(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi. Nyní se hlásí do rozpravy Alfréd Michalík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, obdobně jako Karel Šplíchal jsem v letošním roce chtěl podat a podal návrh na státní vyznamenání pro doc. MUDr. Plevu, CSc., který jsem předkládal již v loňském roce, avšak díky upřesněným termínům jsem bohužel tento termín zřejmě prošvihl o jeden den. Tento důvod byl jeden z důvodů, pro který nebyl tento návrh akceptován podvýborem. Proto předkládám návrh, aby byl zařazen dodatečně tento kandidát. Jedná se o primáře Krajské nemocnice v Ostravě, prezidenta Traumatologické společnosti celé republiky. O svých zásluhách přesvědčuje už několik desítek let v Moravskoslezském kraji a v loňském roce dokázal to, že je vynikající traumatolog a organizátor i při neštěstí ve Studénce, kde řídil veškeré záchranné práce. Myslím si, že je to člověk, který si vyznamenání Za zásluhy zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Alfrédu Michalíkovi. Ještě někdo ve všeobecné rozpravě? Není tomu tak, všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Požádám Sněmovnu o to, zda by respektovala, že návrhy, které byly v obecné rozpravě, patřily do rozpravy podrobné, a jestli je chcete opakovat. Není tomu tak.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, pro formu zopakuji návrh na pana Leopolda Plevu a Jaroslava Jiříka. Odůvodnění zaznělo ve všeobecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pane místopředsedo, budeme hlasovat asi jednotlivě o nově podaných návrzích a potom o návrhu jako celku. Je tomu tak?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, zpravidla hlasujeme podle jednotlivých typů řádů, to znamená nejprve o Řádu Tomáše Garrigue Masaryka. Tam je jeden návrh. Pak o návrhu medaile Za hrdinství, tam jsou návrhy dva. Pak bych doporučoval hlasovat o doplnění návrhu medailí Za zásluhy o dva návrhy, které zazněly v rozpravě, tedy všeobecné, ale potvrzené mnou v rozpravě podrobné, a pak o návrhu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. To je asi nejsprávnější postup. Budeme tedy nejdříve hlasovat o návrhu na propůjčení Řádu Tomáše Garrigue Masaryka JUDr. Janu Haluzovi.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 134, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 134 z přítomných 107 pro 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy druhý. Medaile Za hrdinství - jednotlivě, nebo najednou? (Místopředseda Kasal: Najednou.) Najednou, dobře. Pro Janu Janků a plukovníka Jana Plovajka.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 135. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 135 z přítomných 106 pro 80, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy dva doplňující návrhy - medaile Za zásluhy. Podle pořadí, pane místopředsedo? (Místopředseda Kasal: Jak to zaznělo, první návrh je na pana Jaroslava Jiříka. Já doporučuji.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 136 a ptám se, kdo je pro doplnění Jaroslava Jiříka do tohoto seznamu návrhů na udělení medaile Za zásluhy. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 136 z přítomných 107 pro 91, proti 1. Návrh byl přijat.

 

A nyní tedy návrh pana poslance Michalíka na pana docenta Plevu. (Místopředseda Kasal má stanovisko neutrální.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 137 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 106 pro 63. I tento návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na udělení medailí Za zásluhy jako o celku s dvěma doplněními, a to v hlasování pořadové číslo 138, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 138 z přítomných 106 pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Takže budeme hlasovat o návrhu jako o celku, to znamená, že souhlasíme s předloženými návrhy podvýboru organizačního výboru na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání uvedených v příloze.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 139 z přítomných 106 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu místopředsedovi Sněmovny Janu Kasalovi. Prosím, máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl využít této příležitosti a poděkovat vám všem, ale především členům podvýboru, kteří se velmi aktivně účastnili práce podvýboru nejen v této poslední periodě, ale po celá čtyři léta. S naší prací jste byli průběžně seznamováni. A chtěl bych tímto alespoň z části vyvrátit mýty o tom, že podvýbory Poslanecké sněmovny nepracují. Tento zcela určitě pracoval, účast byla na hladině 90 až 100 % po celou dobu naší práce. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na práci účastnili, a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Janu Kasalovi a končím bod 137. (Slabý potlesk napříč sálem.)

Nyní jsme v situaci, kterou zopakuji. Podle rozhodnutí politického grémia, které bylo potvrzeno na jednání organizačního výboru ve středu, je nyní potřeba rozhodnout o případném dalším pokračování schůze, protože dohoda byla o průběhu této schůze do pátku dnešního dne s tím, že na 13. hodinu jsou pevně zařazené body voleb. Tedy je potřeba dát hlasovat o návrhu na vyřazení zbývajících neprojednaných bodů schváleného pořadu 78. schůze Poslanecké sněmovny. Tento návrh je mi předložen. Předkládám ho tedy Poslanecké sněmovně.

 

Rozhodneme o něm v hlasování pořadové číslo 140. Zahájil jsem hlasování. S výjimkou voleb, samozřejmě, ty už jsem říkal. Kdo je pro vyřazení zbývajícího pořadu schůze? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 140 z přítomných 106 pro 65, proti 16. Návrh byl přijat. Znamená to, že jsme vyřadili všechny neprojednané body schůze kromě volebních bodů, tedy bodů 132, 133, 134, 135 a 136.

 

Nezbývá mi tedy, než abych zahájil bod

132.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky - 2.kolo

Požádám tedy předsedu volebního výboru a volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby se ujal slova v zahájeném bodu 132. Jde o návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky. Tento bod byl přerušen 19. března na 75. schůzi Poslanecké sněmovny. Prosím tedy předsedu volební komise Petra Tluchoře, aby zopakoval kandidáty, kteří postoupili do druhé kola. Pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP