(12.20 hodin)

 

Poslanec Milan Šmíd: Vzhledem k tomu, že bylo přijato D a H, nejsou hlasovatelné body M3, M4, M5, M6, M7 a dále M8, M9, M10, M11 a bod M12. O zbylých nechat hlasovat znova.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Čili kromě těch, které byly vyřazeny tím, že jsme rozhodli v jiných hlasováních jinak, tak budeme hlasovat - nikoliv o stejném návrhu, musel bych nechat jaksi zrušit hlasování nebo námitku, ale protože jde o jiné hlasování, tak budeme hlasovat...

Ještě jednou, pane zpravodaji, upřesněte přesně, o které body z návrhu M jde.

 

Poslanec Milan Šmíd: Nejsou hlasovatelné body: M3, M4, M5, M6, M7 a dále M8, M9, M10, M11 a bod M12.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Takže můžeme hlasovat o bodu M1, M13, M14, M15 a M16? Ano, je to tak? (Ještě M2!) Dobře. Tak, o tomto bloku. Má někdo námitku proti postupu předsedajícího? Nevidím. Vaše stanovisko, pane zpravodaji? (Nesouhlas.) Pan ministr? (Nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 350 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 350 z přítomných 145 pro 3, proti 114. Návrh nebyl přijat.

 

Další návrh, písmeno N.

 

Poslanec Milan Šmíd: Písmeno N - první část. Nyní budeme hlasovat variantu N1. Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 351 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 351 z přítomných 145 pro 3, proti 121. Návrh nebyl přijat.

 

Varianta druhá.

 

Poslanec Milan Šmíd: Budeme hlasovat variantu N2 - nesouhlas. (Ministr: neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 352 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 352 z přítomných 145 pro 5, proti 113. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Milan Šmíd: Druhá část. Hlasují se body N2 a N4. Bod N3 není hlasovatelný, protože bylo přijato A.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko? (Zpravodaj i ministr nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 353 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 353 z přítomných 145 pro 3, proti 129. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Milan Šmíd: Poslední pozměňovací návrh, označený bodem O. V první části jsme měli hlasovat bod O5. Ten je nehlasovatelný, protože bylo přijato C8. Zbývá nám tedy druhá část u óčka, kde nejsou hlasovatelné body O7, dále potom body O10, O11 a O12. Stanovisko - nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 354 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 354 z přítomných 145 pro 29, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Milan Šmíd: Tím jsme se vypořádali se všemi body.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo námitku? Pokud jsme hlasovali o všech bodech, přikročíme k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 833, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 355 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 355 z přítomných 145 pro 143, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 171.

 

Pokračovat budeme podle schváleného pořadu schůze bodem číslo

291.
Návrh poslanců Waltera Bartoše a Milana Bičíka na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1047/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jsme v prvém čtení, ale upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. 2. Stanovisko vlády jsme obdrželi všichni jako sněmovní tisk 1047/1. Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan poslanec Walter Bartoš a pan zpravodaj Václav Votava. Zároveň žádám pana poslance Waltera Bartoše, aby uvedl předložený návrh zákona. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, budu velice stručný. Jedná se o tuto záležitost: V současné době je k dispozici pro střední a základní školy 6 miliard korun z Evropských fondů, a pokud se nám podaří dnes změnit rozpočtová pravidla, tak tyto školy dostanou peníze, to znamená základní školy 4,5 mld. a střední školy 1,5 mld. Pokud se nám to nepodaří změnit, znamená to, že tyto peníze propadnou a školy přijdou o peníze na platy učitelů, na pomůcky a na další projekty, které s tím souvisí.

Podstatná věc, kterou máme změnit, spočívá v tom, že náš návrh navrhuje možnost stanovení výdajů nebo nákladů, které mohou být vyúčtovány jako paušály a jejichž výše nemusí být prokazována.

Zákon je v souladu s ústavním pořádkem ČR, nebude mít žádné rozpočtové nároky, bude mít pouze nároky na peníze z EU a je v souladu s komunitárním právem.

Tolik mé zdůvodnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Walteru Bartošovi a žádám pana poslance Václava Votavu, aby uvedl svou zpravodajskou zprávu. Kolegu Votavu nevidím! To je složité, protože jde o zpravodaje v prvém čtení. Navrhuje výbor, který to měl přikázáno, tj. výbor rozpočtový, někoho jiného? Pana předsedu Sobotku prosím, aby se rozhodl a navrhl zpravodaje Poslanecké sněmovně. (Posl. Sobotka se snaží vybrat náhradního zpravodaje. Nikdo se mu nehlásí.) Případně požádám samotného pana předsedu rozpočtového výboru, aby se stal zpravodajem, jestli je ochoten. Pokud je ochoten, v tom případě požádám Sněmovnu o rozhodnutí, že zpravodajem pro prvé čtení bude místo Václava Votavy pan poslanec Bohuslav Sobotka jako předseda rozpočtového výboru.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 356 a ptám se, kdo souhlasí se změnou zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 356 z přítomných 142 pro 114, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Zpravodajem pro prvé čtení je tedy pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pane zpravodaji, krátce jestli chcete bod uvést... Nemáte zájem. Já vím, že je to složité, když takhle dostanete úkol od Sněmovny, ale protože tady není zpravodajská zpráva, nezbývá mi nic jiného, než otevřít obecnou rozpravu, do které - konstatuji - nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím... (Hlásila se ministryně Kopicová.) Dobře, paní ministryně ještě v rozpravě. Ministryně školství vlády ČR paní Kopicová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP