(Jednání pokračovalo ve 14.38 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně a vážení pánové poslanci, dovolte mi, abych zahájila odpolední část našeho dnešního jednání.

Mám tady před sebou jednu omluvu, a to od paní ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která se omlouvá z dnešního jednání Sněmovny, a to od 13 hodin z důvodu odjezdu na zahraniční pracovní cestu do Bruselu. Tolik snad jediná věc, kterou jsem vám měla z této oblasti sdělit.

Nyní se budeme moci věnovat řádně schválenému pořadu. Ale vidím ještě, že se o slovo hlásí paní kolegyně Jana Rybínová a paní kolegyně Mallotová. Slovo má paní poslankyně Jana Rybínová.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěla bych pouze upozornit, že v hlasování číslo 20 jsem hlasovala ne, a na sjetině mám uvedeno ano. Nezpochybňuji tímto hlasování, uvádím to jenom pro stenozáznam.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Nyní paní poslankyně Helena Mallotová.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Já mám obdobnou prosbu. Chtěla bych napravit svůj omyl při hlasování číslo 20. Pro stenozáznam uvádím, že při tomto hlasování jsem rovněž hlasovala ne, a chtěla jsem hlasovat ano.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla dvě oznámení pro stenozáznam. Děkuji oběma paním poslankyním.

 

Zahajuji nyní projednávání bodu

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb.,
o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 833/ - druhé čtení

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr financí Eduard Janota. Prosím, pane ministře, o vaše úvodní slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych tady zastoupil svého kolegu pana ministra Vondrušku a přednesl zde určité stanovisko k tisku č. 833.

Hlavním důvodem předložení novely zákona o veřejných zakázkách, tedy tisku č. 833, byla transpozice tzv. dohledové směrnice Evropského parlamentu a Rady 207/66 Evropských společenství, která měla být transponována do prosince minulého roku. Tato směrnice vyžadovala zefektivnění dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v členských státech.

Vzhledem k povinnosti transpozice dohledové směrnice byla využita možnost k dalším dílčím úpravám, které ovšem nepřinášejí zásadní změny v zákoně. Řada ze změn, které jsou v návrhu zákona upraveny, pouze ujasňuje současná ustanovení zákona o veřejných zakázkách, která jsou již v současné době vykládána daným způsobem a v souladu s judikaturou ESD a rozhodovací praxí ÚOHS. Tímto dochází ke snazšímu porozumění a používání zákona o veřejných zakázkách, a to jak ze strany zadavatelů, tak i dodavatelů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP