(12.30 hodin)
(pokračuje Jakubková)

Pro dokreslení alarmujících údajů uvádím i test, kdy si pražští pracovníci Akademie věd nechali udělat krevní rozbor před odjezdem do Ostravy a poté po třítýdenním pobytu v moravskoslezské metropoli. Ukázalo se, že frekvence mikrojadérek, které jsou signálem negativního vlivu na genetický materiál, u nich v uvedené době vzrostla o 50 %. Za pouhé tři týdny tak vysoké procento poškození DNA! Pokud nedojde k mutaci, je toto poškození vratné. To je informace pro ty, kdož by se na Ostravsko báli přijet.

Důsledkem změn DNA může být mimo jiné snížená schopnost spermií k oplodnění, nižší porodní váha dětí, vznik kardiovaskulárních onemocnění a tomu odpovídají i nálezy úmrtnosti na srdečně cévní onemocnění, které je v okrese Ostrava-Karviná zejména u mužů vyšší než průměr České republiky. Samozřejmě rakovina a další poškození. Když doktor Šrám hledal místo, s nímž by mohl stav na Ostravsku srovnat, zjistil, že odpovídající hodnoty najde v Číně.

Druhá připomínka. Materiál postrádá konstatování faktu, že v Moravskoslezském kraji žije 1 mil. 200 tis. lidí v prostředí, které je v rozporu se zákonem. To je přece jiné kafe, to je přece více než jen překročení limitu. Nezpochybňuji fakt, že situace v Moravskoslezském kraji je zaviněna historicky vysokou kumulací průmyslu, geomorfologií a z toho vyplývajících nepříznivých rozptylových podmínek. Ale tento fakt nemůže být omluvenkou současného stavu. Za cynické a hloupé považuji řeči o tom, že kdo nechce žít v blízkosti komínů, nemusí, může se sebrat a odstěhovat jinam. A už vůbec nechápu, jak při vědomí těchto souvislostí je možné jedním dechem plánovat stavbu spalovny pod krycím názvem Krajské integrované centrum, těžbu uhlí v Beskydech, stavbu jaderné elektrárny v Poodří stejně jako nesmyslného vodního díla Kanál Dunaj-Odra-Labe. Takhle bereme lidem nejen vzduch k dýchání, ale i prostředí, v němž mohou alespoň trochu zdravotně a psychicky pookřát.

Možná že vedle mé vize Moravskoslezského kraje existují i jiné. Moravskoslezský kraj bude vyhlášen jako zakázané území a vstup do něj bude možný pouze na vlastní nebezpečí, lákavý pro sebevrahy a dobrodruhy. Pro ostatní jen v podobně exkurzí a ve skafandrech a někdo si na této atrakci pěkně namastí kapsu.

Krev se mi v žilách vaří, když ti, kdož mají spravovat svěřené území, operují s hodnotami znečištění, které jsou zprůměrovány za celý kraj. To znamená, že ta děsivá čísla desetkrát i vícekrát překročených zákonem stanovených hodnot v nejpostiženějších lokalitách naředí údaji z chráněných krajinných oblastí. Náhle není situace už tak zlá a pomocí nových čísel mohou mocní zase omlouvat svou nečinnost. Je třeba přece hodnotit lokalitu od lokality a dnes už není možné se vymlouvat, že nelze identifikovat vliv znečišťovatelů na své okolí a nebo, že nelze identifikovat podíl jednotlivých zdrojů.

Je nutné si přiznat, že ke zlepšení bude nutné provoz některých podniků, případně části provozu, prostě zavřít. U jiných že bude třeba trvat na zavedení nejlepších možných technologií. Je nutné trvat na restrukturalizaci Ostravska tak, aby také došlo ke změně demografické struktury obyvatel. Nelze zdraví lidí vyvážet v podobě vysokých zisků zahraničních investorů. Opakuji, že nelze čekat jednoduchá řešení, ale jde o mix legislativních, administrativních, technologických a také finančních opatření. Řešení musí být systémová, komplexní, ale především rychlá a účinná.

V Moravskoslezském kraji tiká časovaná bomba a neřešení současných problémů přinese v následujícím období významné ekonomické náklady. Budeme řešit nemocnost, hospodářské ztráty. Prostředí, které není k životu, je brzdou nejen regionu, ale celé republiky.

A v závěru. Na Ostravsku byl za prvních 70 dnů tohoto roku překročen limit pro prachové částice - a teď: v čisté Opavě, v čistém městě Opava 37krát a v postiženém Bohumíně a Věřňovicích až 58krát. Z toho plyne, že od začátku roku bylo ovzduší v celém kraji v limitu pouhých 12 ze 70 dnů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Věře Jakubkové. S přednostním právem před panem poslancem Krátkým se přihlásil pan ministr životního prostředí. (Dává přednost panu poslanci.) Prosím, pane poslanče, máte slovo - a ještě vidím faktickou přihlášku pana poslance Úlehly. Je tomu tak, nebo to byl jenom omyl? K faktické poznámce. Tak ještě požádám pana kolegu Krátkého, protože faktická poznámka má přednost, aby umožnil kolegovi Úlehlovi jeho dvouminutové vystoupení.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Děkuji, pane předsedající. Já jsem se právě teď zapojil do diskuse z toho důvodu, že máme-li dosáhnout nějakého účinného řešení, měli bychom zkrátit příspěvky, které jsou v podstatě teoretickým výčtem z učebnic pro zdravotní sestřičky a podobně. Já tím nechci snižovat výkon své předřečnice v žádném případě, ale potom jde pozornost bokem u podstatných věcí. Já myslím, že pokud by se to shrnulo tím, že za více než 40letou éru existence v Moravskoslezském kraji těžební činnosti a toho, že se upřednostňovaly pětileté plány, respektive plánované ztráty na úkor lidského zdraví, že to je ta hlavní příčina. Samozřejmě tam byla vždy také špatná životaspráva. Co si budeme hovořit o dopravě, emise, imise, to jsou problémy, které řešíme poměrně důsledně zákonnou legislativou, která přišla po revolučních změnách v naší zemi. Myslím si, že je to o zlepšení kompetencí, respektive rozšíření rozsahu kontrol toho, aby byly tyto zákony a předpisy dodržovány.

Čili bych se chtěl přimluvit za to, abychom tu zbytečně nehořekovali nad různými kardiovaskulárními chorobami a prostě ohromovali nezasvěcené výčtem chorob. Já jsem v tomto oboru osoba, která má i health risk assessment oprávnění, a chtěl bych jenom říct: pojďme schvalovat tady v této Sněmovně zákony v oblasti životního prostředí, péči o zdraví lidu bez politického podtextu, a byli bychom mnohem dál.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Faktická poznámka paní poslankyně Věry Jakubkové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji vám. To je přesně to, o čem jsem mluvila: zacpávat si uši a neslyšet, nevědět. Pane kolego, přijeďte na dovolenou, tři týdny vám možná budou stačit!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slova se ujme pan poslanec Jiří Krátký, poté bude vystupovat ministr životního prostředí Jan Dusík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já samozřejmě za tu zprávu také děkuji. Já se také domnívám, že nejenom kromě hodnocení zčásti nastínila vývoj. Mám dvě věci. Přál bych panu ministrovi i dalšímu panu ministrovi, aby našel dostatek schopných a kompetentních lidí při navrhování opatření. Moje poslední zkušenost z posledních deseti let zrovna není nejlepší s kvalitou našich úředníků jak na úrovni krajů, tak na úrovni ministerstev. To je jedna věc.

Druhá věc je. Chtěl bych se zmínit nejenom o ostravské aglomeraci, ale samozřejmě kdo se podívá do výsledků měření letošního roku, tak zjistí, že černé bylo i Osoblažsko a Jesenicko, které s průmyslem už dávno, ale opravdu hrozně dávno, a v některém případě nikdy nemělo nic společného, a přesto jsou zasaženy. Jsou to dva vlivy. Samozřejmě něco dostaneme z Ostravska, ale to asi v tom případě není to podstatné. A teď jsem u zprávy, která se týká přeshraničního přenosu emisních látek. Jsem vděčen za iniciativu směrem k Polsku a myslím, že tam bychom měli zatnout větší sílu, protože skutečně Osoblažsko, Jesenicko, kde hustota obyvatel je pod 50 lidí na kilometr čtvereční, kde průmysl není vůbec žádný, kde na Jesenicku máme klimatické lázně, které jsou tímto totálně ohroženy, kdy už jsme přišli o všechno v těchto krajích, tak díky těmto věcem přijít i o to poslední, nabídnout možnost rekreace, možnost lázeňství, to by byly opravdu poslední kapky, které tyto kraje si skutečně nezaslouží. Takže děkuji moc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP