(10.00 hodin)
(pokračuje Doktor)

Proč neustále upozorňuji na tuto věc. Já myslím, že tady se spojily, a doufám že nechtěně, dohromady dvě věci, z nichž jednu, a opakuji, Občanská demokratická stran považuje za nutné vyřešit, a tu druhou, a to je ten doprovodný jev, proti němuž já se budu obracet ve svých vystoupeních, ten je prosím potřeba zcela zásadně odmítnout. Řeknu proč. Přece forma podnikání, kdy společnost má charakter společnosti s akciemi na majitele, dříve na doručitele, je Ústavou, zákonem České republiky dodnes hájenou formou vlastnictví. Není tedy přece možné už jenom z definice ústavních principů a ochrany vlastnictví, kde Ústava říká, že bude-li někomu způsobena škoda a újma, a ta tu hrozí, je stát povinen, ten, kdo takovou újmu způsobí, je stát povinen tu újmu zaplatit. A hledím-li mezi vás, někteří z vás nesouhlasně kroutí hlavou, tak vás prosím, prostudujte si pečlivě stanovisko vlády, když už nechcete naslouchat podle vás zřejmě předpojatému stanovisku Občanské demokratické strany, přečtěte si podrobně stanovisko vlády, z kterého já budu tedy znovu a znovu citovat.

Vláda upozorňuje, že zásah do základních práv a svobod chráněných Ústavou a Listinou základních práv a svobod, a to zejména do práva vlastnického, který navrhovaná právní úprava nepochybně představuje, shledává vláda nepřiměřený. Do dnešního dne - to zdůrazňuji - je forma vlastnictví akcií na majitele, dříve doručitele, hájena zákonem. Je rovnocennou formou vlastnictví, stejně jako suverénní vlastnictví domu či auta či živnosti. Tady tedy už můj vlastní komentář. A já si myslím, že není možné, není možné v právním státě, kde vývoj práva má být předvídatelný, kde důsledky toho, co zákony a jejich změny vyvolávají, mají být dopočitatelné a předvídatelné, aby kdokoliv v této Poslanecké sněmovně, zdůrazňuji kdokoliv, protože já nechci a priori vyčítat pouze předkladatelům, že takto činí - tady se zjevně přihlásí k tomu návrhu určitá množina lidí, kteří budou s touto ideou souhlasit - není možné, aby v právním státě někdo vyhlásil dodnes hájenému vlastnictví, a promítněte si to prosím každý do svých životních příběhů, aby řekl, že přestože dnes i každý z vás podnikáte v souladu se zákonem, ta vaše hospodářskoprávní forma bude napříště ve velmi časově omezeném limitu zákonem zapovězena a bude vám nařízeno, že buď musíte svoji formu podnikání převést na jinou hospodářskoprávní formu, nebo ji musíte prodat, anebo musíte táhnout z téhle země. To přece není možné! My jsme dvacet let po revoluci, dvacet let, kdy budujeme stabilní demokratickou zemi, vystaveni tváří v tvář důsledkům zákona, který říká, že dodnes hájení vlastníci společností musí k 1. 1. příštího roku převést své podnikání na státem nařízenou jinou formu podnikání, nebo musí zaniknout, de facto nebudou mít možnost v této hospodářskoprávní formě podnikat. Prosím vás, abyste zvážili důsledky toho, co přijetím tohoto zákona vyvoláte. Tohle není možné ve slušné společnosti dopustit. Obávám se toho, že všichni, všichni kterým bude způsobena škoda, se budou vcelku dopočitatelně a domyslitelně bránit ve smyslu svých práv a bránit taky ve smyslu škod, které jim stát způsobí.

Já považuji za přijatelné a akceptovatelné, abychom řekli, že společnosti s vlastnickou strukturou akcií na majitele nebudou mít přístup k veřejným výběrovým řízením, nebudou mít přístup k veřejným zakázkám. To je podle mě akceptovatelné omezení podnikání přístupu k určitým výlučným činnostem, které navíc financuje stát z peněz daňového poplatníka. Ale považuji za naprosto nemožné a neakceptovatelné zakázat k 1. 1. příštího roku - zakázat k 1. 1. příštího roku, to prosím opakuji a podtrhuji - dodnes Ústavou a zákonem chráněnou formu podnikání. Pokud ty firmy podnikají v suverénním soukromoprávním vztahu a dodnes jejich podnikání stát, Ústava hájí, není možné v takto nepřiměřené krátké lhůtě jim říci, že musí formu svého podnikání změnit jenom proto, že se nám to nelíbí. Vystaveni faktoru času, vystaveni tlaku, vystaveni tomu, že ekonomika nepracuje s plným výkonem, jsou samozřejmě limitováni v tom, za jakých okolností a za jakých vícenákladů mohou ty společnosti buď překlopit do nové hospodářskoprávní formy, anebo prodat. A pakliže jim stát takovýmto postupem způsobí nepřiměřené škody a nepřiměřenou újmu, všichni se musí z logiky věci bránit u soudů České republiky - a říká vám to, pokud nechcete věřit mně, říká vám to vláda ve svém vlastním hodnocení. Prosím, zvažte to. Prosím, nevylévejte s vylitou vaničkou i dítě, které v něm je. Ekonomika České republiky se potřebuje vzpamatovat a odpoutat ode dna, a vy v tom nejméně vhodném okamžiku chcete likvidovat vcelku používanou, a podtrhuji, běžně používanou formu podnikání v České republice.

Opakuji vám, vážené poslankyně a poslanci, dnes tuto hospodářskou právní formu hájíte, hájíte ji zákonem, je dovolena zákony České republiky a je hájena Ústavou a není možné říci, že k 1. 1. příštího roku tak nebude. Je to nepřiměřeně krátká doba. Způsobíte těm společnostem nepřiměřenou újmu a Česká republika bude vystavena nejenom riziku žalob těch společností, ale i rizikům arbitrážních řízení, protože není možné zakázat společnosti podnikající v souladu a kontextem evropského práva, že ze dne na den bude muset své projekty a své investice v České republice opustit. Prosím, přemýšlejte nad tím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším na seznamu v písemných přihláškách je pan poslanec Oldřich Vojíř a pak je tady přihlášený Jaroslav Plachý. Teď prosím pana poslance Vojíře.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, i mé vystoupení se možná může jevit jako už marný pokus přesvědčit zřejmě většinu, která v této Sněmovně existuje, o tom, aby zvážila ještě své finální kroky.

Já bych musel část opakovat v tom smyslu, co zde řekl kolega Doktor, že přece drtivá většina, a možná si troufnu říci, že v tomto případě úplně všichni, všechny poslankyně a poslanci v této Sněmovně, i senátoři včetně pana prezidenta a tak dále, jsou přesvědčeni o tom, že by bylo dobré, aby přístup k veřejným zakázkám měly identifikovatelné a identifikované subjekty. Potud se shodujeme a měli bychom hledat cestu, jak to udělat. Nicméně jsem se dotazoval i já na legislativě, jestli je to jednoduchý krok, či nikoliv. Jestli prostě lze poměrně jednoduše vtělit do zákona o veřejných zakázkách podmínku, která bude říkat, že veřejné zakázky, ať už je uděluje město, kraj nebo stát nebo instituce, které podléhají tomuto zákonu, se smí účastnit subjekty, které mají identifikovatelnou strukturu, neboli chcete-li opačně, že se jí nesmí nebo nemohou účastnit subjekty, které přímo identifikovatelnou strukturu nemají. A tak se obávám, že předkladatelé zvolili tu jednodušší, nicméně tu horší cestu a vydali se na cestu zákazu jedné formy vlastnictví, jedné formy vlastnictví, a to vlastnictví akcií postaru na doručitele, dnes nově na majitele. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP