(Jednání pokračovalo v 15.59 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, pomalu se blíží šestnáctá hodina, takže prosím, odhlásím vás a poprosím o novou registraci. (Ještě gonguje, na displeji je 66 přihlášených.) Prosím, přihlaste se svými kartami.

Pan poslanec Krákora přednese návrh na usnesení, tak jak budeme hlasovat. To znamená nejprve doporučuji, abychom hlasovali o jeho usnesení a -

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Pane místopředsedo, mám ještě jednou přečíst ten návrh na usnesení, nebo již není potřeba?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já pro sebe to nepotřebuji. Chce to někdo přečíst?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Říkají, že není potřeba. Takže bude se hlasovat o dvou návrzích na usnesení. První je poslance Jaroslava Krákory a druhý, to jsou body dvě, tři, čtyři, pět pana poslance Hovorky. V případě, že by nebyl schválen návrh na usnesení číslo jedna, který podávám já, tak by se hlasovalo o kompletním návrhu na usnesení pana kolegy Hovorky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, je to jasné. Takže přistoupíme k hlasování, které jsem zahájil. Je to hlasování pořadové číslo...

Pardon, přerušuji hlasování. O slovo se přihlásil pan poslanec Petr Tluchoř. A omlouvám se mu, protože jsem ho přehlédl zcela evidentně.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Já se velmi omlouvám, ale jestli jsem přišel pozdě? Já myslím, že ne.

Hlasovalo se o mém procedurálním návrhu, pane předsedající, prosím?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nehlasovalo, máte pravdu. Omlouvám se já. Čili nejprve rozhodneme o návrhu pana poslance Petra Tluchoře o přerušení projednávání tohoto bodu do 15. dubna.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, jistě mi všichni rozumíte, že tento návrh byl podán zcela účelově, aby se ukázalo, jak sociální demokracie svolává mimořádné schůze, trvá na různých seminářích a podobných akcích, a pak na ně nechodí. Děkuji. (Tleská pravá část sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Mám tomu rozumět tak, že přesto o tom budeme hlasovat? Ano.

 

Takže nejprve rozhodneme o procedurálním návrhu poslance Petra Tluchoře na přerušení projednávání tohoto bodu do 15. dubna tohoto roku, předpokládám.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 6. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 107 poslanců, pro 42, proti 64. Takže tento návrh nebyl přijat.

 

Přistoupíme k hlasování o závěrečném usnesení podle návrhu pana poslance Krákory, tedy nejprve o části, kterou navrhl on.

Odhlásím vás, poprosím o novou registraci. (Po krátké chvilce čekání.) Jsou všichni, kteří chtějí hlasovat, přihlášení hlasovacími kartami? (Přihlášeno 66 poslanců.) Pokud ano, tak mi nezbývá, než konstatovat, že Sněmovna není usnášeníschopná. (Hlasy: Je.) Už je usnášení schopná? Už se někdo přihlásil? Dobře.

 

Takže Sněmovna je usnášeníschopná a můžeme hlasovat o první části usnesení, jak ho předložil pan poslanec Krákora.

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 7. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 67 poslanců, pro 64, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Ludvíka Hovorky podle bodů dva až pět dohromady. Je tomu tak?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Ano, je tomu tak.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: No, ale hlasovat nebudeme. (Počet přihlášených klesl na 66. Po chvilce na tabuli 67 přihlášených.) Doufám, že 67. hlas vydrží přes to hlasování. Takže já hlasování zahájím, protože mi to jednací řád umožňuje, ba co dí víc, přímo nakazuje.

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 8. Kdo souhlasí s body dva až pět podle návrhu Ludvíka Hovorky, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. (Hlasy z lavic upozorňují na počet přihlášených poslanců 66.) Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 67 poslanců pro 64, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Tím končím projednávání bodu číslo 1.

 

Přistoupíme k projednávání bodu číslo 2, což je

2.
Informace ministryně zdravotnictví o podivné privatizaci
Tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno

Slovo má paní ministryně Dana Jurásková.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, poznámka možná na začátek. Formulace zařazeného bodu Informace ministryně zdravotnictví o podivné privatizaci Tkáňové banky je chybná. Stát a jím řízené příspěvkové organizace ani do jednoho z uvedených společných podniků nevkládá nemovitý či movitý majetek, pouze nabývá vlastnické podíly. V případě Centra buněčně terapie není nabytí vlastnického podílu státu spojeno s převedením žádného klinického pracoviště Fakultní nemocnice Ostrava. Nelze tedy v žádném případě hovořit o privatizaci.

Národní tkáňové centrum, akciová společnost. Dovolte mi na úvod pár slov o moderní terapii, protože si myslím, že je to problematika velmi specifická, a vzhledem k tomu, že se jí budeme věnovat zřejmě delší dobu, ráda bych vás s ní seznámila.

Tato oblast zahrnuje tkáňové inženýrství, samobuněčnou a genovou terapii, tvoří mladé interdisciplinární odvětví - první aplikace byla uvedena na trh v roce 1996 -, které vykazuje silný potenciál dalšího rozvoje v období nejbližších let. Moderní terapie zahrnuje kombinaci špičkových biotechnologických a molekulárně genetických postupů, které jsou často doplňovány novými materiály, například nanomateriály a zobrazovací technikou.

V minulém roce prezident Spojených států amerických zrušil významná omezení na výzkum v oblasti moderní terapie, přesněji v oblasti kmenových buněk. Státní investice do výzkumu v oblasti moderní terapie, které byly vynaloženy v roce 2008, převýšily například ve Velké Británii 500 milionů liber. Investice soukromých farmaceutických společností jsou ve stejné době odhadovány desetkrát vyšší. Dle expertů měl globální trh v oblasti moderní terapie v roce 2002 objem 20 miliard dolarů, v roce 2007 došlo k nárůstu na 36 miliard a v roce 2012 se očekává nárůst na 81 miliardu dolarů.

Záměr Národního tkáňového centra, akciové společnosti. Ministerstvo zdravotnictví, a tedy Česká republika, se tímto způsobem zapojí do celosvětového procesu, který reflektuje současné trendy v moderní medicíně při aplikaci a využití lidských buněk pro léčbu a zvýšení kvality života pacientů, obyvatel České republiky. ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP