Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. března 2010 v 9.05 hodin
Přítomno: 173 poslanců

 

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 75. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Dobrý den.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan poslanec Vidím - náhradní karta č. 1, pan poslanec Richard Dolejš - náhradní karta č. 22, pan poslanec Vojíř - náhradní karta č. 32.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Bartoš, paní poslankyně Čurdová, paní poslankyně Hašková, pan poslanec Jičínský, pan poslanec Kvapil, pan poslanec Langer od 10 hodin, pan poslanec Paroubek, pan poslanec Pleva, pan poslanec Prosek, pan poslanec Schwippel, pan poslanec Smýkal a pan poslanec Pavel Svoboda.

Z členů vlády se omlouvají: pan ministr Barták, pan ministr Chmiel, pan ministr Kohout, paní ministryně Kovářová, pan ministr Pecina, pan ministr Riedlbauch a pan ministr Šebesta.

To bychom měli omluvy. Připomínám, že na dnešní jednací den máme pevně zařazené body z bloku druhých a prvních čtení, tzv. vládní priority. Jsou to body 6 až 13 a body 44 až 54, které máme ve schváleném pořadu označené tučně a kurzivou. Je to celkem devatenáct bodů. Pokud tedy dnes bude někdo navrhovat zařazení nějakých bodů, tak to bude jako bod č. 20 a další.

Nyní zde mám přihlášky ke schválenému pořadu. Jako první vystoupí pan poslanec Sivera. Prosím, pane poslanče, máte slovo, připraví se pan poslanec Snopek.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, žádám vás opět o pevné zařazení bodu č. 57 našeho programu, je to sněmovní tisk 1048, a to pevně jako první bod na zítra na čtvrtek po písemných interpelacích. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů. Jak jsem již uváděl včera, tento návrh zákona vychází z plánu vlády na snížení administrativní zátěže, přenáší sem transpozici Evropské unie a dochází samozřejmě k úlevě pro podnikatele v jejich administrativní zátěži, která je odhadována přibližně na půl miliardy korun ročně. Proto vás žádám o podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Jako další vystoupí pan poslanec Snopek, připraví se pan poslanec Němec. (O slovo se hlásí z místa několik poslanců.)

Vážení páni kolegové, já vás nemohu hned vyvolat, protože zde mám asi dvacet písemných přihlášek, poté budu vyvolávat jednotlivé poslance, kteří se hlásí z místa. Poprosil bych vás o určitou trpělivost, vždyť nejde všechno najednou, musíme to dělat postupně.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Snopek: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Tošovský dnes odůvodňuje zařazené body 8 - je to zákon o vodách ve druhém čtení, bod 9 - ověřování střelných zbraní, taktéž druhé čtení. A bylo by asi racionální, abychom zařadili i další jím odůvodňované body za již uvedené, a to bod 11 - elektronické komunikace, druhé čtení, bod 51 - spotřebitelský úvěr, který je projednáván podle § 90. Pro úplnost uvádím tedy pořadí navrhovaných změn. Byly by to tisky 895, 1020 a za ně tisky 1025 a 1055. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Němec a připraví se pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové, přeji vám dobré ráno. Já mám takhle po ránu skromnou prosbičku. Týká se návrhu novely zákona, kterou se mění obchodní zákoník. Tento návrh řeší ochranu českých subjektů před tzv. katalogovými podvody. Chtěl bych vás požádat, abyste podpořili pevné zařazení sněmovního tisku 990 - je to prosím bod 38 - na zítra dopoledne po pevně zařazených bodech. A mohu vám říci, že jsme dneska opravdu v situaci, že i zahraniční firmy, zahraniční katalogové společnosti si sjednávají jako rozhodné právo právo České republiky, prosím, protože naše právo je benevolentní vůči těmto praktikám. Ano, takhle jsme už daleko! Proto poprosím, pojďme to velmi rychle řešit. A konsenzus, který vznikl na půdě ústavněprávního výboru po odborné debatě, pojďme ho naplnit i na plénu této Sněmovny. Děkuji a prosím o podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP