(18.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

To je podle mě jediný racionální závěr z toho, co jsme zde dnes slyšeli ve vystoupení ať už ministra vnitra, ministryně spravedlnosti, pana policejního prezidenta či náměstka nejvyšší státní zástupkyně. Myslím, že to je racionální postup. Doufám, že tento návrh získá podporu a budeme směřovat k projednávání jiných, možná důležitějších bodů, které jsou významné pro jednak život našich občanů a jednak pro to, aby naše země byla v příštích letech spravována rozumně, racionálně, šetrně, bez korupce, s ohledem na zájmy širokých vrstev našich obyvatel.

Tolik tedy stanovisko sociální demokracie k této věci a k této snaze ODS fabrikovat zde kauzu a odvádět pozornost od vlastních vnitřních problémů. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bohuslavu Sobotkovi. Já se vás zeptám, pane poslanče, na jednu věc. Ten procedurální návrh na přerušení míníte teď bez rozpravy hlasovat, nebo až po skončené rozpravě? Po skončené rozpravě, děkuji. Byl bych ve velmi těžké pozici v tu chvíli.

Oznámím zatím faktické poznámky před panem poslancem Jeronýmem Tejcem. K faktické poznámce se postupně přihlásili pan poslanec Petr Pleva, Tomáš Úlehla, Břetislav Petr a Miroslav Kalousek. Ivan Langer k faktické poznámce? Tak vás předběhl pan poslanec Martin Říman, pane kolego, nebo jste se přihlásil jeho kartou. To by bylo složitější, potom bych to musel řešit. Tak dobře, ale už jste přihlášen k faktické poznámce, takže budete šestý k faktické poznámce.

Pan poslanec Petr Pleva. Prosím.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rád bych odpověděl na řečnickou otázku pana bývalého ministra financí Sobotky, proč se touto kauzou má zabývat Poslanecká sněmovna. Možná také proto, že tato korupční kauza se stala v době, kdy vládla sociální demokracie, kdy Ministerstvo obrany ovládala sociální demokracie. A protože v současné době je ministr vnitra sociální demokrat, který ohlásil kandidaturu v těchto volbách za sociální demokracii, bylo by dobře, aby Poslanecká sněmovna ujistila všechny orgány činné v trestním řízení, že mají plnou podporu, aby skutečně nezávisle bez stranického ovlivňování vyšetřily tuto kauzu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Tomáš Úlehla. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové. Prostřednictvím předsedajícího pane Sobotko, vy jste rétorický ekvilibrista a vždy uhnete od problému a melete jak kolovrátek, takže unikne podstata problému, a na závěr z toho vybruslíte tím, že navrhnete přerušení. Mě se to jako řadového člena ODS i poslance velmi dotýká a já vás také nepodezírám z toho, že jste neúspěšně navštěvoval posilovnu a zřejmě jste dělal sparingpartnera panu Bušinovi, a proto se vám tak dařilo jeho prostřednictvím získávat peníze pro ČSSD. Nechme tady těchto napadání a já myslím, že pan kolega Pleva to vysvětlil dostatečně, a pojďme se věcně věnovat darebáckému činu, který se tady stal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Nyní se slova ujme pan poslanec Břetislav Petr. Ne, nehlásí se, tak v tom případě pan poslanec Miroslav Kalousek k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já nechci vstupovat do kauzy Gripen, protože jak známo, pan Ing. Paroubek, který tu není, má úplně jasno. A já jsem mu řekl, že pokud se neomluví nebo nedoloží to, co doložitelné není, tak že si vystavil certifikát lháře.

Ale chtěl jsem zareagovat na pana poslance Sobotku k tomu, co řekl o ekologické zakázce. Pane poslanče, není to pravda. Supervizi nad tímto projektem má jednoznačně Česká inspekce životního prostředí. Že bude vybrán privátní supervizor, je samozřejmě pravda, protože jenom inspekce to zvládnout nemůže. Ale že tento supervizor bude jasně řízen Českou inspekcí životního prostředí a že poslední slovo tam má Česká inspekce životního prostředí, jasně vyplývá z veškeré dokumentace. To jediné, co by snad mohla být pravda, je, že náklady na tohoto supervizora platí samozřejmě ten, kdo by tu zakázku provedl. To je pravda. Všechno ostatní pravda není. Musím vám říct to, co jste tady doporučil vy svým předřečníkům: nesmíte věřit všemu, co je v novinách.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi i za dodržení času. Dalším přihlášeným je pan poslanec Martin Říman. Toho tady ovšem nevidím, takže ztrácí pořadí. Slova se ujme k faktické poznámce pan poslanec Ivan Langer, poté pan poslanec Oldřich Vojíř. Dobře, pan poslanec Ivan Langer. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, když mluví pan poslanec Sobotka, moje teta mu neříká jinak než sedmilhář a strejda kafemlejnek. Já na rozdíl od ní vím, že se jmenuje Bohuslav Sobotka.

Já bych chtěl moc poprosit o jednu věc. Vím, že jste si udělali ze mě strašidelného bubáka, a dokáži si představit, že dříve než jdete na záchod nebo do koupelny, zaklepete, abyste se ujistil, že tam na vás nebafnu. Já už jsem si zvykl na to, že v očích sociální demokracie, v mysli mnohých sociálních demokratů a nepochybně hluboko ve vašem srdci jsem ten největší satanáš, který může úplně za všechno. Prosím pěkně, alespoň z gripenů mě vyviňte, alespoň ke gripenům mě nijak nepřitahujte. Já na rozdíl od těch, kteří pro gripeny za sociální demokracii hlasovali, byl vždycky pro. (Ohlas v sále. Poslanec Langer se vrací k mikrofonu:) Ti!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: (s úsměvem) Děkuji panu poslanci Ivanu Langerovi. K faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Oldřich Vojíř, potom pan poslanec Milan Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce. Zatím všichni dodržují časy, takže děkuji.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, já také ten čas dodržím. Já si možná dokonce poprvé v životě vzal faktickou poznámku. Vyprovokovalo mě vystoupení kolegy Sobotky v tom smyslu, že výčet asi jedenácti nebo dvanácti případů, které tak nějak uměle spojil dohromady, měl vytvořit dojem, že všichni z ODS jsou ti špatní a to, co vše dělala sociální demokracie, tak to vždy dělala dobře. Řeknu jenom dvě témata, která jsem mohl pozorovat zblízka.

První téma. Když se takříkajíc propojila ČSOB s IPB - doufám, že nebudu viněn z toho, že to byl můj projekt, můj projekt to nebyl - bylo tehdy řečeno, že to bude stát zhruba něco kolem 6 až 10 mld. Stálo to 120. Ať mi to když tak pan kolega Sobotka vyvrátí, že to není pravda. Ad 1.

Ad 2. Ony viněty, o kterých se tady zmínil pan Sobotka - podotýkám, že celý zákon včetně toho pozměňovacího návrhu prošel křížově, nikomu to nevyčítám, a hlasovalo pro něj, jestli se nepletu, asi 140 členů ze 160 přítomných. Nezkoušejte vsunout někomu něco, co není pravda. A podotýkám, jestli jste četli RIA k této věci, tak jsou dvě. Já už jsem to tady říkal dvakrát. Jsou dvě. Podle mého soudu musí platit ta poslední, nemůže platit ta předchozí, ta starší, musí platit ta nová. A ta nová říká, že náklady na ten projekt jsou vysoké, 3 mld. na počátku, pak nějaký provoz. Ale rozložíte-li to v čase, tak je ten projekt efektivní. To znamená je ekonomický a má hlavu a patu. Já ho zde znovu nebudu prosazovat. Jestli projde, nebo neprojde zamítnutí této věci, nechť se Sněmovna rozhodne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás musím přerušit.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Ale nezkoušejte říkat, že ten projekt je předložen ze strany ODS a že je rovnou špatný. Tu RIA jste podle mého soudu vůbec neviděl!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, jste první, který přetáhl čas k faktické poznámce. Máme tady další přihlášené k faktickým poznámkám. Slova se ujme pan poslanec Milan Urban. Připraví se k faktické poznámce pan poslanec Pavel Němec a potom pan poslanec Jan Špika. Poté si zavolám předsedy poslaneckých klubů, protože je 19 hodin a nemám žádný návrh, který by mi avizoval, že máme jednat po 19. hodině, ale nevyhýbám se tomu. Protože nejde o zákon, nechám doběhnout faktické poznámky v tuto chvíli.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP