(Na žádost poslaneckého klubu ČSSD byla přestávka prodloužena. Jednání pokračovalo v 18.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, členové vlády, přestávka na poradu klubu sociální demokracie skončila. Budeme pokračovat v našem odpoledním, respektive podvečerním jednání, a to tak, že u tisku 1038, bodu 48 našeho pořadu schůze, jsme na začátku obecné rozpravy, kterou otevřu hned, jak se posadíte na svá místa a případné hovory o jiných tématech, než je školský zákon, přesunete do předsálí.

V otevřené rozpravě připomínám, že nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy, a ptám se, kdo se tedy do rozpravy hlásí z místa. Vidím pana poslance Davida Ratha jako prvního a ještě se rozhlížím. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, klub sociální demokracie dal veto 50 podpisy na zkrácené projednávání v režimu 90. Jen pár slov k vysvětlení.

Dámy a pánové, původně bohulibá myšlenka mít určitý přehled o tom, jak vypadá maturita, a určité srovnání se bohužel za posledních pár let změnila v nebývalý byznys. Je to něco jako Opencard ve školství. Původně myšlenka, kde jaksi někdo sleduje celkem i možná pro někoho logické cíle, byť s nimi nemusím souhlasit, tak najednou se technické řešení změní v systém, který stojí stovky milionů na začátku, stovky milionů každý rok a zajišťují to výhradně soukromé firmy.

Dámy a pánové, já mám k dispozici analýzu, respektive audit, který si zadalo samo Ministerstvo školství firmou BDO, chcete-li bídýou, která popisuje nepřipravenost a hluboké problémy ve státních maturitách. V podstatě zjednodušeně se dá říci, že tady Ministerstvo školství připravilo vlastně privatizaci státních maturit. Čili my pod heslem zavádíme státní maturity je v podstatě privatizujeme a stovky milionů jdou soukromým firmám, které mají zajišťovat všechno - tisk, distribuci. Navíc celý systém přípravy podle auditu neumožňuje maturity vůbec spustit třeba z důvodu hodnocení výsledků maturit, protože ti hodnotitelé v okresech s příslušnou kvalifikací prostě podle tohoto auditu neexistují.

Dalo by se o tom hovořit dlouho. Dámy a pánové, ale není přece cílem Poslanecké sněmovny umožnit tento po mém soudu tunel na veřejné peníze srovnatelný s Opencard. Teď nechci vést polemiku o tom, jestli státní maturity jako takové jsou dobrá, či špatná myšlenka, ale vedu polemiku s tím, co pro to udělalo Ministerstvo školství v posledních letech a v co se to zvrhlo. Čili tady skutečně myslím, že tento systém není možné s klidným svědomím podporovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď má přednostní právo paní ministryně školství, pak přednostní právo paní poslankyně Michaely Šojdrové. Prosím, paní ministryně školství má slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji vám. Pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já jsem si jenom myslela, že vám ve svém slově poděkuji za to, že všechny čtyři strany, které jsou ve školském výboru, seděly s námi, s mými úředníky na Ministerstvu školství za mé přítomnosti a společně jsme připravili novelu, která je dnes na stole. Já už si ani neumím představit větší konsensuální práci, než byla práce na této novele.

Mohu vás ujistit, že tato novela je jenom o tom, aby byly zcela precizovány role jednotlivých subjektů, ale ujišťuji vás, že ony budou klidně precizovány ve vyhlášce, protože jejich role jsou jasné. Ředitelům, učitelům by to dalo určitou jasnější asi sílu, já nevím, ale není to nutné, abychom tuto novelu měli. A my se bez ní samozřejmě obejdeme, protože já jsem vám řekla už na začátku, když jsem nastoupila a začala maturity podporovat, že udělám všechny kroky, abychom měli pro různé situace různá krizová řešení. Tak toto je tedy jedna z nich.

Chtěla bych vám říci ještě několik dalších věcí. Jedna z těch věcí je, že existuje hnutí Studenti studentům, protože studenti už se nemohou dívat na to, jak se stále váhá, zda maturita ano, nebo ne. A chtěla bych říct, že věřím, že vy, zákonodárný sbor, světíte zákony a že jistě očekáváte ode mě, že i já ctím zákony, a to dělám. Já jsem nucena jasným zákonem, který přede mnou mí předchůdci připravili, nebyla jsem to já, abych ho dodržovala, a to dělám a dělat budu.

Pokud jde o další věci, já se také kromě těchto legislativních tvůrčích a jiných kroků účastním řady jednání s různými skupinami. Ta poslední, se kterou jsem se sešla, to byli garanti, kteří v jednotlivých krajích organizují školení učitelů pedagogů a všech, kdo jsou zapojeni v maturitách. Byla jsem hrozně ráda, když jsem od nich slyšela, jak se mění vlastně atmosféra mezi učiteli, jak se začíná zase terén s důvěrou, že maturita bude, starat o to, aby byla dobře připravena.

Mohu vám říct, že pokud jde o firmu BDO, která hodnotila variantu maturity za pana ministra Lišky, nejsem s ní seznámena, a jak dobře víte, my jsme maturitu upravovali. Pokud jde o nějaké tisky, tisky tiskne ve své tiskárně Ministerstvo školství. Pokud jde o další výběrová řízení, já jsem vyzvala vás všechny, abyste poslali své zástupce, abyste se podívali na celý průběh našich výběrových řízení, abyste prošli celý proces, jakým byla výběrová řízení vedena, organizována a hodnocena. Nikdo nepřišel!

Dovolte mi říct jen pár slov. Já jsem na resortu chvíli a to, aby se maturita spustila, je stále moje priorita. Ne proto, že bych si myslela, že je ideální. Ale proboha, když se nevytvořila nějaká za čtrnáct let jiná varianta, tak tedy udělejme tuto! Já příští týden vyhlašuji maturitní generálku. Udělám to samozřejmě, protože jinak bych ohrozila zdárný průběh maturity. Všechny věci běží. Běží školení, běží masivním způsobem v celé republice, běží všechny přípravy, které potřebujeme udělat. To, o co jsem vás prosila, bylo, abyste nám trošku ten proces zjednodušili, a jak jsem řekla, když to neuděláte, my maturitu připravíme tak, aby stejně mohla proběhnout alespoň její generálka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP