Začátek schůze Poslanecké sněmovny
25. února 2010 v 9.02 hodin
Přítomno: 151 poslanců
 

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně, vážení páni poslanci, vážení přítomní členové vlády, přeji vám dobré ráno. Dovolte mi, abych zahájil 73. schůzi Poslanecké sněmovny. Tuto schůzi svolal předseda Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 42 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v úterý 16. února 2010 prostřednictvím poslaneckých klubů.

Prosím vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Pan poslanec Vojíř má náhradní kartu č. 2, pan poslanec Cyril Zapletal má náhradní kartu č. 1, pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu č. 13 a paní poslankyně Šedivá má náhradní kartu č. 11.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Petra Bratského a poslance Ladislava Mlčáka. Má někdo jiný návrh? Nemá. Prosím, přihlaste se, budeme hlasovat o ověřovatelích schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tyto dva ověřovatele, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 1 je přihlášeno 109, pro hlasovalo 101, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že ověřovateli 73. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili poslance Petra Bratského a Ladislava Mlčáka.

 

A teď vám přečtu omluvy, kterých je poměrně hodně, takže prosím o trpělivost. Poslanci, kteří se omlouvají: Na zahraniční cestě je Miloslav Vlček, z rodinných důvodů se omlouvá Libor Ambrozek, v zahraniční je Marek Benda, ze zdravotních důvodů se omlouvá Petr Červenka, v zahraniční je Kosta Dimitrov, Radim Fiala, Jan Hamáček a Gabriela Kalábková, ze zdravotních důvodů se omlouvá Petr Gandalovič a Jiří Krátký, v zahraničí je Petr Krill a Stanislav Křeček, ze zdravotních důvodů se omlouvá Tomáš Kvapil, omlouvá se také Ivan Langer, od 13 hodin se pak omlouvá Jiří Paroubek, v zahraničí jsou také Břetislav Petr a Jaroslav Plachý, omlouvá se David Rath, Daniel Rovan, který je v zahraničí, osobní důvody uvádí Aleš Řebíček, dále je tu omluva Františka Sivery, ze zdravotních důvodů se omlouvá Josef Smýkal, na zahraniční cestě je Jeroným Tejc a pak je tu ještě omluva Jana Špiky.

A teď tu mám omluvy členů vlády. V zahraničí je Martin Barták, Jan Dusík a Juraj Chmiel, z pracovních důvodů se omlouvá Dana Jurásková a Michael Kocáb, ze zdravotních důvodů se omlouvá Jan Kohout, v zahraničí je Miroslava Kopicová a Martin Pecina, v zahraničí je také Jakub Šebesta a Vladimír Tošovský, z pracovních důvodů se omlouvají Václav Riedlbauch a Pavel Zářecký.

Toto byly omluvy.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 73. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Já jenom ještě k tomu něco řeknu a pak dám slovo přihlášeným. Hlásil se mi procedurálně také pan poslanec Kalousek, všem přihlášeným dám slovo.

Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Dovolte, abych vám sdělil ještě tohle: Vzhledem k tomu, že byla 73. schůze Poslanecké sněmovny svolána podle § 51 odst. 4 zákona o jednacím řádu Sněmovny, nelze použít ustanovení § 97 odst. 3 věta první jednacího řádu o předložení návrhu zákona zamítnutého Senátem. To je stanovisko legislativního odboru, které mám k dispozici, a jsem tedy povinen vám oznámit, že z tohoto důvodu nelze projednat bod č. 1, což je sněmovní tisk 737/5.

Teď tady mám přihlášené. Pan poslanec Kalousek, jestli to nevadí panu poslanci Tluchořovi, pan poslanec Kalousek se hlásil jako první, pak vystoupí pan poslanec Tluchoř a místopředseda Filip. Pan poslanec Kalousek má slovo k procedurální otázce. (Velký hluk v jednacím sále.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid, abychom se slyšeli! To nekřičím na vás (k posl. Kalouskovi), ale na poslance. Prosím vás, opravdu vás žádám, abyste se utišili, abychom věci, které chceme, si dokázali sdělit. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem také poslanec, křičte na mě také, pane předsedající.

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v úterý zemřel v komunistickém vězení totalitní Kuby vězeň svědomí Orlando Zapata. Já jsem přesvědčen, že drtivé většině z nás není jedno, když kdekoliv na světě je umučen totalitním režimem bojovník za lidská práva. Chtěl jsem vás proto, pane předsedající, požádat, abyste ve chvíli, kterou uznáte za vhodnou, vyhlásil minutu ticha a abychom předali zprávu světovým tiskovým agenturám, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky uctila památku Orlanda Zapaty a odsoudila tak i jeho vrahy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám za toto poznamenání a dovolte, abych rovnou požádal Sněmovnu, abychom minutou ticha uctili smrt vězně svědomí. (Přítomní povstávají.)

Děkuji.

A teď bych tedy požádal ještě pana poslance Tluchoře a pak to bude ještě místopředseda Filip. Prosím, slovo má poslanec Tluchoř. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP