Začátek schůze Poslanecké sněmovny
11. února 2010 v 9.01 hodin
Přítomno: 158 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, chci říci vážení členové vlády, ale zatím to říci nemohu. Zahajuji 71. schůzi Poslanecké sněmovny. Dovolte mi, abych vás všechny na této schůzi přivítala. Schůzi svolal předseda Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu, a to na základě žádosti 47 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána dne 5. února 2010 prostřednictvím poslaneckých klubů.

Prosím, abyste se nejprve všichni přihlásili svými kartami, ohlásili mi případně kartu náhradní. Rovnou oznamuji, že paní poslankyně Mazuchová má náhradní kartu č. 10, pan poslanec Jeroným Tejc má náhradní kartu č. 13 a pan poslanec Gandalovič náhradní kartu č. 40.

Dovolte, abych vás seznámila s omluvami. Z dnešní schůze se omlouvají poslanci Vlasta Bohdalová bez udání důvodu, Zuzana Domesová bez udání důvodu, Jan Hamáček bez udání důvodu, Věra Jakubková bez udání důvodu, Tomáš Kvapil - zdravotní důvody, Jiří Paroubek, který se omlouvá od 13.30 hodin bez udání důvodu, Pavel Ploc též, David Rath totéž. Pan poslanec Josef Smýkal se omlouvá ze zdravotních důvodů, stejně jako pan poslanec Vlastimil Tlustý.

Z členů vlády se omlouvají Jan Fischer, Martin Barták, Juraj Chmiel a Martin Pecina - všichni zahraniční cesta, Miroslava Kopicová na odpolední jednání z pracovních důvodů, Václav Riedlbauch - pracovní důvody, Petr Šimerka na dopolední jednání z pracovních důvodů, Rostislav Vondruška na dopolední jednání z pracovních důvodů a Pavel Zářecký též pracovní důvody.

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji vám, abychom určili jako ověřovatele schůze paní poslankyně Kateřinu Jacques a Kateřinu Konečnou. Má někdo jiný návrh? Hlásí se pan poslanec Bursík, prosím.

 

Poslanec Martin Bursík: Navrhuji namísto Kateřiny Jacques sama sebe jako ověřovatele schůze. Děkuji. (Reakce v sále. Dohady mimo mikrofon, kdo může být ověřovatelem.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ze stanovených poslanců, o nichž Sněmovna rozhodla, že mohou býti ověřovateli schůze, já navrhuji paní poslankyni Lucii Talmanovou. Má někdo, prosím, jiný návrh...? Pokud žádný jiný návrh není, budeme hlasovat o těchto dvou poslankyních, Kateřině Jacques a o místopředsedkyni Lucii Talmanové.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 1. Táži se...

Hlásí se pan poslanec Pavel Kováčik, prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Dobrý den, paní předsedající vám i vám, kolegyně a kolegové. Aby to bylo úplně jasné i ze stenozáznamu vyplynulo, my se tady bavíme o tom, kým nahradit paní poslankyni Kateřinu Jacques, a vy jste těsně před hlasování řekla, že budeme hlasovat o paní poslankyni Kateřině Jacques a paní místopředsedkyni Talmanové. Doporučil bych prohlásit toto hlasování za zmatečné a zkusit to ještě jednou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, omlouvám se vám, určitě. Myslím, že to bylo zřetelné, že jsem se přeřekla, ale děkuji za toto upozornění.

 

Navrhuji vám, aby ověřovatelkami této schůze byla paní poslankyně Kateřina Konečná a paní kolegyně Lucie Talmanová.

Zahajuji hlasování číslo 2. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby se tyto naše kolegyně staly ověřovatelkami schůze. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2, z přihlášených 136 pro 126, proti nikdo. Určili jsme tedy ověřovatelky schůze a jsou to paní poslankyně Kateřina Konečná a paní místopředsedkyně Lucie Talmanová.

 

Ještě oznamuji další náhradní karty. Paní poslankyně Konečná má náhradní kartu č. 32 a pan kolega Vojíř má náhradní kartu č. 34.

 

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 71. schůze. Návrh této schůze je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

Budeme hlasovat o návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl předložen.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 3 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto pořadem schůze. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přihlášeno 143, pro 75, proti 6. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme schválili pořad schůze, a můžeme přistoupit k prvnímu bodu, kterým je návrh poslanců Milana Urbana, Cyrila Zapletala...

Pardon, ještě jsem upozorněna, že musíme odsouhlasit zařazení třetího čtení na jiný jednací den, a to na čtvrtek.

Nyní se hlásí pan kolega Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, přeji krásné dobré ráno. Z vaší řeči jsem vyrozuměl, že směřujete k tomu, dát hlasovat, zda čtvrtek může být jednacím dnem, nebo přesněji hlasovacím dnem ve třetím čtení. Rád bych sdělil, že podle § 95a vznáším námitku proti tomuto hlasování jménem klubů ODS a Strany zelených. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, je to veto dvou poslaneckých klubů, čímž padá možnost, aby třetí čtení bylo zařazeno na jiný jednací den a jinou hodinu, než stanoví jednací řád, tedy než na středu a pátek mezi 9. a 14. hodinou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP