(Jednání pokračovalo v 10.23 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, uplynula i druhá pauza, takže já bych nyní požádal pana poslance Vojíře, aby sdělil, jak budeme postupovat, anebo aby vystoupil v rozpravě, a můžeme se posunout.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, po asi 20minutové pauze, za kterou se vám všem omlouvám, jsme dospěli k určitému resumé, které bezesporu odstraní jistou míru duplicity nebo zdvojení některých ustanovení, která by potom mohla být, kdyby prošly obě dvě, vykládána různě, a to samozřejmě není ani záměr ministerstva, ani náš, abychom došli k takovéto nepřesné formulaci.

Z těch pozměňovacích návrhů je tudíž zřejmé, že hospodářský výbor přijal ve své první části tři odstavce, ale tyto odstavce jsou modifikovány v pozměňovacím návrhu pana kolegy Zapletala, a to v části B1 odstavců 1 až 7, a je na rozhodnutí Sněmovny, kterou z těchto variant vybere. Obě řeší stejnou problematiku, ochranu investic. Poté pan kolega Zapletal předložil ještě další tři návrhy pod bodem 2, 3 a 4, a hospodářský výbor přijal ještě ve svém bodu 2 legislativně technickou úpravu.

Proto také přibližně tak, jak jsem nyní popsal tu situaci, navrhnu hlasovací proceduru.

To, v čem se úplně neshodujeme, je pouze, jestli hlasovat nejprve o hospodářském výboru jako prvním, anebo jestli hlasovat o té části pana kolegy Zapletala jako první - B1. Nechám na rozhodnutí. Já navrhnu proceduru tak, že hospodářský výbor první, kolega Zapletal druhý, a podle některých informací se domnívám, že případně padne protinávrh, a tak Sněmovna rozhodne, jak hlasovat v tomto inkriminovaném bodě. Jinak všechno ostatní vidím potom jako poměrně hladké hlasování, včetně závěrečného hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, tak to už jsme se skoro začali zabývat procedurou. Já ještě připomínám, že je rozprava. Do té se nemusí přihlásit nikdo. Pokud tomu tak je, že se nikdo nehlásí, můžeme rozpravu ukončit.

A teď pravděpodobně by se mohla otevřít ta debata o proceduře. Nevím, jestli ještě pan poslanec Vojíř ještě jednou to sdělí, aby bylo možné vystupovat k tomu návrhu. Takže teď tedy definitivně, jak by vypadala procedura hlasování.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Ano, děkuji pěkně, pane předsedající. To znamená tak jak jsem avizoval v obecné rozpravě, navrhuji, abychom hlasovali v následujícím pořadí. Abychom hlasovali nejprve A1, což je usnesení hospodářského výboru, které je v kontradikci s B1 návrhu poslance Zapletala. Znamenalo by to, že pokud by prošlo A1, je B1 nehlasovatelné.

Poté bychom hlasovali o B2, B3 a B4, to jsou všechno návrhy pana poslance Zapletala.

Nakonec bychom hlasovali o A2, což je legislativně technická, a následně o celém návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. Prosím tedy o komentáře k tomuto návrhu procedury. (Hlásil se posl. Šidlo.)

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi jen dát návrh k proceduře trošičku jiný, než navrhoval zpravodaj.

My bychom si představovali proceduru trošičku zjednodušit. Jsme přesvědčeni, že by se nejdříve mělo hlasovat o kompletním pozměňovacím návrhu pana Cyrila Zapletala pod písmenem B, a ten by potom vytvořil podmínky k tomu, že celý A1 hospodářského výboru je nehlasovatelný, a hlasovalo by se potom jenom o A2 hospodářského výboru, což je legislativně technická připomínka, a nakonec o návrhu zákona jako celku.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Co na to pan poslanec Vojíř jako zpravodaj?

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, asi by bylo legitimní hlasovat o protinávrhu kolegy Šidla. Pokud ta procedura takto projde, jsem připraven i v této formě procedury vás provést hlasováním.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, to by jako nebyl protinávrh, to by bylo to, že vy byste akceptoval, aby toto byl návrh procedury, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já jsem navrhl svou proceduru a zjistil jsem to, že pan kolega Šidlo navrhuje protinávrh, tam je skutečně část protinávrhu, on říká, že by se hlasoval celý návrh kolegy Zapletala dohromady, ne jen po částech, část toho by vyloučila tím pádem hlasování o A1 hospodářského výboru a zůstal by hlasovatelný pouze A2. Je to protinávrh. Jestli Sněmovna rozhodne, že takto budeme postupovat, jsem připraven vás provést hlasováním i v této podobě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže je tady protinávrh pana poslance Šidla, který tedy říká začít tím hlasováním o B návrhu Cyrila Zapletala, a to bude první hlasování, které provedeme, uvidíme, jestli bude úspěšné.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Je to spíše o proceduře. To znamená, že teď bychom hlasovali o proceduře, když ta procedura projde v duchu pana kolegy Šidla, pak začneme hlasovat v tom duchu, jak pan kolega Šidlo navrhl.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak je to jasné. Takže jednou zopakuji, že budeme nejdříve hlasovat o protinávrhu pana poslance Šidla, který předložil návrh procedury, kde se začíná hlasováním o bodu B návrhu Cyrila Zapletala. Já doufám, že je to všem jasné a můžeme o tomto protinávrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro, podpořit proceduru podle návrhu pana poslance Šidla, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 52, přihlášeno bylo 174, pro hlasovalo 89 a proti 57. To by znamenalo, že ta procedura byla přijata. Ale umožníme ještě kontrolu hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.)

 

Pan poslanec Raninec zřejmě bude komentovat hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP