(10.20 hodin)

 

Poslanec Jiří Polanský: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, diskuse, která se vede k předloženému návrhu, je samozřejmě dlouhá, je obsáhlá, absolvovali jste ji minulý týden a dnes pokračuje. Já si myslím, že většina argumentů pro i proti tomuto návrhu byla již vznesena. Jsem přesvědčen o tom, že předmětný návrh na kompletní zrušení akcií na doručitele v našem právním řádu je zbytečně složitý co do následných procedur ve společnostech na valných hromadách - on o tom teď hovořil kolega Vojíř, nebudu to znova rozvíjet - a zároveň i zbytečně nákladný, a navíc problematiku, která má být řešena, neřeší. Tady odkážu jenom na diskusi z minulého týdne a na příklady o akcionářích a o akciových společnostech, které mají další akcionáře nebo majitele v různých offshorových destinacích.

Proto v duchu toho, co teď říkám, předložím pozměňovací návrh v rámci druhého čtení do zákona o veřejných zakázkách se základní ideou, že dodavatel musí prokázat sám svoji průhlednou vlastnickou strukturu a že jako akciová společnost, která by měla mít akcie na jméno, musí předložit v rámci prokazování kvalifikačních předpokladů i seznam akcionářů. Tento návrh vám již byl rozdán. Já se k tomu vrátím při projednávání zákona o veřejných zakázkách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A já jsem vlastně vyčerpal písemné přihlášky, ale mám tady... Další přihlášený je pan poslanec Pleva, který se hlásí. A vidím tady přihlášku pana poslance Římana. Ale vzhledem k tomu, že jsem vás tady svolal dohromady, tak bych si dovolil vás nechat hlasovat, protože jsem mezitím zjistil, že odhlasovaný poslanec Václav Votava není přítomen a omluven, takže nemáme zpravodaje. Smýkal tedy. Pan poslanec Michalík je navržen. Je tady návrh na to, aby se zpravodajem stal pan poslanec Alfréd Michalík a já bych vás nechal toto odhlasovat, abychom určili zpravodaje pro prvé čtení. Budeme hlasovat o návrhu na určení zpravodaje pro prvé čtení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se Alfréd Michalík stal zpravodajem pro prvé čtení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 9, přihlášeno 151, pro 116, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Prosím tedy pana poslance Michalíka, aby se ujal zpravodajství, a teď budeme pokračovat v obecné rozpravě. Mám tady přihlášku Petra Plevy. Hlásil se také Martin Říman a tuším Michala Doktora jsem ještě viděl jako dalšího se hlásit.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych vznést jeden dotaz na předkladatele, případně na vládu ČR, zdali byla o tomto návrhu informována americká strana, to znamená Spojené státy americké, a zdali s nimi byl tento návrh zákona projednán.

Proč to říkám, když se pan kolega Škromach směje? Říkám to proto, že ve smlouvě o ochraně investic se Spojenými státy americkými je výslovně uvedeno, že každý návrh zákona, který by mohl zhoršit postavení amerických investorů, bude dopředu projednán s americkou stranou. Myslím, že tady není opravdu nic k smíchu, protože arbitráže, které potom na základě těchto smluv o ochraně investic projednáváme, nás stojí hodně peněz a hodně peněz už nás stály a mohou nás stát ještě daleko více peněz do budoucna. Prosím, abychom nebrali na lehkou váhu mezinárodní smlouvy, které jsme podepsali, kterými se musíme řídit, které jsou součástí našeho ústavního pořádku, a nemůžeme s lehkostí sobě vlastní říci, že když něco odhlasujeme, tak to tak prostě je a všichni se tím musí řídit, protože potom to naši republiku stojí opravdu hodně peněz. Takže bych prosil, aby mi někdo na moji otázku odpověděl.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Říman a pak se znovu hlásí pan poslanec Doktor a Šeich. Teď prosím pana poslance Římana.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Kolega Pleva teď před chvílí zmínil jeden z možných vážných nezamýšlených důsledků přijetí této právní normy. Chtěl bych na to svým způsobem navázat.

To, že zrušení akcií na majitele neodstraní anonymní vlastnictví firem, a tudíž nevyřeší problém s veřejnými zakázkami, tak jak o tom vlastně hovoří předkladatelé jak v důvodové zprávě k zákonu samotnému, tak zde v rozpravě, která proběhla minulý týden, to myslím nejenom zde za tímto pultíkem bylo objasněno. Stačí si projít pár webů, kde se vyjadřují na různých právnických webech experti, aby bylo jasné, že k tomu skutečně nedojde. Například cituji: "Zákaz akcií na majitele nepovede ke zprůhlednění vlastnictví akciových společností. Majitelům zbývá dost možností k zajištění anonymity. Stačí založit firmu v zemi, která akcie na majitele povoluje. Formálně je vše v pořádku, skutečný vlastník je nedohledatelný atd." Jsou tady jmenovány země, ze kterých je to možné apod.

Pro ty, kteří se, jak jsme tady včera byli svědky, rádi inspirují na Slovensku, tak jeden citát: "Na Slovensku byly listinné akcie na majitele zrušeny a žádný významnější efekt v oblasti boje proti korupci či praní špinavých peněz to nepřineslo." A tak bychom mohli pokračovat. Záleží na tom, kolik času na listování těmito weby máme.

Nicméně to tady už bylo skloňováno x-krát, ale ještě tady nebylo zmíněno, alespoň explicitně, jaké to bude mít náklady pro jednotlivé firmy, ale zejména pro ekonomiku jako takovou. Nedávno proběhlo v médiích, tedy v otevřených zdrojích, že loni z Česka takzvaně uteklo nejvíce firem za poslední čtyři roky, tedy uteklo míněno, že přenesly své destinace do zemí, jako je Nizozemsko, Kypr, Lucembursko a další země mimo Evropu. Stoupl... (Poslanec Škromach průběžně komentuje vystoupení M. Římana.)

Já bych poprosil, dělají to rádi poslanci z levé strany spektra, tak teď bych toho využil já a poprosil pana předsedajícího, aby požádal pana kolegu Škromacha, aby nevyrušoval svými klukovskými poznámkami vystupující.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. Já bych požádal tedy, abyste panu poslanci vytvořili podmínky, které potřebuje ke svému vystoupení. Věřím, že se to podaří.

 

Poslanec Martin Říman: V případě, pokud v tom bude pokračovat, požádám o jeho přesazení do zadních lavic. (Pobavení.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je na mě, pane poslanče! To bych rád si tohle privilegium - i když se tady ještě nepřesazovalo, ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: On stále hučí!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Víte, v zásadě není to tak, že by poslanec nemohl hučet. Pouze pokud by to hučení přesáhlo - ale teď mi připadá, že je to snesitelné. Tak to zkuste!

 

Poslanec Martin Říman: Teď nehučí, protože se na něj všichni dívají. Až se na něj přestanou dívat, zase začne. Já ho znám. (Smích.)

Pokud mi dovolí pokračovat pan poslanec, tak já budu. Tedy stoupl významně odchod firem do jiných destinací, a samozřejmě že tato poměrně razantní změna do právní formy podnikání může přinést něco podobného asi ve smyslu, jak zveřejnila jedna právní kancelář, cituji: "Zrušení akcií na majitele způsobí problémy lidem, kteří nechtějí zveřejnit vlastnictví obchodní společnosti z legitimních obchodních či osobních důvodů. Nezákonným praktikám nezabrání a řada vyspělých právních systémů tento typ akcií umožňuje, včetně sousedního Německa." To znamená nemusí tito lidé chodit někam daleko do nějakých offshorových destinací, ale stačí jim sousední Německo, kde akcie na majitele v listinné podobě jsou ze zákona povoleny. " ***




Přihlásit/registrovat se do ISP