji ještě jednou, že takhle složitý proces ve veřejné správě tu nebyl a nikdy jsme ho nezaznamenali. Je to pootočení velké tankové lodi, obrazně řečeno, to trvá nějaký čas, a tak bych vás moc poprosil o to, abyste pochopili, že nejde o žádné nepředvídané zdržení, ale že jde o to, aby spuštění registrů do ostrého provozu bylo za situace, kdy bude naplněn bezvadnými daty, a mohli jsme vyzkoušet ostrý provoz s plnou parádou.

Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jeroným Tejc a paní poslankyně Navrátilová.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, tady jsme slyšeli, že snad jsme čekali všichni tady velký třesk ohledně datových schránek, a ono je vše v pořádku. Já bych chtěl upozornit na to, že tomu tak není. Já samozřejmě se nechci teď bavit jen o tom, jestli ten zákon jako takový je, nebo není kvalitní. Stejně tak je to u registrů. Ale přece zákony přijímáme proto, aby fungovaly, aby přinášely něco dobrého, a ne proto, aby byly bezchybné a nebylo možné je z technických a jiných důvodů, ať už časových anebo technických a vybavenosti, naplnit.

Já bych chtěl upozornit na to, že pokud někdo říká, že funguje systém datových schránek, tak bych mu doporučil, aby navštívil soudy v České republice. Aby se zeptal, jak dlouho trvá odeslání jedné datové zprávy. Jak je to s přílohami, které se musí posílat samostatně a nechodí do datové schránky najednou.

A také bych chtěl, když vidím, že se hlásí bývalý ministr vnitra Ivan Langer, aby nám řekl, jak je to s oněmi licencemi, protože advokáti podle zákona mohou provádět takzvanou autorizovanou konverzi, to znamená to, co v podstatě dělají notáři, co dělá Česká pošta. A já jsem zjistil, že tu autorizovanou konverzi mohou provádět, pokud dostanou speciální program. Ale oni se obrátili na stát a zjistili jednu věc. Tu licenci, která je k tomuto nutná, nevlastní stát, ale vlastní ji soukromá firma a té budou muset všichni platit. Myslím, že to je závažné pochybení bývalého vedení ministerstva, a rád bych znal odpověď na to, jak se to mohlo stát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tejcovi. Jsou tři fakticky přihlášení. Jako první paní poslankyně Navrátilová, druhý je pan poslanec Langer a třetí pan poslanec Němec, který změnil svou původně řádnou na faktickou poznámku.

 

Poslankyně Ludmila Navrátilová: Vážené kolegyně a kolegové, já bych se chtěla připojit k předřečníkovi, protože já nemám nic proti základním registrům, samozřejmě je to důležitá a potřebná věc, ale kdyby měly fungovat tak jak datové schránky, tak myslím si, že mí předřečníci, kteří říkali, že datové schránky se dobře rozběhly, tak nemluví tak úplně pravdu anebo se nešli zeptat minimálně na státní správu. Já jsem se byla ptát, jak to funguje. Ve většině případů se datové schránky prodražily oproti obyčejnému posílání poštou. Dochází tam také k základním nedostatkům, jako je třeba na úřadech práce, kde metodické pokyny nebyly závazné, ale pouze doporučující, a potom se stalo to, že vlastně každý úřad práce si to dělá podle sebe, má svou vlastní metodiku, a pokud někdo zpracovává věci pro více úřadů práce, tak je z toho pěkný zmatek. V konečném důsledku to vypadá na některých úřadech tak, že vše posílají datovými schránkami a k tomu to ještě pošlou pro jistotu poštou.

Myslím si, že bychom měli radši prodloužit lhůtu, protože jestli budou základní registry fungovat tak jak datové schránky, tak si moc neumím představit, že by nám k něčemu byly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, paní poslankyně. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Ivan Langer s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Němec.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já nechci košatit toto téma, nicméně chtěl bych požádat všechny kolegy, kteří vystupují k tématu datových schránek, abychom se sešli například na půdě podvýboru pro informační technologie a veřejnou správu a tam si to vyjasnili. Nicméně problém není, a prosím ty méně zasvěcené, není v systému datových schránek. Otázka je, ptejme se, co je za dveřmi datových schránek, jakým způsobem byly dané instituce připraveny, či nepřipraveny. Zda komplikace je v samotném systému, anebo zda na rovině uživatelů. Nicméně i mě to zajímá a myslím si, že stojí za to o tomto diskutovat, a myslím si, že je lepší platforma než Poslanecká sněmovna podvýbor.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivanu Langerovi. Nyní vystoupí pan poslanec Němec s faktickou poznámkou. Pak řádně přihlášený pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, já myslím, že kolega Krátký si vůbec nemyslel, že tou svojí nevinnou poznámkou, jasně racionálně míněnou, rozpoutá tady takovou debatu. Já se obávám, abychom tady nebyli jako včera, kdy jsme hodiny a hodiny debatovali pořád o tom samém.

Chci jenom říci, že z nejmenovaného soudu mám jako praktikující advokát zkušenosti. Když se jich ptám, jak je možné, že soudní řízení, které běžně trvalo tři měsíce, a bylo zahajováno během několika týdnů, dneska trvá půl roku. Jaká myslíte že je asi odpověď? Datové schránky! Soudy, úřady jsou zahlceny úplně šílenou administrativou a nezvládají běžnou agendu. Takže opravdu - rozum do hrsti. A jak já sleduji současný systém, tak datové schránky, pokud bychom je zrušili, asi uděláme to nejlepší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jeroným Tejc. Pak řádně přihlášen Petr Bratský.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já bych si dovolil reagovat jen krátce na Ivana Langera v tom, co říkal, že zákon je dobrý, systém je dobrý a jenom v praxi nefunguje, protože ty instituce nebyly připraveny. Ale já myslím, že to souvisí přece s tím, co tady v Poslanecké sněmovně děláme. Když jsme chtěli odložit účinnost datových schránek proto, že instituce na to nejsou připraveny, na 1. 1., tak tehdy právě Ivan Langer a další tady v této Sněmovně říkali, že je dobré jej odložit pouze na listopad a postupně bude docházet k tomu, že ten systém se sám zdokonalí a bude fungovat, protože na něj postupně všichni přejdou. Ukázalo se, že to tak úplně pravda není.

Takže já souhlasím s tím, ať ten návrh, který teď projednáváme, ať mu dáme zelenou, ať skutečně posuneme účinnost o rok. Ale myslím, že to je to podstatné, abychom vždy, pokud tady přijímáme zákony, aby vláda, která za ně nese odpovědnost, aby přítomní ministři, kteří za ně nesou odpovědnost, jasně řekli, jestli ten zákon je, nebo není možné uvést do praxe v tom termínu, v jakém navrhují jeho účinnost. A já se obávám, že u datových schránek to prostě možné nebylo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP