(12.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Zrovna tak zveřejňuji na webové adrese veškerý program poslaneckých dnů, od A do Z včetně toho, koho v té kanceláři přijímám. Přesto je tady prostě jeden pytel, do kterého jsme všichni hozeni a z něhož není možné vystoupit, protože poslanci, pokud se budou jaksi zbaběle krčit před těmi věcmi a nebudou rozlišovat mezi věcmi fungujícími a nefungujícími a budou prosazovat to, co je tady teď předmětem jednání, tak z ničeho takového vyváznout nemohou.

Já bych tento soud skončil větou Vlastimila Tlustého ze včerejška: Tohle prostě nemůže dobře dopadnout a poslanci po přijetí tohoto návrhu budou za ještě větší hlupáky, než jsou teď. A řeknu vám důvod, proč si to myslím.

Víte, jak je vůbec možné, že chcete vydat čest a vážnost této Poslanecké sněmovny, potažmo Senátu, tomu, že nějaký lobbista XY si bude vést deníček kontaktů se mnou, s panem poslancem Paroubkem, s panem kolegou zpravodajem, s kýmkoliv z vás a bude vést záznamy o jednání? Jak je možné, že záznam z jednání a deníček toho lobbisty je tady brán jako základ toho? Co když se neprokáže jako pravda, respektive prokáže se nebo bude brán jako jediný důkaz pravdy ten jeho záznam a nebude prováděna důsledná konfrontace a přezkum s tím, jak se k té věci stavím já? Jak můžete vůbec připustit pohrůžku zbavení mandátu takového poslance? Takže se lobbista XY sejde s člověkem, s poslancem YZ, na tom večírku, na tamtom večírku, na tamtom jednání, potká se s ním na Václavském náměstí, pozdraví se, on si to zapíše jako lobbistické setkání. On se zeptá, jak se vede vašim dětem, vy řeknete dobře, jak se vede vám - a bude to lobbistický kontakt. Za tři roky ten deníček takhle někomu odevzdá a pan poslanec, dejme tomu tedy já, ať neukazuji na někoho jiného, v tom uvízne jako srnka ve staženém oku. Jenom proto, že slušné pozdravení se na Václavském náměstí já neuvedu a on uvede jako lobbistický kontakt. Kdo bude šetřit, co bylo předmětem toho jednání, a kdo bude rozebírat tu podstatu věci? A řekněte mi, jaká práva a jakou obranu v takové situaci máte, každý z jediný z vás, a jakou vážnost asi bude mít Poslanecká sněmovna, na kterou budou lobbisté skrze své mnohdy možná upravené deníčky střílet podle vlastní libovůle.

A abych doložil platnost té mé obavy, kterou tady popisuji, pro vás možná neuvěřitelnou, popíši vám svou vlastní zkušenost z posledních 14 dnů. Já jsem se v doprovodu, respektive ve společnosti pana kolegy Bohuslava Sobotky, pana premiéra, pana ministra financí a předsedy Odborových svazů v dopravě pana Pomajbíka, doufám, že jsem mu nezkomolil jméno, účastnil jednání, které se týkalo zaměstnaneckých benefitů. To jednání se konalo tady na půdě parlamentu. Bylo u něj pět lidí. Přesto toto evidentní lobbistické setkání pan Pomajbík popírá, říká, že ODS se odmítla setkat s tímto odborovým svazem, nikdy s nimi nejednala, chová se k nim odmítavě a přehlíživě.

Takový lobbista - protože odbory jsou samozřejmě legitimní nátlakovou skupinou a jsou lobbistickým sdružením - takový lobbista má rozhodovat o tom, jestli vaše vážnost stoupne, zůstane beze změny, nebo sklesne? Takový svět je světem bláznů! Takový svět já tedy nebudu prosazovat a nebudu pro něj hlasovat. Nikoliv z bezbřehých extenzivních obav, ale na základě konkrétních důkazů a selhání konkrétních lidí. Tohle není strašení zrůdností kapitalismu, tohle je problém selhání konkrétních osobností kdekoliv v jakémkoliv možném a myslitelném místě! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi. To byl poslední vystupující v obecné rozpravě. Ptám se, kdo se ještě do rozpravy hlásí. Nikoho nevidím, rozpravu končím... Ještě v rozpravě, pane poslanče? Ještě pan poslanec Bohuslav Sobotka v rozpravě. Ale upozorňuji, pane poslanče, že v tom případě trvám na přerušení schůze ve 13 hodin. Dobře, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já jenom pro jistotu zopakuji návrh na zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů. To je vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Lhůta k projednání, zkrácení o 30 dnů, padla v rozpravě. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím, abychom udělali alespoň jeden krok. Ptám se, jestli je vůle na závěrečná slova. Zástupce navrhovatelů? Nemá. Pan zpravodaj? Taky nemá. V tom případě máme návrhy na vrácení a na zamítnutí, které padly v rozpravě. O těch můžeme rozhodnout ještě před 13. hodinou. Proč upozorňuji, že dnes nemůžeme překročit 13. hodinu, protože po úterní poradě jsme se dohodli, že dnes na organizačním výboru bude probíhat debata za účasti ministra Zářeckého o programu březnové schůze, a na tom jsme se dohodli a měli bychom to naplnit.

Takže já vás všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci, abychom zjistili aktuální stav přítomnosti v Poslanecké sněmovně. Budeme hlasovat o návrzích, které padly v rozpravě, jakmile se ustálí počet poslanců, evidentně už to přibývá velmi pomalu.

 

První návrh, který padl v rozpravě. Podle jednacího řádu nejdříve hlasujeme o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 14, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro vrácení tohoto návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 14 z přítomných 136 pro 60, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Druhým návrhem je návrh na zamítnutí, který opakovaně padl.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 15, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu. Kdo je proti zamítnutí? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 137 pro 61, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s návrhy, které padly v obecné rozpravě v prvním čtení, a budeme se zabývat návrhy na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat v hlasování pořadové číslo 16, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro bezpečnost. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 139 pro 98, proti 16. Návrh byl přijat.

 

Eviduji, že jsem pravděpodobně nezaznamenal včas přihlášku na jiné návrhy. Ale to můžeme učinit, protože jsme ještě nedohlasovali. Prosím, pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Já jsem asi přehlédl, že rozsah výboru, respektive určeným výborem byl výbor bezpečnostní. Považuji za pochopitelné, aby tento návrh projednal i výbor ústavněprávní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Pan poslanec Tom Zajíček ještě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji pěkně za slovo. Já navrhuji, aby tuto předlohu projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vzhledem k tomu, že tento návrh zákona má vztah i k výkonu poslaneckého mandátu, pak nepochybně výbor mandátový. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP