(10.00 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále, pan poslanec Šplíchal navrhl vyřadit bod číslo 80, sněmovní tisk 554. Je tomu tak, pane poslanče? Ano, je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 54 z přihlášených 171 poslankyň a poslanců pro návrh 90, proti 23. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pak pan poslanec Šplíchal ještě navrhl, aby bod 27, sněmovní tisk 756, byl zařazen zítra, to je čtvrtek, po pevně zařazených bodech. Pane poslanče, byl by to bod 8. Ano? Navrhl jste po pevně zařazených bodech a těch jsme zařadili již sedm. Pan poslanec chce upřesnit svůj návrh. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já jsem považoval po těch čtyřech bodech, které tam byly původně v programu, který nám byl dnes předložen, tak jsem se domníval, že by to mělo být po těch čtyřech pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Tak chcete zařadit tenhle bod jako pátý?

 

Poslanec Karel Šplíchal: Jako pátý z toho důvodu, že jako osmý, toho bychom se nedočkali.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To se musíte dohodnout se svými kolegy. Takže budeme hlasovat o tom, že bod 27, sněmovní tisk 756, zařadíme zítra jako pátý bod. (Domluva poslanců mimo mikrofon.) To jsme zařadili, pane poslanče, jako třetí (k panu poslanci Tluchořovi). Když pan poslanec dal tenhle návrh, já o něm nechám hlasovat a uvidíme. Sněmovna je suverén, může rozhodnout, jak chce.

Takže zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 55 z přihlášených 173 poslankyň a poslanců pro návrh 109, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Další návrh přednesl pan poslanec Zgarba a ten chce vyřadit body 81 a 82. Jsou to sněmovní tisky 555 a 677. Je tomu tak, pane poslanče? Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 56 z přihlášených 171 poslankyň a poslanců pro návrh 92, proti 63. Tento návrh byl přijat.

 

Dále, pan poslanec Červenka navrhl vyřadit body 60 a 63. Jsou to sněmovní tisky 844 a 847. Je tomu tak, pane poslanče? Pan poslanec chce něco doplnit. Nevím, co chce doplnit na vyřazení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Červenka: Vážený pane předsedo, já bych chtěl jenom upřesnit. Jedná se o čtyři tisky, ne o dva tisky, to znamená 60 až 63, o čtyři sněmovní tisky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, takže pan poslanec Červenka navrhl, abychom vyřadili body 60 až 63, sněmovní tisky 844 až 847.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 57 z přihlášených 172 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti 60. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Dále, paní poslankyně Zelenková navrhla, aby bod 43, sněmovní tisk 775, byl zařazen na úterý 16. 3. jako první bod našeho jednání. Je tomu tak, paní poslankyně? Ano, je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 58 z přihlášených 172 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti 45. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pan poslanec Krákora navrhl, abychom bod 7, sněmovní tisk 885, a bod 33, sněmovní tisk 926, přeřadili na konec bloku druhých čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 59 z přihlášených 173 poslankyň a poslanců pro návrh 142, proti 3. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pan poslanec Bursík navrhl, aby Sněmovna přijala, nebo zařadila nový bod Prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu v roce 2010. Chce tento bod jako první bod dnešního jednání, ale dohoda prostě byla, že nebudeme zařazovat tyto body. Takže já bych spíše navrhoval, aby to byl bod 21. (Poslankyně Jacques mluví s premiérem.)

Chce vystoupit pan premiér. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedo, dámy a pánové, paní poslankyně, páni poslanci, s ohledem na tu projednávanou materii a její význam jsem ochoten toto zařadit v tom modu tak, jak je dohodnuto. To znamená je to rozdáno, je to na stolech, nebude se to znovu načítat. Jsem ochoten tolerovat tento bod jako jediný před programem. Děkuji. (Potlesk poslanců Strany zelených. Šum zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. Takže o slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, než zvedneme ruku ať už pro, nebo proti, rád bych upozornil na několik málo, ale docela podstatných náležitostí, které je třeba mít na paměti, nebo které alespoň náš poslanecký klub KSČM na paměti mít bude.

Je to především to, že jsem zatím nezaznamenal změnu oficiální politiky České republiky, oficiální zahraniční politiky České republiky, kde se hovoří o politice jedné Číny. Za druhé, že jsem nezaznamenal, že se stejnou intenzitou by se hájila podobná práva všude na světě. Mám na mysli například ty vystřílené mikrobusy, prý omylem, v Afghánistánu a v řadě dalších zemí světa.

A koneckonců jsem přesvědčen o tom, že na naše rozhodnutí čeká řada podniků a podnikatelů, občanů České republiky, kteří s čínskou ekonomikou spojili svoje naděje, a tedy i naděje české ekonomiky, pracovní místa a tak podobně. Věřte mi, nemluvím do větru. S řadou z těchto podnikatelů jsem hovořil. A čínská strana, když jde o ekonomické zájmy, je velmi citlivá na podobné kroky.

Ten, kdo je zodpovědný, nebude hlasovat pro zařazení tohoto bodu. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

 

Takže budeme hlasovat o tom, že tenhle bod, který navrhl pan poslanec Bursík, zařadíme dnes jako první bod.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 60 z přihlášených 166 poslankyň a poslanců pro návrh 67, proti 43. Tento návrh nebyl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP