(11.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan kolega Ivan Langer. Ještě se hlásí paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Využiji této chvilky k tomu, abych pro stenozáznam řekla, že v hlasování č. 193 na 76. schůzi jsem hlasovala ne, ale záznam říká, že ano. Prosím o opravu. Nezpochybňuji v žádném případě hlasování, to bych v tuto chvíli ani nemohla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: A ještě pan poslanec Tlustý, prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, já bych také pro stenozáznam se s vámi chtěl rozloučit a sdělit, že jsem nic nemačkal a nic se nerozsvítilo. Děkuji vám. (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo též pro stenozáznam.

 

Dámy a pánové, tím jsme se vyrovnali s prvním bodem dnešního pořadu. Zahajuji projednávání bodu číslo

14.
Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých
dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 967/4 - vrácený prezidentem republiky

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 967/5.

Nejprve se zeptám zástupkyně navrhovatele paní ministryně životního prostředí Rut Bízkové, zda se chce ke stanovisku prezidenta republiky vyjádřit. Je tomu tak. Prosím tedy, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně životního prostředí vlády ČR Rut Bízková Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte pár slov k novele zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, kterou pan prezident vrátil.

Návrh zákona, který byl 12. května 2010 vrácen prezidentem republiky Poslanecké sněmovně, spočívá ve zvýšení povinného minimálního obsahu biopaliv v motorových benzinech a motorové naftě. V současné době je minimální množství biopaliv, které mají osoby uvádějící do volného daňového oběhu, to znamená na tuzemský trh, motorové benziny a motorovou naftu za povinnost uvést na trh za kalendářní rok, mají je uvést tak, aby bylo splněno 3,5 % objemových z celkového množství motorových benzinů přimíchávaných do benzinu a 4,5 % objemových z celkového objemu motorové nafty, aby bylo nefosilních paliv.

Novela, kterou máte zde zpět ve Sněmovně, říká, že by toto procento mělo být vyšší u benzinu o 0,6 % a o 1,5 % u nafty. Jedná se o kompromisní procentní hodnoty pro přimíchávání vyjednané mezi domácími výrobci metylesteru řepkového oleje, výrobci biolihu, zástupci Českých rafinerií a ministerstvy zemědělství, životního prostředí, průmyslu a obchodu v rámci meziresortní skupiny pro biopaliva. Původní návrh byl 4,5 % biosložky u motorových benzinů a 6,3 % biosložky u motorové nafty. Návrh dále nově umožňuje převedení množství biopaliva, které bylo v daném kalendářním roce přimícháváno nad rámec stanovené zákonné povinnosti, do bezprostředně následujícího kalendářního roku.

Teď pár slov k připomínkám nebo k důvodům, proč pan prezident zákon vrátil.

Jeden z hlavních důvodů toho, že pan prezident odmítl podepsat zákon, je negativní vliv biopaliv v tom smyslu, že může představovat likvidaci lesů a jejich přeměnu na plantáže. Tato připomínka je velmi důvodná, ovšem mezitím existuje v rámci klimatického balíčku směrnice 2009/28/ES o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a směrnice 2009/30, která upravuje speciálně problematiku pohonných hmot, a tam jsou zaváděna kritéria udržitelnosti biopaliv a tato kritéria zajišťují, že k tomuto nemůže dojít. Podporu získají pouze ta biopaliva, která jsou produkována udržitelným způsobem, to znamená ne na půdě, kde byly zlikvidovány napřed lesy, případně jiné biologicky významné porosty. Myslíme si, že tato připomínka je vysvětlitelná, je vysvětlena a že není při tomto vysvětlení podstatná, čili lze ji, řekněme, anulovat.

Další věc je vliv biopaliv na zvýšení cen potravin. Nepředpokládáme, že z důvodu pěstování některých plodin pro energetické využití dojde ke zvýšení ceny potravin, neboť v České republice se jedná o tři plodiny, a to pšenici pro bioetanol a z celkového objemu vyprodukované pšenice je to 1,5 %, to, co se používá pro výrobu biopaliv. Cukrovky se spotřebuje na výrobu biopaliv 20 % z celkové produkce. Víte, že cukr je obecně omezen, existují kvóty na cukr. Čili má-li se pěstovat cukrovka, pak těch 20 % je dobrých 20 %. A u řepky olejné je to to samé, zase je to 20 % celkové produkce. Všechno ostatní jsou oleje. Nemyslíme si tedy, že to může ovlivnit jak potravinovou bezpečnost České republiky, tak, že by přimíchávání mohlo mít dopad na cenu potravin.

Další věcí jsou znečišťující látky, které mohou při spalování v motorech způsobovat škodu lidskému zdraví. Je opakovaně prověřeno, že naprostá většina emisí z těchto složek odpovídá emisím z fosilních paliv. To znamená spálíte-li benzin, spálíte-li naftu v motoru a spálíte-li to bez přimíchané biosložky, nebo s ní, emise jsou v podstatě stejné. Všechny emise z motorů škodí zdraví a životnímu prostředí. Složka biopalivová neškodí víc. Čili máme za to, že i tato připomínka pana prezidenta je vysvětlena.

Další věc, která může přijít do diskuse, je zvýšení ceny benzinu a zvýšení ceny nafty. Bylo spočítáno, a nespočetli jsme to my bez kontroly, je to společná práce Ministerstva zemědělství a naše, že zvýšení podílu biosložky v benzinu zvýší včetně spotřební daně a všech dalších cenu pohonných hmot o 0,5 % ceny, to znamená o pár haléřů. Podobně u nafty je to 0,7 %. Čili k žádnému zásadnímu zvýšení ceny nedochází.

A poslední věc je, že biopaliva škodí motorům. Ráda bych vás informovala, že právě vešla v platnost nová ČSN ISO norma, která říká, že je možné přimíchávat 7 % příměsí u nafty, to je norma ČSN 590, a norma ČSN 228 říká, že je možné do benzinu přidat 5 % příměsí. Čili i tato věc je zcela splněna.

Samozřejmě připomínky pana prezidenta byly významné, ale jsou vysvětleny. To jsou důvody, pro které si myslíme, že je možné tuto novelu schválit. A máme zároveň za to, že vzhledem k tomu, že zemědělci uvažovali při svých postupech o tom, že věděli, že tato novela bude, a podle toho se zachovali, bylo by dobré novelu schválit. Velice bych se za to přimlouvala.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní ministryni. A zeptám se, zda se chce ke stanovisku prezidenta vyjádřit zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Jiří Krátký. Chce. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Krátký: Paní předsedající, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, myslím, že po vyčerpávajícím vystoupení paní ministryně není třeba uvádět nějaké další důvody. Přikláním se k názoru, že je potřeba tuto normu schválit.

Pokud jsem opomněl nebo špatně poslouchal, hraje tady samozřejmě významnou roli zaměstnanost, protože venkovský prostor je v současné době nejvíc zasažen velmi špatným společenským postavením lidí. Byl bych tedy rád, kdybychom uměli přehlasovat veto prezidenta republiky a poslali tento zákon do života.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Krátkému. Zpravodajem zemědělského výboru je pan poslanec Jiří Hanuš. Prosím, pane kolego, můžete se též vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP