(17.50 hodin)
(pokračuje Krupka)

Mohl bych pokračovat dále, ale v rámci úspory času v této fázi skončím a zkonstatuji, že Senát na základě nejenom tohoto vystoupení, ale i dalších rozhodl o zamítnutí návrhu tohoto zákona. Já bych se sám svým vystoupením k tomuto návrhu připojil.

Nicméně nedovolím si ještě neříci jednu poznámku. Pokud jsem se díval na historii tohoto zákona, tento zákon byl podán 19. února 2009 a je samozřejmě z toho asi patrné, že vedle faktického obsahu i návrh tohoto zákona měl jistý politický rozměr. Tento zákon byl podán v období, kdy se v podstatě finalizovaly dohody a řešila se otázka umístění radaru v Brdech. A myslím si, že z tohoto je naprosto čitelné, kdo byl tím předkladatelem a co bylo cílem a smyslem tohoto referenda. Byla to otázka vystavení referenda této otázce. Pak samozřejmě postavení, že je to chybějící článek našeho ústavního pořádku, je, myslím, opravdu jenom zakrývání podstaty věci.

Myslím si, že ještě lépe to dokresluje fakt, že možná před třemi týdny jsme se z médií dozvěděli, že toto krajské referendum je opět potřebné. Pokud se nemýlím, pan předseda ČSSD Paroubek vyžaduje toto referendum, aby jím mohl ozřejmit důvody, proč například prolomit limity v severních Čechách, v obci Jiřetín - protože pokud by k tomu bylo pouze místní referendum, tak se samozřejmě dá očekávat, že výsledek bude negativní. Nicméně jak populisticky doložit sliby, které tam budou učiněny? Samozřejmě tím, že se to rozšíří na krajské referendum, pohrozí se otázkou nezaměstnanosti, a v tu chvíli se dá i výsledek předjímat.

Takže by bylo dobré, abychom si také někdy řekli to, že typ tohoto zákona v této době podaný má ryze politický účel a mnohdy se velice míjí s tím, o čem nás tady předkladatelé přesvědčují.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Krupkovi. Nyní požádám o slovo pana kolegu Petra Gandaloviče.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, velmi stručně ještě navážu na svého předřečníka právě v té poslední předmětné věci, a to u důvodů, kterým jeden z předkladatelů tohoto zákona, předseda sociálně demokracie pan Jiří Paroubek, v podstatě uvádí potřebnost tohoto návrhu, tzn. zavedení institutu krajského referenda.

Otázka prolomení těžebních limitů byla v této Sněmovně zmiňována již několikrát. Rád bych vás jenom krátce uvedl zpět do té skutečnosti. Jedná se o usnesení vlády č. 444, které prakticky stanovuje určité hranice, kam až se těžební společnost může při těžbě dostat, a zachraňuje, resp. zachovává obce Černice a Dolní Jiřetín před likvidací ve prospěch této těžby. Teď zde samozřejmě není čas na to, abychom se bavili o energetické koncepci a takovýchto záležitostech, nicméně celá podstata, tak jak ji vidíme my, je ve vlastnických právech jednotlivých vlastníků, kteří by byli touto těžbou ohroženi, a v tom, zda oni sami jsou, nebo nejsou ochotni ve prospěch těžební společnosti své vlastnictví postoupit.

A zde bych chtěl prostřednictvím předsedající položit jednomu z předkladatelů, panu Jiřímu Paroubkovi, otázku, jakým způsobem si představuje, že vlastnické právo těchto vlastníků by bylo řešeno pomocí krajského referenda, jakým způsobem si předkladatelé představují, že občané někde na Děčínsku, ve Šluknově a podobně by svými hlasy rozhodli, že dotyčný vlastník má být zbaven svého majetku ve prospěch těžby.

Dovoluji si velmi hlasitě protestovat proti tomu, aby referendum v tomto případě bylo zde předkládáno jako jakýsi demokratický prvek, protože v tomto případě by tomu bylo právě naopak. Právě naopak - zde by fakticky krajským referendem při použití různých politických kampaní, různých argumentů ve prospěch těžby bylo porušeno právo, které je nejvyšší, a to právo vlastnické. Dovoluji si tedy jednoznačně odmítnout tento návrh a doporučuji rovněž, abychom hlasovali tak, jak jej odmítl i Senát.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Hlásí se prosím někdo další do rozpravy? Pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, budu velmi stručný. Jenom chci říci k tomu, co tu uváděl pan zpravodaj - že navrhovatelé této předlohy sledovali politické cíle, že si mysleli, že by bylo vhodné udělat ve Středočeském kraji referendum, aby se hlasovalo o radarové základně - že si myslím, že vychází z velkého omylu a tento návrh zákona si důkladně nepřečetl.

Toto je návrh krajského referenda a v krajském referendu se může rozhodovat jenom o otázkách, které spadají do rozsahu práv krajské samosprávy. Čili to, co spadá do otázek celostátní politiky, a to je i otázka zrušení nebo zachování těžebních limitů, o kterých hovořil teď kolega Gandalovič, nemůže být předmětem závazného krajského referenda.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Dále se přihlásil do rozpravy pan kolega František Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já v tomto návrhu zákona vidím přece jenom první krok k tomu, aby se prosazovaly zájmy tam, kde se politická reprezentace bojí odpovědnosti. Já bych skutečně varoval před tím, aby se schovával někdo za to, že se bojí v případě nutnosti prolomit limity. Já se domnívám, že v současné situaci není žádný důvod, aby se limity prolamovaly, nevidím žádný důvod, aby občané Děčína rozhodovali o Jiřetínech a podobně.

Vidím v tom obrovský útok. Pamatujte si, že dneska vy tady rozhodnete skrytě o Jiřetínu, a zítra někdo rozhodne o vašem majetku.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí. Končím tedy rozpravu a přistoupíme k hlasování, a to podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Prosím nastavit kvorum na 101.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o krajském referendu a o změně některých zákonů podle sněmovního tisku 737/5."

Domnívám se, že už všichni přišli na hlasování. Zahajuji hlasování pořadové číslo 33. Táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 33: přítomno 185, pro 103. (Potlesk poslanců sociální demokracie, proti nebylo řečeno.) Konstatuji, že návrh zákona byl přijat.

 

Ale pan kolega Šťastný se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Velice se omlouvám. Dámy a pánové, hlasoval jsem ne, na sjetině mám ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 34. Je to hlasování o námitce. Kdo je pro tuto námitku? (Upravuje se kvorum.) Ještě prosím...

 

Tak, zkusme to nyní. Kdo je pro námitku? A kdo je proti námitce?

Hlasování číslo 34: přítomno 185, pro 114, proti 7. Námitka byla schválena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP