(17.40 hodin)
(pokračuje Konečná)

Zdálo by se, že úkol byl splněn a vláda učinila vše, co učinit měla a mohla. Toto zdání však vyprchá velmi rychle, přečtete-li si obsah doplněné páté kapitoly. Upřímně řečeno se nedivím, že vláda tuto kapitolu v prvním případě, nebo v případě prvního předložení zprávy v březnu letošního roku, nařídila z dokumentu vypustit, jak je uvedeno v předkládací zprávě. Z oněch 22 konkretizovaných opatření se totiž v naprosté většině jedná o návrhy vypracovat další analýzy, zabezpečit přenos informací a odbornou podporu krajskému úřadu a dalším organizacím a zajistit reporting plnění těchto úkolů. V případě opatření, podle kterého mají být aktivně vyhledáváni žadatelé o podporu z prioritní osy 2 OPŽP, si kladu otázku, proč to krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí nedělá už dávno.

Stručně řečeno, v doplněné kapitole Konkretizace opatření budeme těžko hledat opatření, které přinese skutečně účinný a pokud možno rychlý efekt vedoucí ke zlepšení stavu životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Vláda se ve zprávě zcela záměrně vyhýbá jakémukoliv opatření, které by znamenalo konkretizaci finančních prostředků, jejich přesun ve prospěch Moravskoslezského kraje nebo opatření posilující personální zabezpečení kontrolních složek, mezi které patří Česká inspekce životního prostředí a Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Proto si myslím, vážení kolegové a vážené kolegyně, že předložená zpráva nenaplňuje původní zadání této Poslanecké sněmovny efektivně a co možná nejrychleji pomoci Moravskoslezskému kraji v řešení opakujících se krizových situací katastrofálního stavu ovzduší. Otázkou pro mne zůstává, zda vláda takové řešení neumí najít, nebo zda je pouze najít nechce. Jsem přesvědčena, že pokud může zcela konkrétní návrhy předložit a nabídnout realizaci rada a zastupitelstvo Moravskoslezského kraje, měla by to umět i vláda České republiky. Pokud jsou ovšem vážně míněna slova premiéra a některých dalších ministrů o opravdové snaze pomoci Moravskoslezskému kraji.

V tuto chvíli mi tedy nezbývá nic jiného, než opět navrhnout vyjádření nesouhlasu s předloženou zprávou a požádat vládu o doplnění takových opatření, která zabezpečí maximální míru eliminace krizových situací, které jsme v Moravskoslezském kraji prožívali začátkem letošního roku. Zároveň požádat vládu, aby zpracovala a zveřejnila do 15. května zprávu o zabezpečení finančních prostředků pro realizaci tisku 64, a zároveň požádat také o to, aby byl již konečně posílen výkon státní správy, o který tak dlouho usilujeme.

Na závěr úplně mi dovolte, kolegyně, konstatovat jediné. My jsme jako politici často vedeni k tomu, že říkáme spoustu slov bez toho, abychom řekli cokoliv konkrétního. V Moravskoslezském kraji občané ale chtějí slyšet konkrétní věci a já si myslím, že jsme už v té minulé debatě se reálně snažili ukázat vládě, kde napříč politickým spektrem hledáme cesty a kde je možné zcela konkrétně pomoci kraji ihned, pokud ovšem nechceme dojít k tomu, že si řekneme, že to nyní musíme zanalyzovat, nyní musíme vyhodnotit, a za čtyři roky, protože vláda České republiky a ministr Bursík za Stranu zelených, která toto měla v programu, byl v této vládě dva a půl roku, neudělali vůbec nic. Ta situace, která byla v lednu letošního roku, nebyla krizová poprvé. Byla krizová stejně, jako byla krizová všechny roky předtím. A my se tím naráz zabýváme. A pokud nechceme, abychom si zase za čtyři roky, ať už ta příští vláda bude jakákoliv, řekli, že neuděláme vůbec nic, protože to za čtyři roky možná bude zase jeden rok o něco málo horší, tak se musíme vážně zamyslet nad tím, co ještě jsme schopni udělat tak, aby to občanům pomohlo. Vláda ty nástroje má, vláda je musí umět najít a já si myslím, že je vláda prostě jenom nehledá. Byť chápu, že je to vláda, která je dočasná a která už ve svém mandátu nemá příliš mnoho dnů, přesto si dovolím ji požádat, aby tak ještě učinila a abychom do nového funkčního období, nebo abyste do nového funkčního období vstupovali s tím, že budou občané v Moravskoslezském kraji přesně vědět, na co se mohou spolehnout, kolik peněz jim vláda České republiky na ta opatření přinese a co všechno to pro ně bude znamenat. Oni si to prostě zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kateřině Konečné za její vystoupení. Nyní se slova ujme pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, připraví se paní poslankyně Věra Jakubková. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych si dovolil navázat na to, co tady bylo řečeno paní poslankyní Konečnou. Kladu si otázku, do jaké míry nám může v této situaci pomoci další zpráva vlády. Protože já si nejsem jist, jestli ta další zpráva nás posune dopředu, proto, protože tady byl takový záměr, pokud si vzpomenete, že my jsme předpokládali, že vláda vyjede do Moravskoslezského kraje, mělo to být tuším 7. dubna, kdy vláda měla zasedat na moravskoslezském krajském úřadě a mělo dojít k jednáním, a mně připadalo nesmírně důležité to, že já jsem se domníval, že dojde k založení a že se spustí ta práce pracovních skupin, ve kterých měli být zástupci Ministerstva dopravy, Ministerstva průmyslu, životního prostředí a dalších. Protože to je to, co si myslím, že ta zpráva vlastně není schopna udělat a to by musely udělat ty pracovní skupiny. Mně připadá samozřejmě, že je neštěstí, že se to jednání v Ostravě nekonalo. Nechci připomínat, že tím zřejmě nejsilnějším důvodem bylo to, že v té době Prahu navštívil americký a ruský prezident, takže vláda samozřejmě měla důvod vážný odložit tu návštěvu, nicméně mně připadá, že je zásadní nedostatek to, že se to nekonalo, a já v této chvíli nemám vůbec jistotu, jak ten slib, ty pracovní skupiny, jak to vlastně bude fungovat.

Já souhlasím s tím, co tu bylo řečeno paní poslankyní, že není času nazbyt a nemůžeme si dovolit čekat na volby. Myslím, že to musíme bát naprosto vážně. To, když tady bylo řečeno, že mají vzniknout pracovní skupiny, které mají sdružovat ty resorty, které jsou v tom zainteresovány, a víte, to nejsou jenom slova. Já třeba mám informace, že Ministerstvo dopravy Ministerstvu životního prostředí nedodalo ty podklady, které mělo. To znamená ve skutečnosti ta ministerstva, ta koordinace mezi nimi v této chvíli nefunguje. Připadá mi, že některá ministerstva to zdaleka neberou vážně, ten svůj podíl, který mají. Řekněme, že doprava je jedna třetina těch úkolů, které tady jsou. A to jsou velmi konkrétní věci. To znamená to je rozhodnutí o tom, že se dodělají obchvaty, to je rozhodnutí, které se týká toho, že se na to najdou prostředky a že se řekne jakým, v jakém čase se budou peníze uvolňovat. Chápete, to teprve je ta realita, kterou potřebujeme. My potřebujeme skutečná rozhodnutí o tom, že tyto akce skutečně pojedou, že budou spuštěny v reálném čase a že se na to najdou finanční prostředky. A to je jedna třetina těch opatření. A pak řekněme ty pracovní skupiny měly říci, jak se bude pohybovat třeba v oblasti industriální a další. A tam se měly ty konkrétní kroky konstatovat. Tam se mělo říci v tomhle čase a tady se na to najdou peníze a my ty peníze a tyhle sumy na to dáme. Já vím, že to jsou prostředky značné, ale tady jsme se bavili o tom, že když se nic nebude dít, tak bohužel ty náklady ponese potom republika jako celek. Do regionu, kde dojde k depopulaci, kde prostě bude vysoká nezaměstnanost a podobně. To znamená jestli se shodujeme na tom, že se něco stát musí, tak se něco musí stát, ale v tomhle konkrétním slova smyslu, že ty pracovní skupiny, které měly ty kroky naplánovat, zavázat se, že se udělají, a zároveň zajistit financování, ty pracovní skupiny musí fungovat. To je to, co říkám, že když ta zpráva samotná nám nepřinese to splnění. Tohle musí začít fungovat a já jenom říkám, že to musí začít fungovat bohužel dříve, než budou volby, protože my nemůžeme si dovolit týdny čekat.

Já naléhám na to, já jsem připraven podpořit paní poslankyní, která říká, že chce dopracování a konkretizaci do 15. května, nicméně já bych hlavně apeloval na to, ať začne fungovat to, o čem se tady píše. Ať se rozjede práce těch skupin, ať se event. skutečně ještě koná jednání vlády v kraji, to nedokážu posoudit, jestli vláda je schopna toto splnit, a aby ta práce se rozjela, a já bych byl rád, kdybych byl informován o tom, jak tyto věci se už, jak to jede. Jak už skutečně ty pracovní skupiny formulovaly ty kroky, jak se na tom dohodly se zástupci ministerstev. Já bych byl rád informován o tom, že Ministerstvo dopravy, které doposud neparticipovalo, se skutečně rozhodlo svůj díl na sebe vzít, a stačila by mi průběžná informace o tom, že tyto kroky skutečně postupují. A naléhám na to, aby v tomto případě se nečekalo skutečně na volby, aby tato práce byla spuštěna už nyní. Takže nejen tedy zpráva 15. května, ale já bych byl rád, kdybychom měli informaci o tom, že to, co tady bylo řečeno, se nebude odkládat někam na budoucno, ale že tyhle schůzky a ta jednání s těmi rozhodnutími, kroky, zajištěním financování skutečně budou probíhat ještě dříve než po volbách. To je můj požadavek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP