(9.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

No ale zaujal mě tam také opt-out. Víte, hovořit o schodku státního rozpočtu, o tom, že je potřeba šetřit, v situaci, že chci zavést opt-out, to znamená buďto vrcholný politický cynismus, nebo úplnou ekonomickou neznalost.

My jsme včera měli možnost debatovat nad programem sociální demokracie o problematice důchodové reformy. Slovenská ministryně práce a sociálních věcí nás seznámila s tím, jaké dopady má zavedení opt-outu na Slovensku. Pro ty české občany, kteří to ještě nevědí a kteří by se snad nechali ohlupovat tím, co píší české pravicové noviny, tak to řeknu jednoznačně. Až miliardu eur dopadu do schodku státního rozpočtu. U nás při 4 %, která by byla vyrvána z těla důchodového zabezpečení, by to znamenalo zhruba 50 miliard, tedy 2 miliardy eur.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, já vás velmi nerada přerušuji, ale přece jenom vás i všechny kolegy chci požádat, aby se věnovali bodu, který se jmenuje návrh poslanců Michaely Šojdrové a dalších na změnu zákona o nemocenském pojištění. To je téma naší debaty. Jednací řád mi ukládá, abych dbala na to, abychom se drželi předmětu projednávané věci.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Ale já se tomu, paní místopředsedkyně, věnuji. Já dojdu k těm závěrům za chvilku.

Takže 50 miliard korun, to už pana bývalého ministra financí, prostřednictvím předsedající, nezajímá, co s tím udělá. Kam se to tedy ztratí, z čeho se to zafinancuje? Ale o 1,5 mld. korun se tady bude hrdlit. To je velký hrdina! Zřejmě podle zásady, že trh všechno srovná.

Víte, já si myslím, že by bylo dobré neztotožňovat ve své mysli politickou dohodu, která nota bene neexistuje, se schválením zákona, ke kterému tady došlo, k schválení tzv. Janotova balíčku. My jsme řekli, že dodržíme schodek státního rozpočtu ve výši 163 mld. Kč. To jsme také udělali. Já bych požádal prostřednictvím předsedající, aby pan poslanec příště nelhal, když bude hovořit o nějakých politických dohodách, a neztotožňoval je se schválením zákona. Prostě to tak není. Hovořit o Paroubkově státním rozpočtu v situaci, že tady bylo přesunuto v rámci výdajů státního rozpočtu ve výši 1185 miliard 12 miliard - nevím, jestli bych to nazval cynismem; spíš bych to nazval snad nadsázkou. Zkrátka, hovořit o Paroubkově rozpočtu je asi totéž, jako kdyby spadla Eiffelovka, říkat, že za to může Paroubek, nebo je to tak hrozné, že ten Paroubek, který to všechno zaviní, tak někdy na Mikuláše místo čertů budou chodit Paroubkové. Tolik tedy k panu poslanci Kalouskovi prostřednictvím předsedající.

Předřečníkovi, který hovořil o tom, jak se na to dívá klub Komunistické strany, jenom připomínám, protože ty věci je třeba vidět v souvislostech: 25. 9. byl schválen Janotův balíček. Připomeňme si, jaká tehdy byla politická situace. Ústavní soud 10. září zrušil mimořádné volby. Byl zde Janotův balíček, který přišel do Sněmovny, a premiér Fischer tehdy řekl, že buďto bude schválen, nebo on skončí jako premiér. Pochopitelně jsme museli zvažovat, co je větší zlo, zda větším zlem je rozbít balíček, nebo nemít vládu. Pokud by republika neměla vládu, považovali jsme to samozřejmě za větší zlo. Věděli jsme, že Janotův balíček je možné korigovat, a to také činíme. Činíme tak například dnes. Co by to tehdy znamenalo nemít vládu, to si ani nechci představit. Zcela nepochybně by to vyústilo v politickou krizi, kde by nebylo žádné řešení snadné. Já myslím, že nezodpovědnost si může dovolit strana, která ... (není rozumět) na vládní účast, to je Komunistická strana Čech a Moravy. Strana, jako je sociální demokracie, se musí vždy chovat odpovědně. (Potlesk ze středu sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Paroubek. Nyní dvě faktické poznámky. První pan kolega Kováčik, poté pan kolega Kalousek. Třetí pan kolega Petruška.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Dobrý den, paní předsedající, dobrý den, kolegyně a kolegové, promiňte mi v této vážné chvíli jemný úsměv, ale představil jsem si toho Mikuláše.

Pan kolega Kalousek s jemnou demagogií sobě vlastní srovnával třetí svět s naším světem, ale já si myslím, že to je přece úplně jinak. My nemluvíme o těch rodinách, které si ještě chtějí užít světa a cestování, a proto odloží dítě, tedy odloží pořízení dítěte, aby bylo jasné. My nemluvíme o těch rodinách, které mají dostatek prostředků na to, aby se mohly rozhodnout, kolik a kdy budou mít dětí. My mluvíme o těch rodinách, které ať již z bytových či z jiných ekonomických důvodů, chtěly by mít dítě, ale jsou nuceny, protože jsou zodpovědné, odložit pořízení dítěte na pozdější dobu. V této chvíli přichází to, že je Poslanecká sněmovna svým hlasováním připraví o podstatnou část mateřského příspěvku. KSČM chce pomoci. To není o tom, jenom když se to hodí o prorodinné politice planě žvanit nebo si ji případně dát jako vlajkovou loď do programu, a když přijde situace, kdy je třeba rodinám s dětmi skutečně pomoci, tak buď pro to vůbec nehlasovat, nebo se chovat jako mrtvý brouk.

K té zodpovědnosti. Já si myslím, že KSČM je rozpočtově zodpovědná strana, mimo jiné i proto, že její rozpočtové návrhy, nebo návrhy týkající se veřejných financí, jsou zpravidla vyváženy i návrhy, které do státní pokladny či do veřejných financí v širším pohledu přinášejí.

Poslední věta. Krokodýlí slzy pana Kalouska nad 1,5 miliardou srovnejme s tím, co se nás teď poslední dobou občané velmi často ptají. Kde jsou ty stovky, možná tisíce miliard rozházených a rozkradených ve velké privatizaci? (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka Pavla Kováčika. Faktická poznámka pana kolegy Kalouska, poté faktická pan kolega Petruška.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dovolte mi velmi stručnou odpověď prostřednictvím paní předsedající panu poslanci Paroubkovi. Nejsem vysílen, cítím se mimořádně fit.

Ano, hlásíme se k opt-outu, k opt-outu dobrovolnému, a vidíme v něm jedno z východisek budoucího vývoje penzijního systému.

Co ale v žádném případě pravda není, je zmínka o operacích. V žádném programovém dokumentu - opakuji, v žádném programovém dokumentu TOP 09 - nenajde nikdo jedno jediné slovo o placených operacích žlučníku či slepého střeva. To můžeme nalézt pouze v prolhaných reklamách sociální demokracie, která inzeruje v našich jednotlivých denících. Tím jsem si naprosto jist. Tvrdit něco takového je asi taková hloupost, jako že jsem zinscenoval s redaktory Mladé fronty Dnes kauzu pandury.

Vzhledem k tomu, že pan poslanec Paroubek takto blouzní nejenom ráno, ale často i v poledne a večer, nepřikládám to na rozdíl od něj vysílení. Myslím, že ten problém bude úplně někde jinde. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana kolegy Kalouska. Prosím pana Daniela Petrušku k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP