(16.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

V tom si myslím, že ten návrh není domyšlený a že při troše zamyšlení vlastně ten návrh Energetického regulačního úřadu, resp. vládní návrh, splňuje to, co od toho návrhu očekává a co si přeje i hospodářský výbor, totiž aby se nestalo, že najednou návratnost investice se razantním způsobem zkrátí a je z toho výhodný byznys, který je na úkor jiných obnovitelných zdrojů a zároveň nepřiměřeně navyšuje konečné ceny elektřiny pro spotřebitele.

Tolik ještě moje trochu podrobnější argumentace ve prospěch vládního návrhu novely zákona. Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji též. Prosím nyní o slovo pana poslance Jana Husáka. Dalším přihlášeným je pan kolega Martin Říman.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte, abych se rovněž připojil do obecné rozpravy ohledně tohoto tisku.

O potřebnosti a nutnosti přijetí legislativních úprav, kterými dojde ke změně regulačních podmínek pro ceny elektrické energie z fotovoltaiky, již bylo v posledních dnech napsáno a řečeno hodně. Neřešení daného problému má již nyní reálné dopady a zvyšování ceny nepřiměřeným dotováním energie vyrobené z fotovoltaiky začíná ohrožovat růst české ekonomiky. Má na ni přímý dopad. Dovolte, abych přesto uvedl několik skutečností.

Podle Energetického regulačního úřadu si v roce 2010 na výrobu energie ze slunce připlatíme přes 2,6 mld., tedy 38 % celkové dotace na obnovitelné zdroje energie. Proč toto zdůrazňuji? Protože ze slunce se vyrábí pouze 6 %, ostatních 94 % energie představují ostatní alternativní zdroje - vítr, voda, biomasa, bioplyn. To je velký nepoměr. V době, kdy se schvaloval zákon 180/2005, určitě nikdo ze zákonodárců netušil, jaký byznys bude tento problém, zejména co se týče fotovoltaiky.

Myslím si, že je důležité teď opravdu přijmout rozhodnutí, a přikláním se proto k návrhu, který přijal hospodářský výbor, který upravuje mez regulace z 5 % na 25 %. Vnímám i polemiku nad vládním návrhem, který zde obhajoval pan poslanec Bursík. Když se ta věc projednávala v hospodářském výboru, rovněž jsem zvažoval, ke které variantě se přiklonit. Přiklonil jsem se k variantě, kterou nakonec schválil hospodářský výbor, a to proto, že si myslím, že v této situaci, v jaké jedná Poslanecká sněmovna, je průchozí tato úprava. Neudělat nic znamená tu horší variantu. Proto si myslím, že je dobře, abychom celou tuto záležitost zvážili, a přimlouvám se za podporu návrhu, který zde zazněl z úst zpravodaje a předsedy hospodářského výboru.

To je vše, co jsem chtěl k této věci říci. Prosím o podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Husákovi. Nyní má slovo pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji za slovo, paní předsedající. Je neuvěřitelné poslouchat, jak všichni odleva napravo, odprava nalevo, doprostřed, dnes, 25. února roku 2010, horlivě bojují a zdůvodňují hlava nehlava, jak je důležité omezit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, v tomto případě ze slunce. Kuriózní je, že je to téměř na den přesně pět let, bylo to ve středu 23. února 2005, kdy se ve třetím čtení schvaloval zákon, který dnes chceme novelizovat, tedy zákon, který pak vyšel ve Sbírce pod číslem 180, o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tehdy všichni v této Poslanecké sněmovně, mnozí z vás zde byli, všichni s jedinou výjimkou, a to s výjimkou poslanců Občanské demokratické strany, horlivě zastávali tento návrh, který poté vedl k tomu, o čem dnes všichni dobře víme.

Když tady pan kolega Husák, kterého si velmi vážím, řekl, že v roce 2005 - teď to řekl, před pěti minutami - nikdo nevěděl, netušil, kam to povede, tak já bych vám odcitoval několik vět ze stenoprotokolu z tehdejší schůze před závěrečným hlasováním o tomto zákonu, aby bylo zřejmé, že i tehdy jsme věděli, když jsme se rozhodovali, že to bude znamenat nějaké náklady, a to náklady nemalé. A kupodivu, tehdy to nikoho nezajímalo, až na tu jednu jedinou výjimku. Ve své pýše těch, kteří dokáží poručit větru, dešti, jste všechny tyto námitky tehdy nevyslechli, odvrhli a zpupně tento zákon odhlasovali.

Teď cituji ze stenozáznamu jednoho poslance: "Měli byste být seznámeni s několikastránkovým materiálem, který po roce, kdy tato norma je projednávána na půdě Poslanecké sněmovny, se podařilo vymáčknout z Energetického regulačního úřadu. Hospodářský výbor chtěl, aby předkladatelé předložili tuto analýzu. Měli byste vědět, že náklady na provoz toho, co nazýváme obnovitelné zdroje atd., nás všechny budou stát 8 iliard ročně, nikoliv jako jednorázová platba, ale každý rok 8 miliard. To znamená, že každý občan České republiky zaplatí za elektrickou energii ročně o 800 Kč více než dnes. Pro čtyřčlennou rodinu to je 800 krát 4, 3200 Kč ročně navíc za elektrickou energii. Jen proto, že si někdo vymyslel velmi dobrý obchod, jak dostat peníze z daňových poplatníků." A teď tady v závěru obligátní apel, abyste to zvážili.

Víme, jaký byl výsledek hlasování. Nyní, po pěti letech, všichni zachraňujete svět se slovy, jak je důležité s tím něco dělat. To, že už se díky tomuto zákonu vytáhlo od daňových poplatníků a rodin, kterými vy se tady zaštiťujete za každou druhou větou, tolik peněz, a ještě vytáhne, protože to, co stojí, už stojí a bude vyrábět drahou elektřinu, to vás vůbec nezajímá. Opravdu je škoda, že ty peníze nemusíte platit vy, kteří jste to schválili před pěti lety, a že to musí platit ti nevinní, kteří se k tomu tehdy nemohli vyjádřit. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Římanovi. Faktická poznámka pan kolega Husák. Prosím.

 

Poslanec Jan Husák: Já chci poděkovat panu poslanci Římanovi, že tyto věci upřesnil. Já vím, jakým způsobem se hlasovalo, ale nevěděl jsem, že zde zazněla v rozpravě i tato fakta. Potom se teprve divím, že vůbec k tomu došlo, protože opravdu nárůst cen, který může nastat díky fotovoltaice, může do dvou let být až 20 % pro konečného odběratele, což si myslím, že je naprosto katastrofální a je potřeba o to více s tím něco udělat. Děkuji panu poslanci Římanovi, že to zde řekl a připomněl to poslancům, kteří zde seděli.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já se zaprvé pokusím být stručnější, protože jak i pan premiér avizoval, tak jestli má vláda zasednout, tak předpokládám, že pokud možno celá, alespoň s těmi ministry, kteří jsou v republice.

Ještě na margo vystoupení kolegy Římana. Nejenže to je pravda, což je doložitelné, ale víte, co je ještě horší? Že jsme dostali, resp. ta část Sněmovny dostala část podnikatelského spektra dnes do situace, kdy stojí před určitým samozřejmě jakoby rozhodnutím nebo situací, kdy jim oznamujeme: pozor, je to jinak, musíme to změnit, a musíme to změnit drasticky, ne kosmeticky, protože jinak by to v podstatě nemělo smysl a platilo by dál to, že koneční spotřebitelé budou stále platit víc a víc a budou čekat na pokles několik let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP