(12.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Jestli je pravda to, co mám napsáno v poznámkách, máme akorát tak čas, abychom projednali podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny z dnešního rána bod

204.
Návrh zastupitelstva Pardubického kraje na vydání zákona o přechodu
některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví Pardubického kraje
/sněmovní tisk 775/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal jednak hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, kterého mezi námi vítám, a zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslankyně Zdeňka Horníková. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa do rozpravy ve třetím čtení. Kolegyni zpravodajku bych tady rád viděl. Poslankyni Horníkovou jsem ještě před okamžikem viděl. Už ji vidím. Paní zpravodajko, prosím, zaujměte své místo.

Pokud neuvidím nikoho, kdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Pane hejtmane? Není tomu tak. Paní zpravodajko? Není tomu tak.

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Paní zpravodajko, jenom zopakujte, prosím, že nebyl podán žádný pozměňovací návrh.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, situace je velmi jednoduchá. Tisk 775 byl projednán ve výboru, schválen, projednán ve druhém čtení, ve Sněmovně nebyly přijaty žádné pozměňovací návrhy ani návrh na zamítnutí. To znamená můžeme hlasovat o zákonu tak, jak byl předložen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva Pardubického kraje na vydání zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví Pardubického kraje podle sněmovního tisku 775."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 359 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 359: z přítomných 138 pro 88, proti 4, návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu hejtmanovi, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 204.

Vážené paní a pánové, máme před sebou pořad schůze, ale protože na bod č. 52 je veto klubu sociální demokracie na projednávání podle § 90 odst. 2, mám tady několik přihlášek do rozpravy, nebudu zahajovat tento bod, jestli dovolíte. Pokud bude námitka, samozřejmě tak učiním, ale já bych ho musel ve 13 hodin podle usnesení Poslanecké sněmovny přerušit.

(Návrh poslance Mencla mimo mikrofon na projednání zákona o odpadech.)

Žádám tedy o návrh pozitivní pana kolegu Mencla. Vidím, že pan kolega Mencl chce přednést návrh na změnu pořadu schůze.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolil bych si požádat vážené kolegy o věnování pěti minut následujícímu bodu, což je zákon o odpadech, novela zákona o odpadech, který je v devadesátce, a pokud vím, nebyly tady proti němu vzneseny ani žádné námitky. Je to návrh velmi důležitý pro čerpání evropských peněz. Dovoluji si vás požádat o tuto výjimku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Děkuji. Já samozřejmě budu postupovat podle § 54 odst. 6 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

 

Zeptám se vás nejdřív, kdo souhlasí, abychom i v jiném čase, než je to obvyklé, hlasovali o změně, o tom, že tady existují důvody pro změnu programu schůze.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 360. Ptám se, kdo je pro, že můžeme hlasovat o změně programu schůze. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 360: z přítomných 138 pro 112, proti nikdo.

 

Existují tedy důvody pro to, abychom nyní hlasovali o změně pořadu schůze, tedy abychom bod 53 předřadili před bod 52?

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 361 a ptám se, kdo souhlasí s touto změnou pořadu schůze. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 361: z přítomných 138 pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

53.
Návrh poslanců Václava Mencla, Robina Böhnische, Vladimíra Dlouhého
a Vlastimila Aubrechta na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1031/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1031. Ještě předtím, než návrh uvede pan poslanec Václav Mencl, požádám zpravodajku pro prvé čtení Kateřinu Konečnou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů.

Pane navrhovateli, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Děkuji Sněmovně. Důvodem navrhované novely je především snaha zabránit dalšímu postupu Evropské komise v několika řízeních o porušení Smlouvy o založení Evropských společenství, která jsou v současné době proti České republice vedena. Z tohoto důvodu je nezbytné co nejvíce urychlit legislativní proces tak, aby navrhovaný zákon mohl nabýt účinnosti v co nejbližším termínu. Proto navrhujeme jako předkladatelé postupovat podle ustanovení § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Menclovi a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kateřina Konečná. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, ani já vás nebudu dlouho zdržovat. Norma je to poměrně obsáhlá, nicméně byla konzultována jak se všemi poslaneckými kluby, tak se Svazem měst a obcí, Asociací krajů, Svazem průmyslu a obchodu a všemi dotčenými subjekty. Všichni se na této novele shodli a podporují její rychlé přijetí. Proto jako zpravodajka mohu říci jediné, a to že podporuji nejenom přijetí, ale i přijetí podle § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Děkuji paní zpravodajce za její zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se: Hlásí se někdo z místa do obecné rozpravy? Ano, vidím pana poslance Tomáše Úlehlu k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Já budu velmi krátký, protože všichni spěcháme. Nicméně, jako člen výboru pro životní prostředí a zpravodaj pak následného tisku bych chtěl opravdu vyzvat k zodpovědnému odsouhlasení toho návrhu, protože je to - napříč politickým spektrem - potřebná právní norma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě někdo do rozpravy? Nikdo se nehlásí. Rozpravu končím. V tuto chvíli také skončila možnost podat námitku nejméně dvou poslaneckých klubů nebo 50 poslanců proti projednávání podle § 90 odst. 2.

Můžeme tedy rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1031 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 362 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 362: z přítomných 139 pro 121 poslanec, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Mohu tedy zahájit podrobnou rozpravu a konstatuji, že v podrobné rozpravě nemám žádnou přihlášku, tedy nebude provedena žádná změna ani účinnosti, ani oprava legislativně gramatických chyb. Opravdu nikoho nevidím, i podrobnou rozpravu končím.

Ptám se: Je zájem o závěrečné slovo od pana navrhovatele? Od paní zpravodajky? Není tomu tak.

 

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Václava Mencla, Robina Böhnische, Vladimíra Dlouhého a Vlastimila Aubrechta na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 1031."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 363 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 363: z přítomných 139 pro 115, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodajce, končím bod 53. Ještě dávám slovo panu poslanci Václavu Menclovi. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP