(9.10 hodin)
(pokračuje Opálka)

Komunistická strana Čech a Moravy vnímá, že zásadním problémem vyváženého a zdravého rozvoje České republiky je nepříznivá prognóza demografického vývoje. Doposud se tento předpoklad zdůrazňoval zejména v souvislosti s potřebou důchodové reformy. Ale negativní trend by měl vazby na celý sociální systém i na zdravotnictví, školství a celé národní hospodářství. Měl by prostě dopady na stav ve všech oblastech činnosti -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče. Já vás opravdu nerada přerušuji, ale požádám všechny naše kolegy, aby věnovali pozornost projednávání tohoto bodu. Požádám vás všechny, abyste zasedli do svých lavic a nerušili slovo pana poslance Opálky. Byl jediný, jemuž bylo slovo uděleno.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Myslím, že lepší to nebude, takže to zkusím i v tomto prostředí.

Opakuji: Měl by prostě dopady na stav ve všech oblastech činnosti a rozvoje naší civilizace. Politici proto nemají předpokládaný vývoj jen konstatovat, komentovat či strašit jím veřejnost. Občané-voliči jim dali mandát k tomu, aby konali, aby vývoj ovlivňovali správným směrem, aby hledali takové motivační prvky pro chování lidí, které budou prospěšné celé společnosti a povedou i v budoucnu k zachování a rozvoji národa. Jde totiž nejen o zájmy jednotlivců, ale o zájem celku. A deklarované úspory při projednávání takzvaného Janotova balíčku by v této oblasti byly nenahraditelnou ztrátou v budoucnu.

Jednotlivé teoreticko-politické proudy se dívají na správnost a účinnost ovlivňování občanů ke zvýšené porodnosti různě. Od pasivního smiřování se s civilizačními trendy až po snahu k tuhému návratu k takzvaným tradičním hodnotám. Komunistická strana Čech a Moravy je v této souvislosti přesvědčena, že je třeba konat, a to od nezbytné osvěty až po ekonomické stimulování chování jednotlivců. Děti chápeme jako největší bohatství národa, záruku jeho prosperity a budoucnosti. Jedním z takových motivačních prvků je možné rovněž stanovit spravedlivější výši peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství či mateřství, které jsou zajištěny z prostředků nemocenského pojištění. Jde nám o to, aby k rozhodnutí mít děti byly motivovány všechny příjmové kategorie občanů, aby stát jejich chování dokázal nejen ocenit, ale i více ekvivalentně zabezpečit výpadek jejich běžných příjmů. Proto nás zarazilo, že když se snížení takzvané mateřské projednávalo v rámci Janotova, či chcete-li, vládního balíčku, podařilo se náš návrh na vypuštění bodu snižujícího mateřskou podpořit jen, a to prostřednictvím všech 26 poslanců KSČM, ale pouze devíti poslanců ČSSD a pouze jednoho poslance KDU-ČSL. Těchto celkem 36 kladných hlasů samozřejmě nestačilo. Blíže viz hlasování číslo dvacet sedm na 63. schůzi naší Sněmovny.

Od té doby se však společnost jakoby probudila a maminky postupně zjistily, že podmínky, se kterými počítaly při početí, se změnily. A najednou se z některých koaličních poslanců stali poslanci tvrdě opoziční. Začala dokonce soutěž, kdo bude mít větší zásluhu na změně. A tak do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byly předloženy novely, řekl bych, opožděné opravy loňského hlasování. Do Sněmovny tedy připutoval sněmovní tisk 939 od poslanců KDU-ČSL. Zajímavé je podívat se, jak se tito předkladatelé zachovali při hlasování o našem návrhu proti snížení mateřské - myslím tím v září minulého roku. Pro byl pouze kolega Hovorka. Přímo proti zachování původní výše hlasovali kolegové Carbol, Kasal, Svoboda a Hanuš. Zdrželi se, což znamená, že byli vlastně také proti, kolegyně Šojdrová a kolega Ambrozek. Dále do Sněmovny doputoval identický návrh evidovaný jako sněmovní tisk 945 od skupiny poslanců ČSSD. Z předkladatelů novely zákona však nikdo proti snížení mateřské v září 2009 nehlasoval. Pouze se zdrželi kolegové a kolegyně Sobotka, Mazuchová, Lesenská, Lávka, Orgoniková a Skopal.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, promiňte. Ještě jednou učiním pokus ztišit Poslaneckou sněmovnu. Mám dojem, že za této situace se opravdu řádně ten bod projednávat nedá.

Zkusíme to tedy teď.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ona možná Sněmovna není zvyklá na tak konkrétní fakta.

Zdrželi se - už jsem hovořil. Kolega Škromach, kolegyně Mertinová se raději vypnuli. Zdržel se, žel, i kolega Paroubek, který sice není předkladatelem této novely, ale jeho velkoplošná reklama, jak bojuje proti snížení mateřské, oslovuje dnes voliče v celé České republice.

Ve Sněmovně je již od prosince 2009 připraven k hlasování ve třetím čtení návrh KSČM ve sněmovním tisku 788/3. Pozměňovací návrhy, které podpořil i výbor pro sociální politiku, za což mu děkuji, řešily jen mimo jiné navrácení výše mateřské a vyrovnávacích příspěvků do režimu před 1. leden 2010, čili do stavu před Janotovým balíčkem. Obstrukcí poslanců ODS a jejich satelitů, ale žel i jejich členů vlády, však bylo hlasování o těchto návrzích opakované zabráněno. A tak se postupně dostal před tento náš návrh s číslem 788 návrh poslaneckého klubu KDU-ČSL sněmovní tisk 939, který je na programu dnešní 72. mimořádné schůze. Vzhledem k jeho pozdějšímu projednávání je rozšířen o retrospektivní účinnost, a to zpětně od 1. 1. 2010, a také o zrušení karenční lhůty u ošetřovného.

Poslanci KSČM nesoutěží o to, kdo bude první. Jsou připraveni jednat o podpoře návrhu KDU-ČSL ve prospěch maminek, ve prospěch budoucnosti, ve prospěch našich dětí. Ale voliči by měli vědět, že marný boj o zachování výše mateřské se odehrál již 25. září minulého roku. Kdyby se tehdy všichni, i poslanci ČSSD, KDU-ČSL, ale i Strany zelených, kteří se dnes hlásí do šiku za znovunavrácení výše mateřské, připojili k hlasům poslanců KSČM, nemuseli bychom dnes tento problém vůbec řešit.

S našimi hlasy pro návrh KDU-ČSL se však dnes počítá automaticky. Jsme totiž čitelní a konzistentní. Návrh v rámci sněmovního tisku 788/3 však ani po případném schválení dnešního tisku 939 nepokládáme za mrtvý, neboť ve hře bude ještě Senát a prezident a pravděpodobně i problémy se zpětnou účinností navržené novely. Proto předpokládáme, že i tisk 788 získá dostatečnou podporu v pátek na 74. schůzi Poslanecké sněmovny. Ve hře jsou totiž nejenom potřebné finance na zvýšení mateřské, ve hře musí zůstat oba návrhy, aby alespoň jeden prošel.

Děkuji. (Tleskají poslanci KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Zeptám se, zda jsem dobře rozuměla, že pan kolega Paroubek se hlásí s řádným vystoupením, nikoli s faktickou poznámkou...

Slovo má nyní pan poslanec Miroslav Kalousek. Po něm je tedy přihlášen pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane kolego. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP