(17.00 hodin)

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, evidentně je cílem Ministerstva dopravy přechod na výkonové zpoplatnění silnic, rychlostních komunikací a dálnic. Je evidentní, že stávající systém, který jsme schválili, je ztrátový. Ke změně přechodu na výkonové zpoplatnění je opět potřebná legislativa. Pokud by příští Poslanecká sněmovna neschválila Ministerstvu dopravy legislativu, pak zůstane tento dvanácti miliardami ztrátový projekt v platnosti. Není skutečně lepší variantou tento projekt zrušit a nechat Ministerstvu dopravy dostatek času, aby rovnou připravilo veškerou legislativu a podmínky pro výkonové zpoplatnění, a tím bychom odstranili riziko dvanácti miliard vynaložených naprosto neúčelně a neefektivně?

Já si dovolím v případě, že nebude návrh zákona zamítnut a neprojde, podle § 90 navrhnout zkrácení lhůty k projednávání na 20 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Ježkovi. Hlásí se, prosím, někdo další do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona? Pan kolega Aleš Rádl. Prosím.

 

Poslanec Aleš Rádl: Dámy a pánové, navzdory tomu, že zde projednáváme ryze technickou normu, tak nám částečně ta debata už probíhala v duchu probíhající volební kampaně, tedy podle hesla "každý, kdo nesouhlasí s tím, co říkám já, krade, je hloupý a je uplacen někým".

Já se tedy upřímně přiznám, že mám na těle několik tetování, ale ani v jednom případě to není nápis Kapsch. Doufám tedy, že mě to opravňuje k tomu, abych tady přednesl návrh na zamítnutí návrhu zákona v prvním čtení. Důvody k tomu kromě racionálních argumentů, které tady zazněly ve prospěch té stávající normy, vidím především v tom, že považuji vládu České republiky, která se těší důvěře veřejnosti, za plně kompetentní k tomu, aby posoudila předložený návrh poslanců - a posoudila ho tak, že ho navrhla zamítnout.

A za druhé se domnívám, že asi by bylo správné, kdyby Sněmovna vyslala veřejnosti signál, že tady sedí dvě stě mužů, kteří kdykoliv mačkají některé z těch tří tlačítek před sebou, tak vědí, co mačkají, a nemusí si potom doplňovat informace, aby se opravili potom v rámci nějaké poslanecké iniciativy dodatečně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Aleš Rádl. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do otevřené obecné rozpravy. Žádnou přihlášku neregistruji. Končím obecnou rozpravu.

Jsou před námi závěrečná slova. Zeptám se pana navrhovatele, pana poslance Libora Ježka se ptám, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. (Nikoli.) Pan kolega Rádl coby zpravodaj též nehodlá vystoupit, a proto je před námi, pokud se nemýlím, hlasování o návrhu na zamítnutí, neboť musím oznámit Sněmovně, že jsem obdržela veto proti postupu podle § 90 odstavec 2, čili projednávat tímto způsobem zákon není možné. Jediné,co můžeme udělat nyní, je hlasovat o návrhu, který zazněl. Tímto návrhem byl návrh na zamítnutí.

Zaregistrovala jsem vaši žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se všichni přihlásili. Zároveň signalizuji mimo tento prostor našim kolegům, aby se dostavili, že za chvilku začne hlasování. Paní kolegyně Domesová mi tady svítí, že žádá o faktickou. Ne, není to tak. (Stále gonguje.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 160. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí této normy. Kdo je pro zamítnutí? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 160. Přítomno 132, pro 66, proti 53. Návrh nebyl přijat.

 

Ještě bude kontrola hlasovacího zařízení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má paní místopředsedkyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vznáším námitku proti výsledku hlasování. Na sjetině u mého jména je křížek, a hlasovala jsem ano.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O této námitce rozhodneme bezprostředně, a to v hlasování s pořadovým číslem 161, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s přednesenou námitkou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 141 poslankyň a poslanců pro námitku 118, proti 3.

 

Budeme opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 162 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 139 poslankyň a poslanců pro 70, proti 57. Návrh na zamítnutí byl schválen.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tím pádem končí také projednávání tohoto návrhu zákona a já děkuji jak panu předkladateli, děkuji též panu zpravodaji. Končím tím projednávání bodu číslo 72, sněmovního tisku 984.

 

Je před námi projednávání dalšího bodu. Zahajuji tedy projednávání bodu číslo

83.
Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Milana Bičíka, Zdeňka Maršíčka,
Kateřiny Konečné, Alexandra Černého a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 782/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 782/1. Požádám nejprve o slovo pana poslance Stanislava Grospiče, který za navrhovatele uvede tuto normu.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych za skupinu předkladatelů uvedl poslanecký návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Předložená poslanecká novela důchodového zákona vychází z faktu, že důchodové pojištění je v České republice upraveno již citovaným zákonem číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a tento návrh zákona zná podle § 4 odstavec 1 tři základní typy důchodů: starobní včetně trvale krácených, invalidní a pozůstalostní. Výše důchodů se skládá ze základní výměry i z procentní výměry a u důchodu starobního i invalidního se základní výměra stanoví pevnou potom částkou a procentní výměrou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP